66
Bij Isala vonden we 66 vrouwen bij wie deze bacterie dominant was in hun vagina. Dat is ongeveer 2% van alle deelneemsters.
Hoe ziet deze bacterie eruit?
Dit is een staafvormige, maar ook vaak vertakte bacterie met een dikke celwand. Ze heeft een beetje een Y-vorm. Deze bacterie is meestal niet veel groter dan 1 micrometer. En dat is klein, want er passen 1000 micrometers in één millimeter.
Wat weet de wetenschap hier al over?
Vrij veel. Deze bacterie komt heel vaak voor in je darmen en we weten dat ze daar belangrijk zijn voor een gezonde darmflora. Daarom dat je deze levende bacterie vaak kan terugvinden in probiotica. Kijk nog maar eens aandachtig naar een spotje voor de bekende Activia yoghurt bijvoorbeeld. 🙂
Er zijn heel wat verschillende soorten van Bifidobacterium. Wij vonden in de vagina al de soorten Bifidobacterium bifidum, Bifidobacterium breve en Bifidobacterium longum. In Activia zit dan weer Bifidobacterium animalis.
De genoomgrootte van deze bacterie varieert van 1,7 tot 3,3 miljoenen basenparen. Ze hebben gemiddeld rond de 2300 genen en kunnen dus heel wat verschillende moleculen produceren.
Wat doet deze bacterie in mijn vagina?
Deze bacterie produceert melkzuur zoals de lactobacillen, maar ook heel wat andere zuren. Zo zorgt Bifidobacterium voor een lagere zuurtegraad en beschermt deze bacterie jouw vagina tegen infecties of ziekmakende bacteriën en schimmels.
Bifidobacterium vinden we vooral in je darmen en we weten dat ze daar een cruciale rol spelen in je gezondheid. De wetenschap ontdekte bijvoorbeeld al dat ze naast melkzuur ook gezonde vetzuren en vitamine B produceren. Soms worden ze ook gevonden in de vrouwelijke vagina, zoals bij jou. De precieze functie en werking van deze bacterie in de vagina bestuderen, staat op ons lijstje voor verder onderzoek!
Komt ze nog ergens anders voor?
Ja, dit is wellicht één van de bekendste bacteriën bij het grote publiek dankzij alle probiotica, yoghurt en drankjes met ‘Actieve bifidus’. Nog leuk om te weten: de bacteriën in de darm van een pasgeboren baby bestaan voor 90% uit Bifidobacterium. Met het Isala team willen we nu bijvoorbeeld uitzoeken of de Bifidobacteriën in de vagina misschien al klaar zitten om baby’s een goede start mee te geven. We weten immers al dat bij een vaginale geboorte heel wat bacteriën worden doorgegeven door een moeder aan haar baby tijdens de bevalling.