Eline vertelt over het belang van het onderzoek naar het vaginale microbioom

Sinds oktober 2019 ben ik fiere mama van een flinke zoon. Een klein mannetje dat voor mij perfect is, het jongetje dat ik al leek te missen nog voor hij er was. Hij is het product van heel wat liefde, maar niet van een zwoele toevallige nacht of zelfs enkele goed geplande vrijpartijen.

Nee, bij zijn ontstaan was wel wat wetenschap gemoeid. Niet omwille van een vruchtbaarheidsprobleem, maar eerder het ontbreken van een mannelijke bijdrage. Ik kan dus niet meespreken over het lange en vaak pijnlijke ‘voortraject’ dat sommige koppels al meegemaakt hebben nog voor zij terechtkomen bij fertiliteitcentra. Maar de emotionele reis die je doormaakt tijdens een fertiliteitsbehandeling deel ik wel met hen (of toch zeker voor een stuk).

‘Eens ons traject gestart was voelde het alsof we binnenstebuiten gekeerd werden. Toch wou ik ergens dat ze nog iets extra zouden testen.’

Eens ons traject gestart was voelde het alsof we binnenstebuiten gekeerd werden. Er volgden vele tripjes naar het ziekenhuis, een gesprek met de psycholoog, bloedafname na bloedafname, vele telefoontjes voor de resultaten van alle onderzoeken, verschillende vaginale echografieën en zelfs een hysteroscopie. Ook al was dat alles niet bepaald aangenaam, toch wou ik ergens dat ze nog iets extra zouden testen. Gedurende het hele traject bleef er namelijk iets in mijn hoofd spoken: ‘Ik hoop dat het ook goed zit met mijn vaginale microbioom.’ Zover ik weet, is dat niet getest.

Ik had als vakidioot al wel wat wetenschappelijke artikels en presentaties zien passeren waarin gesproken werd over de invloed van de vaginale microbiële gemeenschap op de slaagkans van een natuurlijke bevruchting of IVF-traject. Maar ergens is het misschien ook allemaal niet zo vreemd dat we dit nog niet (uitgebreid) testen. Deze verbanden zijn immers nog niet voldoende bestudeerd. We weten niet hoe de ‘ideale’ microbiële gemeenschap er uit ziet, of we zouden moeten (proberen) ingrijpen als je daar heel erg afwijkt en hoe we dat het best doen. Het voelt voor mezelf gek dat we die dingen nog niet weten, terwijl we in België werkelijk een geweldige expertise hebben in vruchtbaarheidsbehandelingen en IVF. Hopelijk komt dit in de nabije toekomst en misschien kan de kennis die Isala ons geeft hier een doorbraak betekenen.

Mijn zoontje is het prachtige resultaat van wat er gebeurt als het allemaal mee zit. Als Isala zelfs maar een beetje kan bijdragen om dat geluk sneller of aan meer mensen te geven, dan is dat voor mij meer dan genoeg reden om voluit voor Isala te gaan.

Let’s swab for the future.