Gemella

Gemella

Hoe ziet deze bacterie eruit? 

Gemella heeft een ronde vorm. Deze bacterie komt vaak alleen voor of met twee. Gemella heeft een dikke celwand en is ongeveer 0,5 tot 1 micrometer groot. Over het algemeen groeit deze bacterie het liefst in een zuurstofarme omgeving.

microscoop

Wat weet de wetenschap hier al over? 

Gemella komt voor in het menselijk lichaam op plaatsen die ‘slijmen’ bevatten zoals de mond. Deze bacterie maakt deel uit van een gezond microbioom, maar kan in sommige omstandigheden ook ziekte veroorzaken. Dit gebeurt echter vooral bij mensen met een verlaagde immuniteit.

Komt ze nog ergens anders voor?

Wat doet deze bacterie in mijn mond? 

Gemella maakt deel uit van een gezond mondmicrobioom en de meeste soorten zullen goedaardig zijn. Onderzoek heeft zelfs aangetoond dat een specifieke soort van deze bacterie uit deze groep, Gemella haemolysans, meer voorkwam bij gezonde mensen dan bij personen die last hadden van parodontale aandoeningen, zoals ernstige tandvleesontstekingen.

Waar komen ze nog voor?

Komt ze nog ergens anders voor?

Gemella komt vooral voor in de mond, maar ook nog in de darmen en soms in de vagina. In de vagina kunnen varianten van deze bacterie een rol spelen bij bacteriële vaginose, een vaak voorkomende aandoening gekenmerkt door bijvoorbeeld jeuk of een onaangename afscheiding. Verder komt deze bacterie ook nog voor in warmbloedige dieren zoals bijvoorbeeld konijnen en schapen.