Gezocht: 1000 vagina’s voor nieuwe Isala studies!

De Isala trein vertrekt opnieuw! Vrouwen kunnen zich opnieuw inschrijven om samen geschiedenis te schrijven, om de gezondheid van vrouwen wereldwijd te verbeteren én om te ontdekken welke bacteriën er in hun vagina leven. Doe jij graag met ons mee? Wees er dan snel bij! 🙂

Alles begon in maart 2020, midden in de coronacrisis. We lanceerden een zoektocht naar 200 gezonde vrouwen die zelf een vaginale swab wilden nemen. Tot grote verbazing van ons Isala team schreven op één week tijd meer dan 6000 vrouwen zich in! Dit enthousiasme maakte van Isala meteen het grootste onderzoek naar het vaginale microbioom ter wereld. Intussen zijn we 20 zusterprojecten rijker, wonnen we heel wat (inter)nationale prijzen en hielpen we onderzoek naar het vaginale microbioom vooruit. 

De eerste stappen zijn gezet. We brachten de bacteriën in vagina’s in Vlaanderen in kaart. Maar er is meer! We vonden interessante verbanden, zoals met anticonceptie, de menstruatiecyclus, menstruatieproducten, eetgewoontes, familiebanden, enzovoort. De volgende stap is hier actief bewijs voor vinden. En dat zien we groots! Grijp dus nu je kans want als nieuwe deelneemster kan je actief mee uitzoeken welke interventies een effect hebben op bacteriën in de vagina.

Aangezien het Isala team nu zo gegroeid is, is er voor bijna iedereen wel een project. Zo kan je kiezen om een probioticum of vitamine in te nemen en de impact op je vagina en darmen te onderzoeken. In een andere studie kan je verschillende menstruatieproducten testen voor jouw vaginale gezondheid. Of ben je benieuwd naar de impact van je menstruatiecyclus op je vaginale bacteriën? Dan heeft Isala ook een studie voor jou. Heb je vaak last van schimmelinfecties? Heb je altijd al willen weten of je vaginale microbioom lijkt op dat van je mama, zussen of huisgenoten? Dat onderzoekt Isala ook. En zoals in de vorige fases, krijg je ook bij deze nieuwe studies je persoonlijke resultaten. Maar dat is niet alles: Isala vertelt je met veel plezier over alle interessante bevindingen op een interactieve manier. In het kort: er is voor iedereen wel wat en de deelname is volledig gratis! Laten we samen geschiedenis schrijven!

Een foto van de vrouwen achter elke studie