Isala wil het taboe rond vaginale gezondheid doorbreken. In elke onderzoekskit zitten daarom mooie gespreksstarters. Gebruik deze kaartjes als inspiratie voor interessante babbels in je omgeving en ontdek dat er veel te vertellen valt over de vaginale gezondheid van vrouwen. Ook in jouw familie of vriendenkring.

Je kan hier ook online een gesprek starten door op een vraag te klikken en te reageren. Dat mag gerust anoniem, je voornaam is voldoende. De onderzoekers van Isala beantwoorden je vraag. Zo kunnen we allemaal samen de kennis rond het vrouwelijke microbioom vergroten en het taboe doorbreken. Want dat is precies waar we bij Isala van dromen. Laat dus gerust je reacties en vragen achter, samen starten we het gesprek!

Isala valt 2 keer in de prijzen

Wauw wat een eer! Isala ontving vandaag 2 prijzen voor wetenschapscommunicatie. Eerst ontvingen we de jaarprijs voor wetenschapscommunicatie die werd uitgereikt door de Jonge Academie en de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten (KVAB). En daarna ontvingen we de EOS publieksprijs voor wetenschapscommunicatie. En dat allemaal dankzij jullie massale stemmen in 2021. Duizendmaal dank van ons volledige Isala team!! 😊

A Symphony of Mindfulness

Kan je iets missen dat nog niet voorbij is? Want zo voel ik me nu we in onze laatste dagen van de maand Ramadan zitten. Wilt dat zeggen dat ik het onthouden van eten en drinken van zonsopgang tot zonsondergang ga missen? Mmh, misschien niet zozeer because I do love brunch. Maar wat ik wel elk jaar mis na de Ramadan, is de bezinning, mindfulness en spiritualiteit die de Ramadan keer op keer met zich meebrengt.

Lees verder “A Symphony of Mindfulness”

Wat eet jij voor je vagina?

Stel dat je voor je vagina gezond kan eten. Beetje rare gedachte, niet? Maar alsmaar meer onderzoek toont aan dat voeding wel degelijk een effect kan hebben op je vaginale ecosysteem. Daarom besloten we om in het Isala onderzoek ook vragen te stellen naar je eetgewoonten.   

Lees verder “Wat eet jij voor je vagina?”

Eerste stappen naar ‘levende’ Isala geneesmiddelen

Wist je dat huidige probiotica die voor de vagina bestemd zijn vaak helemaal geen bacteriën bevatten die uit de vagina zelf komen? Vreemd toch? Daarom hadden we jullie nodig. Ja, want ons onderzoek stopte niet met het maken van DNA kaarten van jullie vaginaal microbioom uit de blauwe swabs. We willen ook echt werken aan nieuwe ‘levende’ geneesmiddelen met goede vaginale lactobacillen, om vrouwen te kunnen helpen die er wat minder of minder van de goeie hebben. Daarom vroegen we jullie ook om de roze swabs op te sturen.  

Lees verder “Eerste stappen naar ‘levende’ Isala geneesmiddelen”

Orange The World: stop geweld tegen vrouwen nu!

Vandaag staan we (extra) stil bij het feit dat bijna 1 op de 3 vrouwen in haar leven mishandeld is geweest. Het is namelijk de ‘Internationale Dag voor de Uitbanning van Geweld Tegen Vrouwen’ (ook wel the ‘International Day for the Elimination of Violence Against Women’ genoemd). We starten daarom ook vandaag met 16 dagen activisme, met als afsluiting 10 december 2021 – de dag waarop de Internationale Dag van de Mensenrechten wordt herdacht. Over heel de wereld kleuren iconische gebouwen en locaties oranje om te pleiten voor een geweldloze toekomst. Kijk zeker uit naar deze oranje lampjes en onthoud de betekenis!

Lees verder “Orange The World: stop geweld tegen vrouwen nu!”