De Hunger games naar vaginale gezondheid?

Nu we elkaars echte haarkleur bijna kunnen zien, telecoms het nieuwe normaal zijn, we perfect 1,5 meter kunnen inschatten en naar de supermarkt gaan een avontuur is geworden, zou je bijna vergeten dat moslims overal ter wereld, and yours truly, de voorbije maand Ramadan vanuit hun kot hebben beleefd. Deze spirituele maand staat binnen de Islam onder meer voor bezinning, zelfdiscipline en vasten van zonsopkomst tot zonsondergang. Nu ik volop in de voorbereidingen voor het onderzoek van Isala zit, vraag ik me toch af welk effect vasten heeft op mijn microbioom, en ja, ik bedoel mijn vaginaal microbioom!

Wat opzoekwerk leert me al snel dat vasten niets nieuws is voor de mens. Verschillende religies en culturen doen het al eeuwen. Maar de laatste jaren hoor ik toch wel vaker vriendinnen praten over een nieuwe, populaire dieet-trend, Intermittent Fasting (IF)*, ook wel gekend als periodiek vasten. Deze methode vertelt je niet wat je eet, maar wanneer je eet. Je wisselt periodes van vasten af met eetmomenten. Tijdens het vasten bij het IF-dieet mag je enkel producten zonder calorieën gebruiken zoals water, koffie of thee. Veel blogs, fitnessgoeroe’s en diëtisten beloven dat Intermittent Fasting een gunstig effect kan hebben op je gezondheid. Zou dit een fabeltje zijn of misschien toch wetenschappelijk onderbouwd? 

Na een duik in de wetenschappelijke literatuur is al snel duidelijk dat ik niet de enige ben die me deze vraag stelt. Verschillende studies op proefdieren stellen dat periodiek vasten een positieve impact zou kunnen hebben op het metabolisme, neurofysiologie, hypertensie, enz. Al zijn de studies niet eenduidig en zijn proefdieren natuurlijk ook geen mensen. En hoe zit het dan met het microbioom? Wel, periodiek vasten zou resulteren in een verandering in de samenstelling van het darmmicrobioom. Het zou leiden tot een verhoging van de fermentatieproducten: acetaat en lactaat. En dat kan een belangrijke ontdekking zijn, want deze twee stoffen zorgen ervoor dat wit vetweefsel beige wordt en dat is belangrijker dan je denkt. Want beige vetcellen zullen vet verbranden en niet opslaan, zoals de witte variant doet. Als dit zou bevestigd worden in verdere vervolgonderzoeken, dan zou dit baanbrekende gevolgen kunnen hebben voor de behandeling van obesitas. Maar nogmaals, de onderzoeken hierrond staan nog in hun kinderschoenen en er zijn best ook wat gezondheidsrisico’s verbonden aan deze dieettrend, dus laat je steeds begeleiden door je huisarts of diëtist mocht je hiermee willen experimenteren.

Hoe zit het met het vaginaal microbioom?

Jennifer Lawrence van de film The Hunger Games

“I volunteer! I volunteer as tribute!”

Jennifer Lawrence – The Hunger Games

Nu is onze vraag, natuurlijk, hoe zit het met het vaginaal microbioom? Is hier ook een wijziging in het microbioom waar te nemen? En zo ja, heeft dit dan een positieve impact op eventuele kwaaltjes of hormonale schommelingen bijvoorbeeld? Spijtig genoeg en zoals zo vaak in het onderzoeksdomein van Isala: nog geen enkel wetenschappelijk onderzoek… 

Maar geen nood, dit maakt ons team alleen nog enthousiaster. Want dan rijzen er binnen Isala meteen verschillende onderzoeksvragen:

Of heel concreet: is het slim of niet om die extra reep chocolade te eten? Het is toch gefermenteerd, dus vinden die micro-organismen hun weg dan naar mijn vagina?

Doe jij aan Intermittent Fasting of een andere vorm van periodiek vasten? Merk jij een verschil in je vaginale gezondheid na het vasten tijdens de Ramadan? Of kan jij veranderingen in je vaginale gezondheid linken aan je eetpatroon?

Laat het ons weten via Instagram, Twitter of mail!

*Let op: Intermittent Fasting is zeker niet geschikt voor iedereen. Wij raden het af bij diabetes type 1 en 2, zwangerschap, ondergewicht, voor mensen jonger dan 18 en mensen die in het verleden een eetstoornis hebben gehad. Dus bespreek dit zeker eerst met je huisarts en/of diëtist.