Happy birthday to us! 🎂

Hiep hiep hoera, want vandaag wordt Isala 1 jaar! En dat vieren we natuurlijk heel graag (corona-proof) met alles erop en eraan. We verklappen dan ook meteen onze eerste wens… Voor onze eerste verjaardag, wensen we dat het Isala project meisjes en vrouwen wereldwijd kan helpen bij het begrijpen van hun vaginale microbioom en zo mee het taboe hierrond kan doorbreken. Uiteraard zouden we zonder jullie en ons geweldig onderzoeksteam hier nooit staan. Echt waar, we kunnen het niet genoeg zeggen: nogmaals een dikke merci! Daarom lijsten we graag onze top 5 van hoogtepunten van het afgelopen jaar hieronder op.

1. Meer dan 5500 keer merci!

5528 keer merci!

Het afgelopen jaar was een absolute rollercoaster voor ons team. Want terwijl iedereen in de ban was (en nog steeds is) van Covid-19, was het voor ons extra spannend om toch met Isala naar buiten te komen. We hebben dan ook lang getwijfeld of we wel konden starten tijdens zo’n pandemie. Toch waren we overtuigd van het krachtige Isala verhaal en durfden we onze oproep op dinsdag 24 maart 2020 lanceren. En hoe!

Jullie sloten Isala meteen in jullie armen en deelden onze boodschap massaal. Met grote ogen keken we naar de teller van het aantal deelnemers aan ons onderzoek. We waren opzoek naar 200 vagina’s en zijn dan ook ontzettend fier dat er maar liefst 5528 vrouwen zich hebben geregistreerd in slechts 10 dagen! Daarnaast kregen we massaal veel aanmoedigingen, positieve reacties en succeswensen. Het was een plezier om te zien wie onze oproep allemaal deelde en welke media hielpen om samen het taboe rond vrouwelijke gezondheid te doorbreken. Een bijzondere dankjewel voor ambassadeur Evi Hanssen die ons project voluit mee ondersteunt. Het is duidelijk dat dit thema niet alleen ons nauw aan het hart ligt en dat doet ons veel plezier.


2. Meerdere nieuwe kaarten van het vaginale microbioom

Afgelopen zomer hebben 3342 vrouwen vanuit heel Vlaanderen elk twee vaginale stalen naar ons labo opgestuurd. Op het ene deel van de stalen doen we microbioom analyse en met het andere deel van de stalen gaan we opzoek naar bacteriën die kunnen helpen om onze vagina gezond te houden. We kunnen het zelf nog steeds niet geloven dat we zo’n grote aantallen hebben bereikt. Wat een schat aan informatie!

Sinds alles is binnengekomen, hebben we dan ook niet stilgezeten om die informatie in kaart te brengen! Klein geheimpje: daarvoor ook al niet want we zijn bezige bijtjes. Het grootste deel van ons labo-werk voor de eerste fase is bijna afgerond. Momenteel zijn onze getalenteerde bio-informatici de miljoenen microbiële DNA-sequenties uit jullie stalen aan het omvormen tot informatie in meerdere speciale kaarten die we als microbiologen kunnen begrijpen. Verder zijn we jullie antwoorden op onze vragenlijsten aan het categoriseren zodat we allerlei mogelijke verbanden kunnen leggen met het vaginale microbioom.

We hebben ondertussen al meer dan 83 miljoen bacteriële sequenties uitgelezen uit de Isala stalen!! Want ja, met zoveel data zijn onze bio-informatici de allernieuwste analyses aan het uitvoeren. Wist je dat meer dan de helft van je lichaam bestaat uit micro-organismen? Al is er over de juiste verhouding tussen micro-organismen en onze eigen cellen ook nog wel veel discussie. Maar wat we wel al weten is dat onze micro-organismen als kleine fabriekjes essentieel zijn voor onze reproductieve, mentale en fysieke gezondheid! En ze zitten niet enkel in onze darmen, maar dus ook in onze vagina: we schatten ze op tot wel 1 miljard per milliliter. Daarom kunnen we ze niet zomaar negeren wanneer we klinische studies doen op voeding, cosmetica, medicatie, …


3. De nieuwe kaart van het vrouwelijke microbioom: meer dan alleen de vagina

Kit fase 2

We zouden het bijna zelf vergeten, maar het doel van Isala om het vrouwelijke microbioom beter in kaart te brengen gaat verder dan alleen de vagina! Zo hebben we heel veel redenen om ook naar verschillende plaatsen op de huid en in onze mond te kijken. Lees zeker de blog posts van Sarah Ahannach over de forensische toepassingen en de link met voeding en bijvoorbeeld vasten.

