Dag van de Wetenschap 2022: Spelend leren om ter meest op dit groot bacteriefeest!

Op de laatste zondag van november was ons labo, en dus ook Isala onderzoekers, vertegenwoordigd op de ‘Dag van de Wetenschap’. Meer dan 30.000 bezoekers, groot en klein, werden verwelkomd op verschillende locaties, zoals universiteiten, musea en bedrijven. Ook de Universiteit Antwerpen stelde haar stadscampus open voor een groots wetenschapsfestival. Daar waren wij uiteraard met alle plezier aanwezig met een uitgebreide stand. Aan enthousiasme alvast geen gebrek! 😊

We herbeleven deze dag graag even opnieuw, samen met jullie. Drie verdiepingen boordevol leuke demo’s en activiteiten om kinderen, en volwassenen, kennis te laten maken met wetenschappelijk onderzoek. Het thema van onze stand was: ‘Gezonde bacteriën in een gezond lichaam’. Zo konden kinderen met echte microscopen kijken naar hoe bacteriën er in het echt uitzien. Ook hadden we vergrote versies van bacteriën, virussen en schimmels mee als kleurrijke knuffeltjes. Die prikkelden meteen de fantasie om zelf met plasticine aan de slag te gaan. Zie eens hoe mooi ze zijn geworden!

Verder mocht een kleurhoekje uiteraard niet ontbreken. Hiervoor toverden we het Isala logo om tot originele kleurplaten. Bij heel wat kindjes verraadde de verwonderde blik dat dit de eerste keer was dat ze een onderbroek voorgeschoteld kregen om in te kleuren. 😊 Daarnaast stond een zelfontworpen versie van ganzenbord in de kijker. Deze nieuwe versie legt de nadruk op de wondere wereld van goede bacteriën en het microbioom-onderzoek. Wat had je anders verwacht? 😉 Zo kwamen kinderen op een speelse manier te weten welke factoren een invloed kunnen hebben op de samenstelling van het microbioom. Als kers op de taart hadden we een lekkere verrassing voorzien voor onze kleine en grote bezoekers. Ze konden namelijk smullen van homemade eetbare agarplaten in verschillende kleurtjes!

Ook het Isala onderzoek kreeg heel wat aandacht van de bezoekers bij onze stand. We toonden voor het eerst onze Isala banner aan het publiek. Dit is ons gloednieuw communicatiemiddel op groot doek. De bezoekers op de ‘Dag van de Wetenschap’ kregen alvast de primeur om het te bewonderen. Wie weet spot jij deze poster binnenkort ook wel op een ander evenement waar Isala onderzoekers hun stem laten horen! 😊

Je raadt het misschien al… We maakten er samen met jong en minder jong een plezierige en leerrijke dag van! Kleine wetenschappers in spe konden ook bij andere standjes genieten van leuke activiteiten. Zo trokken ze mini-labojasjes aan om de handen uit de mouwen te steken en maakten ze zelf tandpasta en bruisballen. Maar dat was lang niet alles! Ze maakten zelf DNA uit snoepjes, lachten met een dansende robot, spraken met een sprekende papegaai, en nog zoveel meer. Aan de blije gezichten te zien, hadden zowel kinderen als volwassenen het enorm naar hun zin. Zelfs de regen kon de pret niet bederven. De glimlach op de kinderen hun gezicht bracht meer dan genoeg zonneschijn om de volledige stadscampus op te warmen. 😊 Wij kijken alvast uit naar 26 november 2023 om opnieuw paraat te staan op deze bijzondere dag! Graag tot dan!