Anaerococcus

17

Deze bacterie vonden we bij 61% van alle deelneemsters in kleine aantallen terug. Ze was bij 17 deelneemsters de dominante of meest voorkomende bacterie.

Anaerococcus

Hoe ziet deze bacterie eruit? 

Deze bacterie heeft de vorm van kleine bolletjes. Vaak hangen deze bacteriën met velen samen en vormen ze trosjes. Anaerococcus bacteriën zijn ongeveer 0,5 tot 1 micrometer groot (dat is klein als je weet dat er 1000 micrometer passen in één millimeter). De naam Anaerococcus is een samensmelting van ‘anaeroob’ en ‘kokken’. Het woord ‘anaeroob’, verwijst naar de levensstijl van deze bacterie: uitsluitend op plekken zonder zuurstof. De ‘kokken’ verwijst naar de bolletjesvorm van de bacterie, zoals je misschien herkent van bij Streptococcus.

microscoop

Wat weet de wetenschap hier al over? 

De kans is groot dat je nog nooit van deze bacterie hebt gehoord. Ook de wetenschap weet nog niet zoveel over Anaerococcus. In het verleden werd deze bacterie vaak geassocieerd met ontstekingen en het kweken van deze bacterie was dan ook vooral gericht op het opsporen van de oorzaak van infecties. Maar uit recenter wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het voorkomen van Anaerococcus op veel plekken van je lichaam onschuldig is. Anaerococcus hebben gemiddeld rond de 2000 genen en kunnen dus heel wat verschillende moleculen produceren. 

Komt ze nog ergens anders voor?

Wat doet deze bacterie in mijn vagina? 

Zoals je hier uitgebreid kan lezen, hebben de onderzoekers pas recent beslist om ook Anaerococcus te benoemen als een belangrijke bacterie als het aankomt op je vaginale gezondheid. Ze komt veel minder voor en is zelden dominant in de vagina, maar omdat we ze bij zoveel verschillende vrouwen hebben gevonden, groeit het besef dat dit wel eens een belangrijke bacterie kan zijn. Net zoals de lactobacillen produceert deze bacterie immers melkzuur, maar ook heel wat andere zuren.

De precieze functie en werking van deze bacterie in de vagina is nog niet duidelijk, net omdat ze zo weinig bekend is. Maar nu we ze bij Isala hebben opgenomen in ons lijstje van tien, zullen we ze in de toekomst de nodige aandacht geven en willen we precies onderzoeken welke rol Anaerococcus speelt in onze vaginale gezondheid.

Een recente hypothese binnen de wetenschappelijke wereld is dat deze soort tot de zogenaamde pathobionten behoort. Dat is een groep van bacteriën met een beetje een gespleten persoonlijkheid: ze zorgen doorgaans niet voor klachten, maar in specifieke omstandigheden, zoals een verandering in de omgevingsfactoren, kunnen ze toch een infectie veroorzaken. De gebruikte techniek bij Isala laat ons jammer genoeg niet toe om te achterhalen of de Anaerococcus in jouw vagina mogelijk een infectie zou kunnen veroorzaken. Het belangrijkste advies dat we je kunnen geven, blijft altijd hetzelfde: ervaar je klachten of maak je je ergens zorgen over? Neem dan contact op met je arts.

Wat doet deze bacterie op mijn huid?

Anaerococcus komt bij de meeste mensen in kleine aantallen voor op de huid. Deze bacterie produceert daar verschillende zuren, gemaakt uit zweet. Op die manier kan deze bacterie wel eens bijdragen aan een slechte zweetgeur. Ook bij een verzwakt immuunsysteem kan Anaerococcus voor problemen zorgen door bijvoorbeeld een infectie te veroorzaken in een wonde. Bij patiënten met diabetes, wordt Anaerococcus  bijvoorbeeld regelmatig teruggevonden in voetzweren. 

Waar komen ze nog voor?

Komt ze nog ergens anders voor?

Ja, Anaerococcus komt ook op vele andere plekken van je lichaam voor: je huid, mond, neus, darmen, … Soms wordt deze bacterie ook teruggevonden bij het onderzoeken van wonden of abcessen.