28 mei, beter bekend als ‘Menstrual Hygiene Day’ natuurlijk 

Vandaag is het een belangrijke dag! Het is ‘Menstrual Hygiene Day’. Het doel? Tegen 2030 moet menstruatie gezien worden als iets doodnormaal. Ja, vandaag de dag zijn er jammer genoeg nog steeds vrouwen en meisjes die gestigmatiseerd, uitgesloten en gediscrimineerd worden, en dat gewoon omdat ze menstrueren. Hier kunnen en moeten we samen iets aan doen. Op deze dag kunnen we menstruele hygiëne extra in de kijker zetten en daar werken we bij Isala graag aan mee. 😊

Menstruatie zien als iets doodnormaal? Wat houdt dat dan precies in? Ten eerste moet menstruatie veilig, hygiënisch, met zelfvertrouwen en zonder schaamte kunnen beleefd worden. Hiervoor moet iedereen toegang hebben tot een menstruatieproduct naar keuze, want niet iedereen voelt zich even comfortabel bij elk product. Het stigma rond menstruatie moet verleden tijd zijn. Zo moet iedereen kunnen beschikken over basiskennis rond het verloop van een menstruele cyclus en wat menstruatie in zijn geheel inhoudt. Daarnaast moet ook iedereen toegang hebben tot proper water en sanitair.

‘Menstrual Hygiene Day’ wordt elk jaar georganiseerd door WASH United en is intussen uitgegroeid tot een globaal fenomeen.  was deze dag dan ook een enorm succes (check zeker onze blog!). Alle records werden toen verbroken en er werden meer dan 687 miljoen (!!!) mensen bereikt. Het taboe en stigma werden massaal doorbroken en ook de politieke relevantie werd duidelijk gemaakt. Toch is er nog werk aan de winkel, als we tegen 2030 het doel willen bereiken dat menstruatie als iets doodnormaal gezien wordt. Hoewel vorig jaar al meer dan 90 organisaties deelnamen met concrete acties, blijken er nog steeds te weinig financiële middelen beschikbaar te zijn voor uitdagingen omtrent menstruele hygiëne. Daarom is dat dan ook een van de hoofduitdagingen van de campagne dit jaar.

Hoe nemen wij de touwtjes in handen?

Universiteit Antwerpen neemt menstrueren bloedserieus. Zo biedt ze sinds maart 2023 een gratis aanbod menstruatieproducten aan op al haar campussen om menstruatiearmoede en -schaamte uit de taboesfeer te halen. Daarnaast werd er ook een infonamiddag georganiseerd rond thema’s zoals menstruatiearmoede, -schaamte en -gezondheid. Er kwamen verschillende sprekers, zoals Behind Endo, Guud Women en onze eigen Isala trekster Dr. Sarah Ahannach. 😊

Hier in het Isala team zitten we ook niet stil. Zo gebeurt er achter de schermen heel wat rond menstruatie en hygiëne. We vonden reeds dat het gebruik van bepaalde menstruatieproducten gelinkt is met het vaginaal microbioom. Na het gebruik van een inlegkruisje en maandverband was het vaginaal microbioom meer divers, terwijl na het gebruik van een menstruatiecup net meer Lactobacillus crispatus werd teruggevonden. Stay tuned, want dit gaan wij in de toekomst meer in detail onderzoeken! Wij kijken er alvast enorm naar uit! Ook onze Isala zusjes in het buitenland zitten niet stil. Met de hulp van ons zusje Marie in Zwitserland, hopen we ook bij onze zusjes Laura (Peru) en Rose-Leke (Kameroen) de invloed van menstruatieproducten op het vaginaal microbioom te onderzoeken, rekening houdend met sociale acceptatie en comfort van vrouwen! Duimen jullie mee voor deze projectaanvraag?