Moet ik langs de huisarts als ik me ongerust maak over mijn vaginale gezondheid?

Als je je ongerust maakt over je vaginale gezondheid of als je last hebt is het altijd goed om even contact op te nemen met je huisarts. Die kan je dan gericht verder helpen. Mogelijke symptomen/klachten of een combinatie hiervan kunnen wijzen op een ontsteking of infectie: jeuk, branderig gevoel, overmatige toename in vaginale afscheiding,Lees verder “Moet ik langs de huisarts als ik me ongerust maak over mijn vaginale gezondheid?”

Mijn vaginaal microbioom lijkt minder gunstig, ga ik dan best even langs bij de gynaecoloog?

Je vagina evolueert met je mee doorheen de verschillende fases van je leven. Het is dus belangrijk om te beseffen dat jouw persoonlijk resultaat voor Isala – als het bijvoorbeeld iets minder gunstig lijkt – niet meteen betekent dat je vandaag nog tot hetzelfde type behoort. Daarom is onze belangrijkste boodschap altijd: als je klachtenLees verder “Mijn vaginaal microbioom lijkt minder gunstig, ga ik dan best even langs bij de gynaecoloog?”

Heeft mijn vaginaal microbioom een effect op mijn vruchtbaarheid?

Er zijn inderdaad al een aantal studies die een verband leggen tussen het vaginale microbioom en vruchtbaarheid. Ook zou het microbioom gecorreleerd zijn met ivf-succes. Maar we weten nog niet genoeg om het vaginale microbioom al te kunnen gebruiken als diagnostisch middel tijdens een vruchtbaarheidstraject, laat staan dat er al therapieën ontwikkeld zijn om jeLees verder “Heeft mijn vaginaal microbioom een effect op mijn vruchtbaarheid?”

Heeft mijn vaginaal microbioom invloed op de kans op vroeggeboorte?

Wanneer het vaginale microbioom uit balans is, stijgt de kans op vaginale infecties en ziekten. Deze kunnen op hun beurt de kans op vroeggeboorte (d.i., een geboorte voor 37 weken) verhogen. Eerdere studies tonen aan dat het vaginale microbioom mogelijk gebruikt kan worden om een vroeggeboorte te voorspellen. Maar hier zijn nog meer onderzoeken voorLees verder “Heeft mijn vaginaal microbioom invloed op de kans op vroeggeboorte?”

Heeft mijn vaginaal microbioom een invloed op de vatbaarheid voor SOA’s?

Eerdere studies toonden al aan dat een ongebalanceerd vaginaal microbioom gecorreleerd is aan een verhoogde kans op het oplopen van een SOA (d.i., seksueel overdraagbare aandoening). Recent onderzoek toont verbanden tussen het vaginale microbioom en HPV, HIV. Zo is het minder voorkomen van Lactobacillis crispatus geassocieerd met een hoger risico op deze SOAs. Andersom isLees verder “Heeft mijn vaginaal microbioom een invloed op de vatbaarheid voor SOA’s?”

Heeft mijn vaginaal microbioom een invloed op een terugkerende schimmelinfectie?

Terugkerende (of chronische) schimmelinfecties kunnen wijzen op een verstoring van het vaginale microbioom. Dat betekent dat het theoretisch mogelijk moet zijn om jouw vaginaal microbioom te versterken om het beter te laten vechten tegen schimmelinfecties. Alleen weten we op dit moment nog te weinig hoe we dit best doen. Eerder onderzoek van het Isala teamLees verder “Heeft mijn vaginaal microbioom een invloed op een terugkerende schimmelinfectie?”