De Isala familie breidt uit: nu ook in Peru!

Een jaar geleden schreef ik een blog over de link tussen het vaginale microbioom en etniciteit. Als lid van het Isala team, geboren en getogen in Perú, ben ik nu super enthousiast dat we, dankzij de Global Minds Starting Grant, Isala kunnen uitbreiden naar Perú, waar “Isala” Laura wordt, genoemd naar Laura Esther Rodriguez Dulanto (1872 -1919), de eerste vrouwelijke arts in Perú.

Het Laura project

Het Laura project heeft als doel het vaginale microbioom van gezonde vrouwen in de vruchtbare leeftijd in kaart te brengen uit twee geografisch contrasterende regio’s in Perú, de kust (Lima) en de Amazone (Iquitos). Bovendien heeft dit project als doel het publiek bewust te maken van het belang van vaginale gezondheid en capaciteiten op te bouwen (bv. training over moleculaire en microbiologische technieken) bij Peruviaanse onderzoekers.

Elke regio heeft verschillende ecologische en etnische verschillen. Lima is, in tegenstelling tot Iquitos, een verstedelijkte stad en, helaas, een van de meest vervuilde steden in Latijns-Amerika. Anderzijds zijn de eetgewoontes tussen de regio’s zeer verschillend. In Iquitos is de visconsumptie bijvoorbeeld hoger dan in Lima; de consumptie van maïs en granen is ook duidelijk verschillend met respectievelijk 63% en 38% voor Lima en Iquitos. Al deze informatie, samen met andere gewoonten, werd verzameld in een vragenlijst en zal ons helpen de mogelijke factoren te begrijpen die van invloed zijn op het eventuele verschil in samenstelling van de vaginale microbiota.

Laura Esther Rodriguez Dulanto (1872-1919) was de eerste vrouwelijke arts in Peru. Ze specialiseerde zich in gynaecologie en publiceerde talrijke wetenschappelijke artikelen in het veld, onder andere over cysten in de eierstokken en vleesbomen. Bovendien, bestudeerde ze ook tuberculose en presenteerde hierover zelfs een paper op het zesde Pan-Amerikaanse medische congres in 1913. Ze werktte als onderwijzer en arts in de “Liceo Fanning” en de kloosters van “La Concepción” en “Las Nazarenas”. Ze startte ook een school voor verpleegkundigen, waar ze persoonlijk de cursus anatomie, fysiologie en hygiëne op zich nam. Haar initiatief maakte de weg vrij voor andere vrouwen in haar land, maar het duurde toch nog meer dan 25 jaar voordat een andere Peruviaanse vrouw officieel als arts afstudeerde.

Het Peruviaanse netwerk voor vaginaal microbioom onderzoek

Om het vaginale microbioom in Perú te onderzoeken, hebben we in het kader van Isala en Laura een onderzoeksnetwerk opgezet met twee Peruviaanse universiteiten Universidad Peruana Cayetano Heredia – UPCH (Lima) en Universidad Nacional de la Amazonia Peruana – UNAP (Iquitos).

Bovendien zijn we het jaar voor Laura een academische samenwerking aangegaan met een andere Peruaanse universiteit, Universidad Nacional San Agustín de Arequipa (UNSA), gelegen in het hoogland.

Het Lebeerlab en de teams van UNSA zullen het vaginale microbioom van vrouwen op vruchtbare leeftijd en de menopauze in kaart brengen. Elke onderzoeksgroep wordt geleid door uitstekende en enthousiaste vrouwelijke onderzoekers Theresa Ochoa (UPCH), Viviana Pinedo en Graciela Meza (UNAP) en Ada del Carpio (UNSA), allemaal bereid om bij te dragen aan de gezondheid van vrouwen!

Dit project bouwt ook capaciteiten op bij jonge Peruviaanse onderzoekers en studenten op het gebied van microbioomonderzoek. In het bijzonder zullen ze microbiologische en moleculair biologische technieken leren die worden toegepast bij vaginaal microbioomonderzoek.

Om het doel te bereiken om het bewustzijn over vaginale gezondheid bij Peruviaanse vrouwen te vergroten, zullen vrijwilligers informatie ontvangen van professionals in de gezondheidszorg, evenals folders met infographics met inhoud over vaginale microbiota, waardoor wetenschappelijke communicatie en voorlichting over vaginale gezondheid worden vergemakkelijkt. Ten slotte hebben we de Isala webpagina in het Spaans gelanceerd, zodat vrijwilligers en geïnteresseerde vrouwen zich kunnen informeren over verschillende onderwerpen die verband houden met vaginale gezondheid, zoals menstruatiegezondheid, anticonceptiemethoden en andere.

Verwachte en ook onverwachte uitdagingen

Ik moet toegeven dat het coördineren van een onderzoeksproject vanaf de andere kant van de Atlantische Oceaan een uitdaging is, bijvoorbeeld vergaderingen worden laat op de avond gehouden vanwege tijdzoneverschillen (dat was te verwachten). Bovendien heeft de huidige pandemie de complexiteit vergroot. Omdat er voor de SARS-CoV-2 testen veel laboratoriummateriaal nodig was, werd het aankopen van reagentia echt moeilijk. Niettemin is er onlangs goed nieuws binnengekomen: na enkele maanden wachten, werd ons project goedgekeurd door de Peruviaanse ethische commissie. Eindelijk mochten we vrijwilligers rekruteren! En het is ons gelukt!

We zijn verheugd aan te kondigen dat in totaal 112 vrijwilligers hebben deelgenomen aan Laura! Blijf op de hoogte voor toekomstige updates! 😊

References

  1. WHO. Ambient outdoor air pollution database, by country and city (xlsx file). Geneva: World Health Organization (WHO), Department of Public Health, Environmental and Social Determinants of Health; 2016.
  2. https://www.mimp.gob.pe/webs/mimp/sispod/pdf/63.pdf
  3. https://web.ins.gob.pe/sites/default/files/Archivos/cenan/van/sala_nutricional/sala_6/2016/01_Sala_Situacional_Alimentaria_Nutricional_2_Consumo_alimentario.pdf