Spoiler alert: een golf van gloednieuwe Isala resultaten 

Zet je schrap! Nieuwe Isala resultaten zijn beschikbaar vanaf… NU! Het is vandaag natuurlijk ook niet zomaar een dag, het is namelijk Isala’s derde verjaardag! Eén groot feest dus! Afgelopen zomer deelden we met jullie alvast de eerste resultaten van de tweede onderzoeksfase van Isala. Voor die tweede fase selecteerden we bijna 300 vrouwen en we bestudeerden of hun vaginale microbioom veranderd was over enkele maanden tijd. Maar we vroegen deze vrouwen ook om een staal te nemen van andere plaatsen op hun lichaam. En vandaag hebben we dus een cadeautje met gloednieuwe resultaten voor onze deelneemsters! We zijn hen immers enorm dankbaar en zij krijgen dan ook wat van ons terug! Elke deelneemster van de tweede onderzoeksfase kan vanaf vandaag een persoonlijk geüpdatet profiel checken. En in deze blog geven we enkele algemenere highlights van wat we allemaal vonden. Lees snel verder! 😊

Wat zijn die andere plaatsen op het vrouwelijke lichaam die we met Isala bestudeerden, naast de vagina? Wel, naast vaginale stalen over meerdere menstruele cycli, vroegen we onze Isala deelneemsters ook om een speekselstaal en huidstalen te verzamelen. Voor de huid kozen we drie plaatsen uit op het lichaam, namelijk rond de mond, rond de borst en op de lies. We tonen ze even op onderstaande afbeelding. Deze drie zones werden gekozen omdat ze nog maar weinig onderzocht zijn, maar wel heel relevant zijn voor vrouwelijke gezondheid en intimiteit, rechtstreeks in contact komen met ondergoed en ook relevant zijn voor forensisch onderzoek, bv. bij seksuele geweldzaken. Zoals je misschien nog weet, draagt het Isala team ook daarvoor haar steentje bij.

Huidswab: mond, borstbeen en rond tepels, dij

Voor de huid rond de mond vonden we typische huidbacteriën zoals Staphylococcus en Corynebacterium, maar ook typische mondbacteriën die we in het speeksel vonden, zoals Actinobacillus, Neisseria, Veillonella, Prevotella en Streptococcus. Het speeksel bleek wel heel speciaal: zo vonden we bij bijna al onze deelneemsters dezelfde bacteriegeslachten, ongeacht invloeden van buitenaf zoals eten, drinken, speeksel van een eventuele partner, en noem maar op. We gaven die bacteriegeslachten allemaal een eigen paspoort zodat jullie uitgebreid kennis kunnen maken: Actinobacillus, Prevotella, Streptococcus, Fusobacterium, Gemella, Leptotrichia, Neisseria en Veillonella. Maar dit wil niet zeggen dat deze deelneemsters allemaal dezelfde bacteriën in hun speeksel hebben. Binnen zo’n bacteriegeslacht zijn er nog wel grote verschillen: we noemen dat verschillende soorten en stammen. Eigenlijk net zoals er bij mensen met dezelfde achternaam ook nog heel wat verschillen zijn.

Op de lies vonden we ook heel wat geslachten en soorten van huidbacteriën zoals Staphylococcus en Corynebacterium, maar ook van vaginale bacteriën: Lactobacillus crispatus, Lactobacillus iners en Prevotella. Lactobacillus crispatus en Lactobacillus iners zijn typische bacteriën voor een gezonde vagina die we ook op de lies terugvonden. Interessant is dat we deze bacteriën ook vaak terugvonden op de huid rond de borsten. Zo vonden we op de borsten van 41% van de deelneemsters Lactobacillus iners en bij 53% Lactobacillus crispatus.  

Onze onderzoeksgroep deed eerder al een studie naar het huidmicrobioom, maar dan op het gezicht. Toen vonden we ook lactobacillen zoals Lactobacillus crispatus en Lactobacillus iners terug. Lactobacillen zijn dan ook de eerste bacteriën die op een baby voorkomen bij een natuurlijke bevalling. Toch was de aanwezigheid van bijvoorbeeld Lactobacillus iners op de huid eerder onverwacht, omdat deze bacterie niet goed aangepast is om buiten de vagina te groeien. Maar we merken hierbij wel op dat borstweefsel ook estrogeen en glycogeen aanmaakt. In de vagina zijn dit belangrijke stimuli voor de aanwezigheid en groei van lactobacillen. Dit zal in de toekomst verder onderzocht worden door de Isala onderzoekers. Het kan immers ook zijn dat het voorkomen van deze bacteriën een momentopname was.

Wij hebben ons alvast enorm geamuseerd bij het toewerken naar dit communicatiemoment. En uiteraard is het onderzoek nog lang niet ten einde. Achter de schermen gebeurt nog heel wat boeiends. We houden jullie, zoals altijd, verder op de hoogte via de nieuwsbrief, sociale media en onze blogpagina! Maar nu eerst genieten van taart want zo’n bijzondere verjaardag moet gevierd worden. Drie jaar na de start, wat vliegt de tijd toch als je je amuseert. Dat werd bij deze nogmaals bevestigd! 😊 En duizendmaal dank aan onze deelneemsters voor deze o-zo bruikbare stalen. Wij zijn er zeker nog even zoet mee in ons verder onderzoek!

Nam je deel aan de tweede onderzoeksfase van Isala, check dan zeker je persoonlijke profiel voor een update van je persoonlijke resultaten. Geen deelneemster maar wel benieuwd naar een uitgebreidere update dan te lezen in deze blog? Check dan zeker onze kersverse resultatenpagina’s op onze website.