Isala wil het taboe rond vaginale gezondheid doorbreken. In elke onderzoekskit zitten daarom mooie gespreksstarters. Gebruik deze kaartjes als inspiratie voor interessante babbels in je omgeving en ontdek dat er veel te vertellen valt over de vaginale gezondheid van vrouwen. Ook in jouw familie of vriendenkring.

Je kan hier ook online een gesprek starten door op een vraag te klikken en te reageren. Dat mag gerust anoniem, je voornaam is voldoende. De onderzoekers van Isala beantwoorden je vraag. Zo kunnen we allemaal samen de kennis rond het vrouwelijke microbioom vergroten en het taboe doorbreken. Want dat is precies waar we bij Isala van dromen. Laat dus gerust je reacties en vragen achter, samen starten we het gesprek!

Het Leke project: Een reis naar het Isala zusterproject in Kameroen 

Een van de doelen van het Isala project is het bewustzijn vergroten rond het belang van het vaginale microbioom voor de vrouwelijke gezondheid. Gunstige micro-organismen in de vagina dragen, afhankelijk van hun soort, bij aan het voorkomen van bepaalde ziekten. Helaas ontbreekt nog heel wat kennis over welke bacteriën nu net beschermend zijn en hoe levensstijl en andere factoren een invloed hebben op hun aanwezigheid. Dit gebrek aan kennis vormt een grote uitdaging in de zoektocht naar strategieën voor het voorkomen van vaginale aandoeningen. Bovendien is het openlijk bespreken van vaginale gezondheid nog vaak taboe, zowel in Kameroen, mijn thuisland, als op heel wat andere plaatsen wereldwijd. Daarom willen we met het Leke project, een Isala sisterhood project in Kameroen, Centraal-Afrika, dit gebrek aan kennis aanpakken. 

Lees verder “Het Leke project: Een reis naar het Isala zusterproject in Kameroen “

Maak kennis met Fatima: ons gloednieuw zusterproject rond vaginale gezondheid en HPV in Marokko

Het Isala project breidt zich momenteel wereldwijd uit met een internationale sisterhood van door Isala geïnspireerde burgerwetenschapsprojecten als resultaat. Het volgende avontuur begint in een Noord-Afrikaans land, Marokko. Als een van de projectcoördinatoren ben ik verheugd om over deze gloednieuwe Isala zus te schrijven! We kozen Fatima als naam voor het project, geïnspireerd door Fatima Al-Fihriya. Zij was de eerste vrouwelijke oprichter van een universiteit in Marokko. Het Fatima project is bedoeld om de Marokkaanse samenleving te voorzien van wetenschappelijk gebaseerde informatie over vaginale gezondheid en infectie met het humaan papillomavirus (HPV) en meer specifiek doelen we op vrouwen op het Marokkaanse platteland. Lees snel verder om meer te weten te komen!

Lees verder “Maak kennis met Fatima: ons gloednieuw zusterproject rond vaginale gezondheid en HPV in Marokko”

Nerdland Festival: alle nerds aan dek!

Op de laatste zaterdag van mei, tijdens het pinksterweekend, was ons labo, en dus ook het Isala team, vertegenwoordigd op het Nerdland Festival. Nerdland is een megaleuk wetenschapsfestival op het Domein Puyenbroeck in Wachtebeke (Oost-Vlaanderen) en daar waren wij maar al te graag bij. Sterker nog: het is het grootste openlucht wetenschapsfestival in België, gespreid over drie dagen! 😊 Meer dan 20.000 bezoekers, groot en klein(er), kwamen proeven van het leukste en coolste dat de wetenschap te bieden heeft (en ja hoor, dat is heel wat!). Zo waren er meer dan 200 shows, talks en demo’s die Domein Puyenbroeck volledig omtoverden tot een echt wetenschaps-Walhalla met experimenten en proefjes en onderwerpen zoals ruimtereizen, hacken, robots, dino’s, insecten, virtual reality en nog véél meer!

Lees verder “Nerdland Festival: alle nerds aan dek!”

28 mei, beter bekend als ‘Menstrual Hygiene Day’ natuurlijk 

Vandaag is het een belangrijke dag! Het is ‘Menstrual Hygiene Day’. Het doel? Tegen 2030 moet menstruatie gezien worden als iets doodnormaal. Ja, vandaag de dag zijn er jammer genoeg nog steeds vrouwen en meisjes die gestigmatiseerd, uitgesloten en gediscrimineerd worden, en dat gewoon omdat ze menstrueren. Hier kunnen en moeten we samen iets aan doen. Op deze dag kunnen we menstruele hygiëne extra in de kijker zetten en daar werken we bij Isala graag aan mee. 😊

Lees verder “28 mei, beter bekend als ‘Menstrual Hygiene Day’ natuurlijk “

Primeur: Isala ontvangt de allereerste grote EU prijs voor burgerwetenschap 

Joepie, Isala valt in de prijzen! Wat een eer! Vandaag ontvangt het Isala team officieel de ‘European Union Prize for Citizen Science’. Helemaal oké als je hier nog nooit eerder over hoorde. Het is namelijk een gloednieuwe prijs die dit jaar voor het eerst wordt uitgereikt door de Europese Commissie. Dat Isala deze in primeur mag ontvangen maakt het nog unieker! Lees snel verder om te ontdekken waarom Isala hiermee wordt bekroond en wat deze prijs nu juist inhoudt. 😊  

Lees verder “Primeur: Isala ontvangt de allereerste grote EU prijs voor burgerwetenschap “