Bouw aan je dromen door in jezelf te geloven

De sleutel tot het dichten van de drastische genderkloof in wetenschap en technologie: het vertrouwen van én in (jonge) vrouwen vergroten. En hoe doe je dat? Simpelweg door hen aan te moedigen, te steunen en voorbeelden te creëren. We moeten absoluut het vertrouwen van (jonge) vrouwen tot een prioriteit maken. Dit omvat zowel het rechtstreeks opbouwen van het zelfvertrouwen van meisjes en vrouwen als het introduceren van invloedrijke actoren en steunfiguren in hun leven. Sociale boodschappen en steun van mentoren, leerkrachten, leeftijdsgenoten en ouders kunnen helpen om genderstereotypen tegen te gaan en ruimte te creëren voor meisjes en vrouwen om vertrouwen op te bouwen in hun vermogen om te slagen in wetenschap en technologie.

“We moeten absoluut het vertrouwen van (jonge) vrouwen tot een prioriteit maken.”

DR. SC. Els JeHaes

Ik ben dr.sc. Els Jehaes, reeds 20 jaar hoofd van het Forensisch DNA-laboratorium in het UZA. Ikzelf weet als één van de weinige vrouwelijke forensisch DNA-laboratoriummanagers en DNA-deskundigen in België wat het is om te “vermannen”. Mijn ouders geloofden zoveel jaren geleden in mijn innerlijke wetenschapper en ik heb mijn droom mogen ontdekken in de opleiding industrieel ingenieur Menselijke Biochemie, destijds zeker een jongensrichting. Ook het doctoreren na die opleiding was niet evident en hard, maar waar een wil is, is een weg. En die weg heb ik bewandeld met vallen en opstaan met mijn promotor Prof. Jean-Jacques Cassiman aan mijn zijde als steunfiguur en motor. De kans om na mijn doctoraat in het UZA een nieuw forensisch DNA-laboratorium uit te bouwen vanaf scratch heb ik dan ook met beide handen aangenomen. Infrastructuurplannen uittekenen, toestellen en materialen aankopen, methodes valideren, opzetten van een kwaliteitssysteem en gaan voor de noodzakelijke accreditatie en erkenning van het laboratorium. Maar ook mensen aanwerven en aansturen. De rationele wetenschapper die plots ook een teamleider moest worden. Leadership skills  leer je niet op school en daarin “groeien” was voor mij toch wel het moeilijkste, maar ook wel het leerrijkste en meest verrijkende persoonlijke proces. Met het motto, as a team you achieve more, ben ik erg trots op wat ik heb bereikt en waar ik nu sta. En ja, geloof me, mensen rondom je die in jou geloven en aanmoedigen doen dromen uitkomen!

Naast mijn dagdagelijkse functie van laboratoriumhoofd, engageer ik mij sinds kort voor de oprichting van een Zorgcentrum na Seksueel Geweld in het UZA, waar slachtoffers 24/7 terecht kunnen voor medische, psychologische en forensische opvang en verdere begeleiding. Veel te veel vrouwen ervaren seksueel geweld: het is niet normaal dat mannen seksueel geweld plegen, het is niet normaal dat vrouwen dit moeten ervaren. Investeren en vervolgen van aanrandingsmisdrijven is veel gecompliceerder dan alleen het uitvoeren van DNA-testen. Nieuwe technologieën zullen bijdragen tot een correcte bewijsanalyse die van cruciaal belang is voor effectieve vervolging, die op zijn beurt cruciaal is voor het psychologische welzijn van het slachtoffer en de samenleving. Daarom een oproep aan “krachtige” meisjes en vrouwen om die technologieën te gaan ontdekken en ontplooien in de forensische wetenschap, zoals via dit Isala project.

Believe in your dreams!