Isala wil het taboe rond vaginale gezondheid doorbreken. In elke onderzoekskit zitten daarom mooie gespreksstarters. Gebruik deze kaartjes als inspiratie voor interessante babbels in je omgeving en ontdek dat er veel te vertellen valt over de vaginale gezondheid van vrouwen. Ook in jouw familie of vriendenkring.

Je kan hier ook online een gesprek starten door op een vraag te klikken en te reageren. Dat mag gerust anoniem, je voornaam is voldoende. De onderzoekers van Isala beantwoorden je vraag. Zo kunnen we allemaal samen de kennis rond het vrouwelijke microbioom vergroten en het taboe doorbreken. Want dat is precies waar we bij Isala van dromen. Laat dus gerust je reacties en vragen achter, samen starten we het gesprek!

Regels volgen of doorbreken?

onderbroekje

Iets meer dan een maand geleden, op 28 mei, was het ‘International Menstrual Hygiene Day’. Eén dag van het jaar om ons meer bewust te maken van het belang van een goede menstruele hygiëne. Want als jij iemand bent die geplaagd (of gezegend) wordt met ‘die periode van de maand’, dan weet je dat die goede menstruele hygiëne tijd, energie en ook heel wat geld kost.

Lees verder “Regels volgen of doorbreken?”

De Hunger games naar vaginale gezondheid?

Nu we elkaars echte haarkleur bijna kunnen zien, telecoms het nieuwe normaal zijn, we perfect 1,5 meter kunnen inschatten en naar de supermarkt gaan een avontuur is geworden, zou je bijna vergeten dat moslims overal ter wereld, and yours truly, de voorbije maand Ramadan vanuit hun kot hebben beleefd. Deze spirituele maand staat binnen de Islam onder meer voor bezinning, zelfdiscipline en vasten van zonsopkomst tot zonsondergang. Nu ik volop in de voorbereidingen voor het onderzoek van Isala zit, vraag ik me toch af welk effect vasten heeft op mijn microbioom, en ja, ik bedoel mijn vaginaal microbioom!

Lees verder “De Hunger games naar vaginale gezondheid?”

We wijzigen mee de namen van lactobacillen

In een gezond vaginaal microbioom overheerst zo goed als altijd één van vier soorten van melkzuurbacteriën. Toevallig (of niet) behoren al deze soorten tot het bacteriegeslacht Lactobacillus. Dit geslacht is enorm divers, eigenlijk op het abnormale af: de soorten binnen dit geslacht verschillen veel meer van elkaar dan in eender welk ander bacteriegeslacht. Mocht een vergelijkbare situatie zich voordoen voor dieren, zouden we enkel spreken van bijvoorbeeld zoogdieren, en zouden er geen aparte termen bestaan voor kleinere groepen zoals carnivoren, buideldieren, primaten, … Dat zou vervelend zijn, want elk van deze kleinere groepen heeft een gedeelde evolutionaire geschiedenis en een aantal unieke kenmerken, wat maakt dat we ze graag als groep kunnen benoemen!

Lees verder “We wijzigen mee de namen van lactobacillen”

Happy Citizen Science Month!

April. Ook wel gekend als de vierde maand van het jaar, bloesems die er flink doorkomen, heel wat sniffende neuzen van de hooikoorts. Wist je dat zelfs ‘Internationale Kussengevecht Dag’ in april valt? Maar voor Isala is deze maand extra speciaal. Waarom, zou je denken? Wel, april is ook de internationale burgerwetenschapsmaand! En we vertellen je graag even waarom wij dat echt wel cool vinden! 😉

Lees verder “Happy Citizen Science Month!”

5528 keer merci!

Wow, wat een rollercoaster waren de voorbije twee weken voor ons. Want terwijl iedereen in de ban is van Covid-19, was het voor ons extra spannend om toch met Isala naar buiten te komen. We hebben lang getwijfeld of we wel konden starten tijdens zo’n wereldwijde pandemie. We waren overtuigd van het krachtige verhaal van Isala, dus durfden we onze oproep op dinsdag 24 maart toch lanceren. En hoe!

Lees verder “5528 keer merci!”

Microbioomonderzoek in de strijd tegen virussen?

De lancering van het Isala project valt midden in de Covid-19 pandemie. Het is een wake-up call dat microbiologie cruciaal is voor onze gezondheid, de hele maatschappij en ons dagelijks functioneren. Er komt terecht weer meer aandacht voor het feit dat de ‘gewone’ griep, longontstekingen en verminderde hygiëne belangrijke oorzaken zijn van ziekte en sterfte over de hele wereld. De belangrijkste vraag die we ons bij de hele crisis blijven stellen is: hoe kwetsbaar zijn we zelf en de mensen die we graag zien?

Lees verder “Microbioomonderzoek in de strijd tegen virussen?”