Een succesvolle start in Nigeria: een geweldig symposium en interactieve radioshow

Afgelopen zomer organiseerde het Dora team hun allereerste symposium om het Nigeriaanse zusterproject te lanceren. Het evenement vond plaats in een auditorium van de Nnamdi Azikiwe Universiteit in Nigeria en trok heel wat volk, waaronder universiteitspersoneel, studenten en inwoners, waaronder de Staatscommissaris voor Gezondheid van Anambra (de staat waar de universiteit is gevestigd). Blik samen met ons terug op deze bijzondere dag! En dat is niet alles! Daarnaast werd het Dora team ook nog verwelkomd in een radioprogramma! Hoe cool! Geen probleem als je dit gemist hebt, want in deze blog ontdek je er alles over, alsof je er zelf bij was. 🙂

Het Dora symposium: een groot succes

Eerst en vooral ontdekte het publiek waar de naam ‘Dora’ vandaan komt dankzij Professor Nneka Agbakoba, de coördinator van het project. Lees zeker onze vorige blogpost om meer te weten te komen over Dora Akunyili, de geweldige vrouw die we willen eren met dit project, en om de kerndoelstellingen van het Dora project te ontdekken. 🙂

Afbeelding 1: Het aandachtige publiek tijdens de lancering van het Dora project.

Daarna volgde de openingsspeech van de voorzitter van het symposium, Professor Joseph I.B. Adimma. Hij was de voormalige Staatscommissaris van Gezondheid van Anambra en bracht de allereerste Jubileum Academische Lezing aan de Universiteit. Deze professor was enorm enthousiast over het symposium en benadrukte de unieke aard van dit evenement om onderzoek naar het vaginale microbioom te bespreken. Volgens hem is de vagina een uiterst waardevol onderdeel van het vrouwelijk lichaam. Hij benadrukte het belang om hier respectvol mee om te gaan en om het gezond te houden.

Na deze geweldige inleiding ging de geplande reeks presentaties van start. Eerst presenteerde onze keynote spreker en consultant gynaecoloog, Dr. George Eleje, zijn artikel ‘Vaginale gezondheid: feiten en mythen’. Hij nam het publiek mee op een reis door de fysiologie van de vagina, de betekenis van vaginale gezondheid, veelvoorkomende vaginale problemen en mythen. Zijn lezing was heel duidelijk en leerzaam. Zo informeerde hij het publiek over de verschillende foutieve mythen over vaginale gezondheid en problemen, en benadrukte dat een goede zorg voor de vagina belangrijk is.

Onze tweede spreker, Dr. Ogoo Odimgbe, presenteerde haar artikel ‘Human Papilloma Virus (HPV): een overzicht’. Dit virus doet misschien wel een belletje rinkelen!? Check zeker Leila’s blogpost over Fatima, het Marokkaanse zusterproject dat onderzoek doet naar vaginale gezondheid en HPV. Deze tweede spreker herinnerde ons aan de gevaren van HPV en dat deed ze door te vertellen dat elke minuut wereldwijd een vrouw de diagnose van baarmoederhalskanker krijgt en dat elke twee minuten een vrouw hieraan sterft. Zoals je ook uit Leila’s blog kan afleiden kan een aanhoudende HPV-infectie baarmoederhalskanker veroorzaken. Regelmatige screening (voor vroege detectie) en HPV-vaccinatie zijn dan ook essentieel om het hoge sterftecijfer te voorkomen.

Afbeelding 2: Dr. George Eleje (de keynote spreker) en enkele leden van het Dora team.

In de volgende talk presenteerde Professor Nneka Agbakoba een artikel met de titel ‘Probiotica en vaginale gezondheid’. De definitie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stelt dat probiotica “levende micro-organismen zijn die, wanneer ze in voldoende hoeveelheden worden toegediend, een gezondheidsvoordeel voor de gastheer opleveren”. Ze merkte op dat probiotica voordelige en gezonde bacteriën zijn die een belangrijke rol spelen bij het verbeteren van immunologische, urogenitale, spijsverterings- en ademhalingsfuncties en het verlichten van infectieziekten bij mensen en dieren. Ze legde uit dat probiotica ook als een vorm van gefermenteerd voedsel voorkomen, zoals opgelegde groenten, dranken, zuivel- en sojaproducten die voordelige bacteriën kunnen bevorderen en schadelijke bacteriën verminderen, en zo de stabiliteit van het vaginale microbioom in stand kunnen houden.

