Een vulkaan in mijn buik

Tijdens een zomeravond in Marokko kon ik ’s nachts niet slapen door stekende krampen in mijn onderbuik. Om de rest van mijn gezin niet wakker te maken, nam ik de trap naar de badkamer boven. Ik had rugpijn, erge rugpijn, alsof ik cementzakken op mijn rug droeg. De krampen maakten het er niet makkelijker op. De badkamer bereiken was een grote opgave. Daar werd alles wazig. Ik herinner me het alsof het gisteren was. Ik zag zwarte vlekken voor me dansen, het zweet droop van me af en ik kon met moeite recht blijven staan. Ik hield me vast aan de deurklink en zakte stilaan ineen. Zo bleef ik op de vloer zitten, met mijn voet tikkend tegen de vloer om de focus van mijn gedachten te verzetten en de pijn van mijn vreselijke krampen te vergeten. Na enkele minuten sleurde ik me weer naar mijn kamer, ging in foetushouding liggen en fluisterde meerdere malen een gebed tot ik in slaap viel.

Bovenstaand scenario herhaalde zich de jaren nadien regelmatig. Ik negeerde het en dacht dat alle vrouwen hun menstruatie gewoon anders ervaarden, wat ook zo is, maar de pijn was ongewoon. Mijn zussen en vriendinnen hadden er geen last van. Ik had de indruk dat ik overdreef wanneer ik hen vertelde over hoe ik mijn menstruatiepijn ervaarde. Twee jaar geleden raapte ik uiteindelijk mijn moed bijeen om plaats te nemen in de gynaecologische stoel. Het verraste me niet toen ze me de pil aanraadde. Om te achterhalen of ik endometriose heb, een aandoening waarbij endometriumachtig epitheel buiten de baarmoederholte wordt aangetroffen, zou ze een kijkoperatie moeten uitvoeren. Voorlopig is de oorzaak van endometriose nog niet gekend, maar waarschijnlijk liggen immunologische, hormonale, genetische en epigenetische factoren aan de basis van deze aandoening. Bij 1 op de 10 vrouwen zorgt endometriose voor gezondheidsklachten waaronder hevige menstruatiepijn, darmproblemen, lage rugpijn, vermoeidheid en mogelijks ook vruchtbaarheidsproblemen.

Een beetje teleurgesteld liep ik naar buiten. Ik begreep niet dat de gynaecologe mij een anticonceptiemiddel adviseerde terwijl ik er niet om stond te springen om het te gebruiken. Ik wilde natuurlijke middelen die hielpen tegen de ondragelijke pijn. Tijdens mijn tienerjaren probeerde ik allerlei natuurlijke middelen zoals spirulina, gember- en lavendelthee, maar die hielpen niet. Sterker nog, van spirulina en gember kreeg ik diarree. 

Het daagde me dat er geen natuurlijke middelen zijn om mijn pijn te voorkomen. Daarom wil ik onderzoeken wat de oorzaak is van die pijn. Ik wil ziektes zoals endometriose beter begrijpen. Zo hoop ik met mijn broodnodig onderzoek meer inzicht en bewustzijn te bereiken en bij te dragen aan oplossingen.

Hoe manifesteert endometriose zich in onze baarmoeder, vagina en darmen? Kunnen goedaardige bacteriën helpen bij het voorkomen van menstruatiepijn? Wat is de link met fertiliteit en het immuunsysteem? Ik ben dankbaar dat ik dit mag onderzoeken. Laat het avontuur beginnen!

Wie ben ik?
Hey! Mijn naam is Inas Rahou, een van de vrouwen in STEM. In 2022 ben ik afgestudeerd als bio-ingenieur aan de KULeuven met afstudeerrichting cel- en gentechnologie. Sinds kort mag ik als doctoraatstudente het Isala team komen versterken. Ik hoorde voor het eerst over Isala toen ik aan mijn bachelorproef werkte in het labo van Prof. Sarah Lebeer. Doorheen mijn master aan de KULeuven bleef ik regelmatig over het onderzoek lezen. Gaandeweg realiseerde ik dat mijn interesses nauw aansloten bij de opzet van Isala. Dit heeft me ertoe aangezet om aan te kloppen bij het labo met de vraag of er een mogelijkheid is om onderzoek te doen rond endometriose. Het feit dat ik zelf enorme last ervaar van menstruatiekrampen dient als motivatie en inspiratiebron. Mijn doctoraat is dus een mooie opportuniteit om het leed van vele vrouwen om te zetten in hoop.