Isala wil het taboe rond vaginale gezondheid doorbreken. In elke onderzoekskit zitten daarom mooie gespreksstarters. Gebruik deze kaartjes als inspiratie voor interessante babbels in je omgeving en ontdek dat er veel te vertellen valt over de vaginale gezondheid van vrouwen. Ook in jouw familie of vriendenkring.

Je kan hier ook online een gesprek starten door op een vraag te klikken en te reageren. Dat mag gerust anoniem, je voornaam is voldoende. De onderzoekers van Isala beantwoorden je vraag. Zo kunnen we allemaal samen de kennis rond het vrouwelijke microbioom vergroten en het taboe doorbreken. Want dat is precies waar we bij Isala van dromen. Laat dus gerust je reacties en vragen achter, samen starten we het gesprek!

Veranderen vrouwen na een abortuservaring van anticonceptiemethode?

Wist je dat België het beste anticonceptiebeleid heeft in Europa? Toch is abortus in ons land zeker niet zeldzaam. Uit cijfers blijkt dat 1 op de vijf vrouwen in België tegen de leeftijd van 50 jaar een abortuservaring heeft. De kans dat je vrouwen met een abortuservaring kent of zelf een abortuservaring hebt is dus groot. Dit veelvoorkomend maar geladen fenomeen onderzocht ik in mijn masterproef sociologie, waar de data van het Isala-onderzoek uitstekend bij aansloten.

Lees verder “Veranderen vrouwen na een abortuservaring van anticonceptiemethode?”

Een bittere pil: vrouwen vaak alleen verantwoordelijk voor anticonceptie

Als jonge vrouw heb ik het gevoel dat ik veel verantwoordelijkheid draag in het voorkomen van een zwangerschap. Ik neem dagelijks een anticonceptiepil, terwijl mijn vriend helemaal niets moet doen om een ongewenste zwangerschap te voorkomen. Daarom heb ik het gevoel dat ik een enorm grote verantwoordelijkheid draag: als ik mijn pil niet goed neem, is het mijn schuld dat ik ongewenst zwanger ben. En zo lijkt mijn partner zijn verantwoordelijkheid in anticonceptie helemaal te ontlopen. In mijn directe omgeving en op sociale media-kanalen werd dat gevoel bevestigd door lotgenoten. Ik stelde mezelf daarom luidop de vraag waarom vrouwen het gevoel hebben dat zij meer verantwoordelijkheid (moeten) dragen in anticonceptie.

Lees verder “Een bittere pil: vrouwen vaak alleen verantwoordelijk voor anticonceptie”

Isala newsflash: verschillende factoren hebben een impact op je vaginale microbioom

Het afgelopen jaar werd er hard verder gewerkt door het Isala team, hoog tijd voor een update dus! Enkele maanden na de eerste onderzoeksfase (of onze grote zomercampagne) volgde de tweede onderzoeksfase van Isala. We vonden namelijk alsmaar meer aanwijzingen dat het vaginale microbioom dynamisch kan zijn. Om dit verder te onderzoeken nodigden we bijna 300 vrouwen uit om deel te nemen aan deze tweede onderzoeksfase. Nu delen we de eerste resultaten van deze tweede onderzoeksfase.

Lees verder “Isala newsflash: verschillende factoren hebben een impact op je vaginale microbioom”

Bloody Hell – It’s Menstrual Hygiene Day 2022!!

It’s that period of the year again – pun intended.

Op 28 mei vieren we zoals elk jaar Menstrual Hygiene Day. Deze dag werd in het leven geroepen om verschillende acties en stemmen samen te brengen en zo goede menstruele gezondheid en hygiëne in de spotlights te brengen. Kennis hieromtrent is namelijk nog steeds schaars. Zo bleek uit een onderzoek in de Verenigde Staten dat slechts 21% van de jongeren in een lagere school hadden geleerd over de puberteit en de biologische ‘veranderingen’. Zodoende dat de meeste meisjes niet echt iets wisten over menstruatie wanneer ze dit voor het eerst kregen? Ik zou in elk geval goed verschieten en onmiddellijk denken dat er iets serieus mis is!

Lees verder “Bloody Hell – It’s Menstrual Hygiene Day 2022!!”

Isala valt 2 keer in de prijzen

Wauw wat een eer! Isala ontving vandaag 2 prijzen voor wetenschapscommunicatie. Eerst ontvingen we de jaarprijs voor wetenschapscommunicatie die werd uitgereikt door de Jonge Academie en de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten (KVAB). En daarna ontvingen we de EOS publieksprijs voor wetenschapscommunicatie. En dat allemaal dankzij jullie massale stemmen in 2021. Duizendmaal dank van ons volledige Isala team!! 😊