In de volgende presentatie feliciteerde de organisator van het symposium, Professor Sir Gerald Udigwe, het Dora team met de vernieuwende en creatieve aanpak van het project. Hij merkte op dat de vagina een soort van venster is naar de reproductieve gezondheid en dat het de voortplanting kan bemoeilijken als de vaginale microbiële gemeenschap uit balans is. Vervolgens toonde de medisch directeur van het universiteitsziekenhuis, Dr. Joseph Ugboaja, vertegenwoordigd door Professor Chigozie Ifeadike, zijn waardering aan het Dora team. Ze haalde daarbij de perfecte timing van het symposium aan, omdat het een platform biedt om jonge meisjes te informeren over het belang van vaginale gezondheid.

Ten slotte nam de staatscommissaris voor Volksgezondheid, Dr. Afam Obidike, vertegenwoordigd door Dr. Cyril Aneme (Directeur Volksgezondheid bij het Ministerie van Volksgezondheid) het woord en ook hij was vol lof over het Dora project. Volgens hem is een gezamenlijke inspanning, zoals dit symposium, in samenwerking met de Nationale Assemblee, nodig om taboes rond vaginale gezondheid te doorbreken. Hij moedigde het publiek aan om de informatie die verkregen werd op deze bijzondere dag te blijven verspreiden om zo bewustwording te vergroten. Kortom, het evenement was een groot succes! 🙂

Dora op de radio

Maar dat is niet alles. Er is nog een tweede gloednieuwe Nigeriaanse highlight! Het Dora team werd verwelkomd in een radioprogramma. Het ging om een interactieve sessie van één uur (de radioshow is nog steeds beschikbaar op Facebook!) waar luisteraars vragen mochten stellen.

Afbeelding 3: Van links naar rechts: Dr. Dorothy Ezeagwuna, Prof. Nneka Agbakoba, Chioma (presentatrice radioprogramma), Dr. Amaka Nwankwo en Dr. Barbara Ochiabuto.

Eerst maakten de radioluisteraars kennis met de belangrijkste doelstellingen van het Dora project. Het Dora team merkte op dat het Nigeriaanse volk zelden het woord ‘vagina’ gebruikt en in die mate dat zelfs heel wat moeders het vermijden om het in gesprekken met hun kinderen te vermelden. Het is zelfs zo dat ze hun kinderen eerder afschrikken door taboes, mythen en misvattingen over de vagina te benoemen. Op hun beurt worden die dochters dan weer volwassen vrouwen die een gesprek met hun arts over een abnormaal gevoel in en rond de vagina of abnormale vaginale afscheiding uit de weg gaan.

Nadat het Dora project was voorgesteld, werden de luisteraars ingelicht over verschillende soorten vaginale infecties die kunnen optreden en de bijbehorende vaginale afscheidingen, maar ook over het feit dat vaginaal vocht de vagina reinigt. Enkele luisteraars vroegen zich hierbij af hoe ze normale en abnormale vaginale afscheiding konden onderscheiden van elkaar. Om daar zeker van te zijn, adviseerden we hen om een arts te raadplegen. Die zal dan een vaginaal staal afnemen en opsturen naar het labo voor onderzoek om dan verder te beslissen over een passende behandeling indien nodig.

Vervolgens ging het Dora team nog een stap verder op de radio door de luisteraars te vertellen dat heel wat bacteriën in de vagina kunnen leven én dat voordelige bacteriën de vagina beschermen tegen ziekteverwekkers die willen binnendringen. Voordelige vaginale bacteriën spelen een centrale rol in het Dora project en kregen dan ook de aandacht die ze verdienen tijdens de radioshow. 🙂

Vervolgens vroegen de luisteraars zich af hoe het Dora team van plan is verschillende mythes over vaginale gezondheid te stoppen. We proberen dit te doen door verschillende groepen van vrouwen, scholen, gemeenschappen, kerken enzovoort te bezoeken, en door met vrouwen te communiceren via verschillende media, zoals nu op de radio, maar ook op televisie, via gedrukte en sociale media. Ons plan is ook om de Nigeriaanse overheid zo veel mogelijk te betrekken en financiële steun te zoeken die het mogelijk zal maken om high-tech methoden te gebruiken (ja, onderzoek naar het vaginale microbioom vraagt heel wat centjes!). Met dit project hopen we voordelige bacteriën te isoleren die hopelijk in de (nabije) toekomst kunnen worden gebruikt om producten te ontwikkelen voor de behandeling van vaginale infecties. Ons doel hierbij is om zo bij te dragen aan het verbeteren van de seksuele en reproductieve gezondheid van vrouwen. We kijken er echt naar uit om deze doelen te behalen, jij ook!? 🙂

Tot slot delen we graag enkele vragen van de luisteraars:

Deze blog werd mede mogelijk gemaakt door Bright Anyanwu (Unizik College Secretaris), Professor Cecilia Eme, Professor Nneka Agbakoba en Kingsley Anukam.