Actinobacillus

Actinobacillus

Hoe ziet deze bacterie eruit? 

Actinobacillus is een klein staafje dat vooral alleen of per twee voorkomt. Deze bacterie heeft een dunne celwand en is tussen de 1 en 2 micrometer groot. Dit is heel klein als je weet dat er 1000 micrometers in één millimeter passen.

microscoop

Wat weet de wetenschap hier al over? 

Actinobacillus werd voor het eerst beschreven in 1902 door Lingnières en Spitz tijdens een onderzoek bij dieren. Ze noemden dit organisme Actinobacillus lingnieresii. Bij vee speelt dit geslacht van bacteriën een grote rol bij het uitbreken van infecties waardoor er nog altijd veel onderzoek naar wordt gedaan in de diergeneeskunde. Bij de mens komt het Actinobacillus geslacht vrijwel overal in het lichaam voor en is de aanwezigheid van deze bacterie in het algemeen heel onschuldig.

Komt ze nog ergens anders voor?

Wat doet deze bacterie in mijn mond? 

Deze bacterie komt voor bij alle deelneemsters van Isala. Sommige soorten Actinobacillus kunnen eventueel tandproblemen veroorzaken, maar over het algemeen maken ze deel uit van een gezond oraal microbioom.

Wat doet deze bacterie op mijn huid? 

Dit geslacht van bacteriën heeft het normaal gezien moeilijk om te overleven op je huid, want het is er vaak te droog. Maar omdat de huid rond je mond regelmatig in contact komt met speeksel, vinden we ze daar toch terug.   

Waar komen ze nog voor?

Komt ze nog ergens anders voor?

Bij de mens komt Actinobacillus vooral voor in de mond en de bovenste luchtwegen, maar soms ontdekken onderzoekers ze ook in de vagina. Daarnaast worden deze bacteriën vooral gevonden bij dieren zoals varkens en paarden.