Gardnerella vaginalis

359

Bij Isala vonden we 359 vrouwen bij wie deze bacterie dominant was in hun vagina. Dat is ongeveer 12% van alle Isala deelneemsters.

Gardnerella vaginalis

Hoe ziet deze bacterie eruit? 

Dit is een cocobacil. De vorm is iets tussen een bolletje en een staafje met een niet zo duidelijk afgelijnde celwand. Deze bacterie is niet groter dan 1 micrometer. En dat is klein, want er passen 1000 micrometers in één millimeter.

microscoop

Wat weet de wetenschap hier al over? 

Elke dag een beetje meer. Recent werd bijvoorbeeld aan de Universiteit Gent ontdekt dat dit niet één soort is, maar dat er vier types Gardnerella bestaan. Deze bacterie is familie van de groep van de bifidobacteria, dit zijn de eerste bacteriën in de darm van een kleine baby.

Gardnerella vaginalis heeft gemiddeld een genoomgrootte van 1,7 miljoen basenparen en heeft zo’n 1300 genen. Deze bacterie kan dus meer dan 1300 verschillende stoffen aanmaken, waaronder melkzuur.

Komt ze nog ergens anders voor?

Wat doet deze bacterie in mijn vagina? 

Gardnerella vaginalis kan melkzuur maken in je vagina. Maar we weten ook dat deze bacterie veel eiwitten afbreekt, waardoor het positieve effect van het melkzuur soms teniet wordt gedaan. En het is net de zuurtegraad die belangrijk is om je vagina beter te beschermen tegen infecties en ontstekingen. 

Sommige types  Gardnerella vaginalis ontwikkelen venijnige stekels. Het grootste risico is dat ze op die manier cellen van je vaginawand kunnen afbreken en de zuurtegraad in je vagina verstoren zodat je mogelijk wat vatbaarder bent voor infecties of ontstekingen. 

Maar je hoeft vooral niet te panikeren. Niet alle types Gardnerella hebben deze slechtere eigenschappen. De gebruikte techniek bij Isala laat ons jammer genoeg op dit moment niet toe om te achterhalen welk Gardnerella type er precies in je vagina zit: een gunstige of minder gunstige. 

Heel vaak vinden we deze bacterie terug samen met verschillende soorten lactobacillen. Die lactobacillen kunnen helpen om Gardnerella mee in toom te houden. Zoals we ook  hebben uitgelegd is jouw vaginaal microbioom iets dynamisch. Het zou best kunnen dat de dominantie van de Gardnerella intussen al is verdwenen. Er zijn zelfs aanwijzingen dat er een verband is met het verloop van je cyclus. We vermoeden dat Gardnerella vaker voorkomt net na je menstruatie omdat ze houden van de aanwezigheid van ijzer in je bloed. 

Het belangrijkste advies dat we je kunnen geven, blijft altijd hetzelfde: ervaar je klachten of maak je je ergens zorgen over? Neem dan contact op met je arts. Binnen Isala hebben we zelfs een aparte pagina met meer achtergrondinformatie speciaal voor artsen, dus daar kan je zeker naar verwijzen.

Waar komen ze nog voor?

Komt ze nog ergens anders voor?

Gardnerella komt het vaakst voor in de vagina, maar deze bacterie wordt soms ook teruggevonden in stalen van bloed of urine, in de keelholte of longen en bij het onderzoeken van wonden of abcessen.