De Wondere Wereld van de Vagina podcast

Podcast: De wondere wereld van de vagina

Toen ik vorig jaar voor het eerst las over het onderzoek van Isala, voelde ik meteen een soort opluchting: eindelijk waren er wetenschappers die de gezondheid van de vrouw serieus namen, misschien wel het begin van een ware revolutie, zo dacht ik. Ik schreef me dus meteen in als vrijwilliger. Zelf heb ik namelijk erg veel last van mijn menstruatie, maar tot op heden krijg ik steeds hetzelfde antwoord van gynaecologen en dokters: mogelijks endometriose, het beste op te lossen door de pil te nemen of kinderen te baren. Hoezo “mogelijks”? En wat als je geen kinderen wil? Of wat als je liever geen hormonen neemt? Dan zijn zware pijnstillers de enige optie. Maar wat als deze uiteindelijk ook steeds minder hun werk doen? Wat dan? En waarom heb ik überhaupt zoveel pijn als er niets te vinden is tijdens het onderzoek?

Zoveel vragen, zoveel onzekerheid over een compleet normale lichaamsfunctie waar zowat elke vrouw wereldwijd mee te maken krijgt. Gek, toch? En ik ben ongetwijfeld niet de enige die met vragen zit; problemen zoals deze zijn voor vele vrouwen dagelijkse kost en toch blijven ze relatief onzichtbaar in onze maatschappij. Daarom was ik meteen opgetogen toen ik las over Isala en wilde ik dit onderzoek koste wat kost verwerken in mijn journalistiek eindwerk. Zo besloot ik uiteindelijk om een podcast te maken over de vulva, met Isala als het wetenschappelijke luik.

“Want praten over vagina’s en de gezondheid van vrouwen is niet feministisch, het is een recht en de normaalste zaak van de wereld.“

Darcey Vanderstukken

Maar omdat ik mijn podcast niet enkel medisch wilde maken, koos ik ervoor om ook vanuit andere standpunten te kijken naar de vagina en haar geschiedenis. Wist je bijvoorbeeld dat het woord “flamoes” van het Franse “framboise” komt? Of dat er beeldjes van hurkende vrouwtjes met ontblote vulva op kerktorens staan over heel Europa? Dit alles leer je door te luisteren naar mijn podcast. Op deze manier wil ik de vagina op een relatief luchtige en leerzame manier in de aandacht brengen. Zo probeer ik om mee het taboe op een positieve manier te doorbreken en mensen laagdrempelig aan het praten te krijgen. Want praten over vagina’s en de gezondheid van vrouwen is niet feministisch, het is een recht en de normaalste zaak van de wereld.

Spread the word en geniet van De Wondere Wereld van de Vagina! 😊

De Wondere Wereld van de Vagina – Darcey Vanderstukken

Hey! Mijn naam is Darcey Vanderstukken. Tot voor kort was ik student journalistiek en voordien heb ik audiovisuele kunsten gestudeerd, allebei in Brussel. Het was op sociaal vlak best een grote stap om van kunst naar journalistiek te gaan, eentje die me ver uit mijn comfortzone bracht. Zo leerde ik onder meer interviews afnemen en moest ik plots contact leggen met een heleboel onbekende mensen, in naam van de studie. Geen gemakkelijke klus, maar het was een bewuste keuze: ik interesseer me namelijk al van jongs af aan in vrijheid en gelijkheid, maar ik had nooit de durf om me er openlijk voor te engageren. Kiezen voor journalistiek was het laatste duwtje in de rug dat ik nodig had om met deze thema’s aan de slag te gaan en contact te leggen met gelijkgezinde mensen. Je kan me steeds bereiken via mijn mailadres darceyvds@hotmail.com.