De Isala sisterhood: Laten we samen geschiedenis schrijven

Ons Isala team is super enthousiast over de toenemende internationale belangstelling voor ons Isala project en de manier waarop we het vrouwelijke microbioom beter proberen te begrijpen. We doen dit door middel van co-creatie, waarbij onze deelneemsters heel wat inspraak krijgen, wat zowel fijn is voor hen als voor ons!

Onderzoekers van over de hele wereld benaderen ons om soortgelijke projecten bij hen in de buurt op te starten. En dat maakt ons natuurlijk trots op Isala! Dankzij onze fantastische deelnemers in België hebben we een unieke dataset die een gedetailleerde analyse van het vrouwelijke microbioom mogelijk maakt. We zijn enthousiast om te onderzoeken hoe deze kennis de levenskwaliteit van vrouwen, hun partners en hun kinderen kan verbeteren. Maar we hopen dat onze gegevens niet alleen nuttig zijn voor België. Het is geweldig om te zien dat onze transparante communicatie onderzoekers wereldwijd inspireert. Meer en meer internationale onderzoeksteams raken geïnspireerd door Isala en willen zelf ook zo’n onderzoek uitvoeren. Op die manier ontstond onze Isala sisterhood met zusterprojecten vernoemd naar iconische vrouwen in verschillende landen. Vaak zijn het beginnende onderzoekers die het eerste contact leggen. Superleuk! 😊 Dankzij hun enthousiasme worden er in verschillende continenten zusterprojecten opgestart, vaak in lage-middeninkomenslanden en afgelegen gebieden waar microbioomonderzoek nog in de kinderschoenen staat. Ze hanteren een bottom-up, co-creatieve aanpak waarbij startende onderzoekers vaak aan het roer staan.

De Isala sisterhood wil onderzoek naar de vrouwelijke gezondheid en het microbioom over de hele wereld inspireren. Tegelijkertijd willen we kleinere laboratoria op afgelegen locaties helpen bij het uitbreiden van hun capaciteit en mogelijkheden (dat noemen we capacity building). Zo creëert de sisterhood een ecosysteem waar onderzoeksteams in verschillende landen hun best practices delen. Hiermee verwijzen we naar onderzoek op laboschaal (in vitro) en via computeranalyses (in silico), maar zeker ook het delen van communicatiemiddelen, logistiek en nog veel meer. De sisterhood maakt ook internationale uitwisseling van jonge onderzoekers mogelijk en probeert mee de gender data gap te verkleinen. Op deze manier heeft de Isala sisterhood een wereldwijde impact op de gezondheid van vrouwen en dat door middel van een netwerk waarin onderzoeksteams in verschillende landen de principes van Citizen Science, Open Science en FAIR Data (Findable, Accessible, Interoperable and Reusable) toepassen. Deze principes zorgen ervoor dat de sisterhood zich op een duurzame manier uitbreidt.

We nemen je graag mee op een roadtrip om onze verschillende zussen en hun locaties te leren kennen! Onze Isala familie omspant echt de hele aardbol, met gemotiveerde en gepassioneerde teamleden in verschillende uithoeken van de wereld. De kaart hieronder geeft een overzicht van de huidige Isala zusterprojecten. In Amerika hebben we Laura in Peru, Lèa in Canada en enkele andere zusterprojecten in de opstartfase, onder andere in de USA en Puerto Rico. In Europa hebben we Isala zussen in Zwitserland (Marie), Spanje (Manuela), Frankrijk (Madeleine) en het Verenigd Koninkrijk (Florence). In Afrika zijn er zusterprojecten in Kameroen (Leke), Nigeria (Dora), Marokko (Fatima), Oeganda (Florence) en Zuid-Afrika (Mary Malahlela). In deze opsomming viel het misschien al op dat één project zelfs verschillende continenten met elkaar verbindt. Florence is namelijk een tweelingzusterproject waarbij het Britse team het onderzoek in Oeganda ondersteunt.

Wat hebben al deze plaatsen nu met elkaar gemeen? Door elk van deze zusterprojecten te lanceren, willen we het onderzoek naar de gezondheid van vrouwen vooruithelpen, het bewustzijn rond vaginale gezondheid vergroten en vrouwen in staat stellen om hun gezondheid in eigen handen te nemen. Daarnaast is elk van deze projecten vernoemd naar een inspirerende vrouw uit het thuisland. Dat gaat van de eerste vrouwelijke arts tot een geweldige professor en nog veel meer.

