Fusobacterium

Fusobacterium

Hoe ziet deze bacterie eruit? 

Het geslacht Fusobacterium is smal en staafvormig en ongeveer 1 tot 2 micrometer groot. Deze bacterie groeit het liefst in een zuurstofarme omgeving.

microscoop

Wat weet de wetenschap hier al over? 

Fusobacterium maakt deel uit van een algemeen gezond menselijk microbioom, maar sommige types van deze bacteriën kunnen soms ziektes verwekken. Fusobacterium is een echte opportunist en zal optimaal profiteren van de juiste omstandigheden om te groeien en infecties te veroorzaken.

Komt ze nog ergens anders voor?

Wat doet deze bacterie in mijn mond? 

Deze bacterie kan zich aanhechten aan verschillende mondoppervlakken en maakt dan ook deel uit van een gezond speekselmicrobioom. Maar wanneer het juiste moment zich voordoet kan deze bacterie echter infecties veroorzaken in de mond. 

Waar komen ze nog voor?

Komt ze nog ergens anders voor?

Deze bacterie komt ook voor in de vagina, meestal de soort Fusobacterium nucleatus.  Deze bacteriesoort wordt vaak gevonden bij bacteriële vaginose, een aandoening gekenmerkt door een verstoord microbioom: overgroeiing door ongewenste bacteriën en te weinig lactobacillen. Buiten het menselijk lichaam, vinden we Fusobacterium soorten terug bij dieren zoals honden en katten.