Die andere plaatsen van het vrouwelijke lichaam, alsook de stabiliteit van het vaginale microbioom onderzoeken we in het tweede deel dat we ‘Isala, the sequel’ hebben gedoopt. Hier volgen we bijna 300 vrouwen op over twee menstruele cycli. Meer info vind je ook in de recente blog post van prof. Sarah Lebeer. We hebben al van 274 vrouwen vaginale, huid en speeksel stalen mogen ontvangen en 237 vrouwen hebben hun bijdrage aan de tweede fase van Isala zelfs al volledig afgerond! We zijn dan ook volop bezig met het verwerken van al deze stalen in ons labo. Opnieuw zijn we super blij dat we kunnen rekenen op onze behulpzame collega’s en studenten. Een dikke merci!


4. 10 unieke gespreksstarters & blog posts ontwikkeld

gespreksstarterkaartjes

Naast het in kaart brengen van het vaginale microbioom en ons onderzoek naar gezondheidsbevorderende bacteriën, wil Isala het taboe rond vaginale gezondheid doorbreken. Daarom ontwikkelden we voor elke onderzoekskit mooie gespreksstarters. Onze Isala participanten kunnen deze kaartjes als inspiratie gebruiken voor interessante babbels in hun omgeving en zo mee ontdekken dat er veel te vertellen valt over de vaginale gezondheid van vrouwen. Ook in jouw familie of vriendenkring.

Voor elke gespreksstarter heeft een Isala onderzoeker een persoonlijke blog geschreven. In deze blogs vertellen we over onze eigen ervaringen en geven we meteen ook een sneakpeak in onze resultaten uit de vragenlijsten. Zo weten jullie ook dat jullie niet alleen zijn met jullie vragen en bezorgdheden. We nodigen iedereen dan ook van harte uit hier online een gesprek starten door op een vraag te klikken op onze website en te reageren. Dat mag gerust anoniem, je voornaam is voldoende. De onderzoekers van Isala beantwoorden je vraag. Zo kunnen we allemaal samen de kennis rond het vrouwelijke microbioom vergroten en het taboe doorbreken. Want dat is precies waar we bij Isala van dromen. Laat dus gerust je reacties en vragen achter, samen starten we het gesprek!


5. Drie kussen voor alle steun

Oproep voor donaties

Zoals jullie ondertussen al wel weten, waren we opzoek naar 200 vrouwen en vonden we er 5528! De hoogtechnologische analyse van de stalen die we voor ogen hebben is duur. Daarom zijn we ontzettend blij en trots dat er al 323 Isala-donateurs zijn die samen al 6087 euro hebben ingezameld! Deze donaties gebruiken we naast sequencing, ook om awareness te creëren en het taboe te doorbreken.

Wil je ons wetenschappelijk onderzoek ook steunen? Dat kan nog steeds want ook schenkingen met fiscaal attest zijn mogelijk voor Isala. Voor giften vanaf 40 euro in 2021, kan je maar liefst 60% van je gift aftrekken van je belastingen. Dit dankzij een bijzondere maatregel van de overheid om in tijden van corona de schenkingen aan een goed doel te ondersteunen. Ontdek er alles over op onze website. En als je toevallig in een bedrijf werkt dat mee het taboe rond vrouwelijke gezondheid wilt doorbreken door Isala te sponsoren, dan ben je meer dan welkom om ons te contacteren. 😉


We kijken enorm uit naar de komende maanden en jaren, want enkel samen kunnen we het verschil maken voor meisjes en vrouwen wereldwijd. Wij gaan alvast volop genieten van onze custom-made Isala taart, neem zeker een kijkje op onze social media voor regelmatige updates!