Foef, flamoes, poes, down under of gewoonweg vagina. Eén woord, drie lettergrepen VA-GI-NA en toch brengt het heel wat gegiechel, schandekreetjes en schaamte met zich mee. Wanneer ik in mijn eigen omgeving in geuren en kleuren over Isala aan het praten ben, blijkt ook daar niet iedereen er even klaar voor te zijn. Dat is wel anders op het werk. Zelfs voor de lancering van Isala was het woordje ‘vagina’ doodnormaal tijdens onze meetings, op onze bureau en aan de lunchtafel. En nee, ons labo bestaat niet alleen uit vrouwen. Misschien hebben we als bevolking gewoon nood aan exposure therapy?
Challenge: Kan je het woordje ‘vagina’ minstens 1 keer per dag doodnormaal naar boven brengen in een gesprek? Extra punten als je het kan doen op een receptie. 😊
Nu denk je waarschijnlijk: “Hmm wat zijn we er daar nu mee?” Wel met Isala willen we een non-pink revolutie starten. Dit wil zeggen dat we het taboe niet alleen bij vrouwen willen doorbreken maar bij iedereen. Want de gevolgen van het stigma rond vaginale gezondheid zijn aanzienlijk en zelfs risicovol. Het effect is zichtbaar op verschillende vlakken in onze maatschappij en blijvend:
- Het gebrek aan fatsoenlijke seksuele opvoeding op scholen
- Beleidsmakers die het onderwerp liever uit de weg gaan en daarmee ook de besprekingen van fondsen. Daardoor blijft er een tekort aan financiële middelen om het tij te doen keren.
- Onvoldoende geïnformeerde moeders die het niet kunnen doorgeven aan hun dochters en zonen
- Koppels die bepaalde ongemakkelijkheden niet durven bespreken
- En zoveel meer…
Bewijs in overvloed dat het gesprek dringend gevoerd moet worden in alle lagen van de maatschappij. Want meer dan 72% van de Isala deelneemsters maakt zich zorgen over haar vaginale gezondheid. Amper de helft durft hierover te praten met de huisarts en bijna één op drie vrouwen durft hier zelfs met de gynaecoloog niet over te praten.
Deze cijfers zijn mogelijks zelfs een onderschatting want als puntje bij paaltje komt is het toch niet zo evident is om over vaginale gezondheid met je huisarts of gynaecoloog te praten. Van een vriendin hoorde ik bijvoorbeeld dat ze het toch moeilijker vond dan verwacht om het onderwerp bij de huisarts aan te halen. Ze was er zelfs een beetje zenuwachtig over. Nochtans heeft ze geen probleem om vagina luidop uit te spreken en kan ze hier ook open over praten met haar partner. Ik ben zelf heel blij dat ze aangaf dat dit onderwerp geen taboe is om te bespreken met haar partner, maar uit onze vragenlijsten blijkt wel dat slechts 23% van de vrouwen met hun partner over vaginale gezondheid kunnen praten. Met deze cijfers in ons achterhoofd is het dan ook niet moeilijk te geloven dat veel zwangere vrouwen tijdens hun echo vaak niet durven te praten over vaginale kwaaltjes bij de gynaecoloog als hun partner erbij is. Het is dus duidelijk dat er zelfs in een vertrouwde gezinssituatie toch nog een taboe heerst over vaginale gezondheid.
Maar waarom eigenlijk? Want over vele andere lichamelijke kwaaltjes en ongemakken kunnen we wel openhartig praten. Daarnaast lijkt het ons juist belangrijk om met je kinderen, partner en vriendinnen te praten over vaginale gezondheid. Een gezonde vagina is ongelooflijk belangrijk voor je fysieke, mentale en emotionele gezondheid, je vruchtbaarheid en natuurlijk je seksuele genot. En je verdient het om je in alle opzichten goed te voelen.
Laten we samen het taboe doorbreken. Stap voor stap, gesprek voor gesprek en zo helemaal tot alle kringen in onze maatschappij. Yes we can!
Ik ben onlangs van huisarts veranderd omdat ik merkte dat ik bij mij vorige huisarts (een man) toch niet alles durfde vragen. Nu ben ik bij een vrouw en voel me meer op mijn gemak