We zijn super enthousiast om beter te begrijpen wat een gezond microbioom is, niet enkel in Vlaanderen maar wereldwijd! Net als bij Isala, willen we op deze verschillende plaatsen het vrouwelijke microbioom van gezonde vrouwen (zonder vaginale symptomen) in kaart brengen. Maar daarnaast heeft elk zusterproject zeker ook unieke doelen en onderzoeken ze stuk voor stuk een specifiek onderwerp op het gebied van de vrouwelijke gezondheid. Dit gaat van het humaan papillomavirus (HPV) en baarmoederhalskanker in Marokko (Fatima) tot de invloed van voeding op het microbioom in Spanje (Manuela).

Voor veel laag-middeninkomenslanden is het jammer genoeg moeilijk om financiering te krijgen voor zo’n onderzoeksinitiatieven. We doen er dan ook alles aan om hen te ondersteunen. Onderzoek doen is nog steeds een financiële uitdaging. Zo zijn er hightech analyses nodig om de samenstelling van het vaginale microbioom te bestuderen en zo’n geavanceerde technologieën vragen heel wat centjes. Daarom proberen we onderzoekers te ondersteunen in hun zoektocht naar financiering door samen aanvragen te schrijven. Want het is noodzakelijke en hoognodig dat onderzoek naar de vrouwelijke gezondheid ook ten goede komt aan regio’s met beperkte middelen.

Over het algemeen dragen onderzoekers van de Isala sisterhood ook bij aan rechtvaardige samenwerkingen en een betere vertegenwoordiging van onderbelichte bevolkingsgroepen.

Momenteel werkt Isala met drie van haar zussen aan een nieuw project dat onlangs werd gefinancierd door het Swiss Network for International Studies (SNIS).  Wij zijn alvast super enthousiast dat Laura, Leke, Isala en Marie samen aan de slag gaan. Het project kreeg als naam “De invloed van menstrueel gezondheidsmanagement op het vaginale microbioom: Transdisciplinaire gezondheidswetenschap en -beleid linken om veiligheid en hygiëne te verbeteren ten behoeve van de gezondheid van vrouwen”. Met andere woorden, we combineren fundamenteel biomedisch onderzoek met methodes uit de sociale wetenschappen, zoals het afnemen van interviews. Hiermee hopen we om meer te weten te komen over de invloed van menstruatieproducten op het vaginale microbioom, aangevuld met de meningen, percepties en zorgen van vrouwen over menstrueel gezondheidsmanagement. Hand in hand met internationale beleidsmakers, lokale organisaties en bedrijven zoals CLUE by BioWink, een femtech bedrijf en partner van dit project, willen de vier zussen kennis over de impact van menstruatieproducten op het vaginale microbioom op de kaart zetten.

Zoals jullie weten zijn we heel ambitieus! Isala nodigt vrouwen uit om deel te nemen en te leren over hun eigen vaginale gezondheid. Net daarom vinden we wetenschapscommunicatie over de hele wereld zo belangrijk! Je herinnert je misschien nog ons allereerste Isala symposium in Antwerpen waar we experts in het microbioomveld, teamleden van over de hele wereld, deelneemsters, leden van onze adviesraad en noem maar op samenbrachten. Het was een prachtige kans om samen te komen en om, letterlijk, de fysieke afstanden te overbruggen om de banden met onze sisterhood te versterken. Dit voorbeeld wordt nu ook gevolgd in Nigeria waar onlangs het allereerste Dora symposium werd georganiseerd. Het was een groot succes! Maar dat is nog niet alles. De Isala zussen pennen ook graag hun avonturen neer, zowel dichtbij als iets verder weg. Lees zeker hun blogposts:

  • Sandra’s blog over het Laura project
  • Leila’s blog over het Fatima project
  • Alison’s blog over het Florence project
  • Josiane’s blog over het Leke project
  • Dora team’s blog over het Dora project

Het Marie team in Zwitserland heeft zelfs al een eigen website. We houden jullie zeker op de hoogte van meer updates, want we hopen natuurlijk snel uit te breiden! We hebben een Memorandum of Understanding om toetreding tot onze sisterhood te vergemakkelijken. Heb je interesse? Neem dan zeker contact op met ons team! 😊 #LetsSwab #LetsWriteHistoryTogether