Mag ik een huidswab afnemen nemen als ik bodylotion, dagcrème of iets anders heb gesmeerd?

Neen, we willen het natuurlijke microbioom op je huid in kaart brengen. Alle crèmes, make-up, … die je voor het afnemen van de swabs zou gebruiken verstoren dit microbioom. Het is ook niet de bedoeling om je net voor het afnemen van de stalen te wassen, want dat geeft een vertekening. We raden aan omLees verder “Mag ik een huidswab afnemen nemen als ik bodylotion, dagcrème of iets anders heb gesmeerd?”

Waarom vragen jullie een staal van de zone rond mijn mond, mijn borstbeen en de binnenkant van mijn dij?

Dat is een heel goede vraag! Voor Isala is het belangrijk om aanvullend op de stalen van je vaginaal microbioom ook de bacteriën op je huid te kunnen onderzoeken, want we kunnen veel leren van die combinatie. We kozen deze plekken omdat we dan meteen ook een zeer waardevolle set data kunnen aanleggen als referentiestalenLees verder “Waarom vragen jullie een staal van de zone rond mijn mond, mijn borstbeen en de binnenkant van mijn dij?”

Hoe hard moet ik wrijven?

Anders dan bij het afnemen van een vaginaal staal vragen we je hier om niet al te voorzichtig te zijn. Er zitten van nature veel micro-organismen op je huid, maar om de onderzoekers de kans te geven deze te bestuderen, hebben ze er echt voldoende nodig. Je mag best stevig heen en weer wrijven metLees verder “Hoe hard moet ik wrijven?”