Heb jij ooit al zo’n menstruatiecup gebruikt? Is dat handig?

Menstruatiecup

Ken je dat moment wanneer je aankomt op het werk na een ochtend waarop niets liep zoals gepland en dan plots denkt: “Oh juist, ik heb mijn regels en heb helemaal niets bij me”? Dat overkwam mij net iets vaker dan de gemiddelde vrouw omdat ik al eens als vergeetachtig beschreven word. Ik heb gelukkig een aantal heel open vriendinnen die ook openhartig over alles willen praten. Plots ging het over iets nieuws voor mij: de menstruatiecup. Dat is een soort ‘bekertje’ of kelkje van zacht kunststof, dat je inbrengt in je vagina om het bloed dat je verliest op te vangen.

Ik werd getriggerd omdat ze heel tevreden waren over de lek-vrijheid, het iets langer kan blijven zitten dan een tampon, het herbruikbaar is en je de kosten er ook makkelijk uithaalt. Want zeg nu eerlijk: al die hygiëneproducten zijn duur en dat vind ik heel spijtig want het zou eigenlijk een basisrecht moeten zijn.  

Na een paar Youtube video’s over alle mogelijke vouwtechnieken, die heel erg talrijk zijn over dit onderwerp, ben ik ervoor gegaan. Voor het inbrengen steriliseerde ik de cup door die 5 minuten te koken. Dat is iets wat ik steeds doe voor en meteen na gebruik. Na enkele uren gebruik kan je de menstruatiecup uit je vagina halen door de cup wat naar beneden te duwen met je bekkenbodemspieren en voorzichtig te trekken aan het “koordje”. Voor beginners klinkt het heel ingewikkeld en een beetje een smeerboel, maar voor een ‘geoefend’ gebruiker is dit een fluitje van een cent. De eerste keer is heel spannend, zoals met alles. Ik ben verschillende keren gaan checken of de cup er nog wel goed in zat en of er toch zeker geen lek was. En ook of ik het nog wel terugvond en het niet “kwijt” was geraakt. Ik kan je zeggen dat ik op een jaar tijd geen enkel lek heb ondervonden en de cup nooit verdwenen was. Wel is het aangeraden om een modelletje te kiezen met een ribbel op het “koordje”, zodat je net iets meer grip hebt wanneer het niet lukt om het er enkel met je bekkenbodemspieren uit te krijgen. Als jou dit overkomt, is het belangrijk om in ieder geval niet te panikeren, want je kan dit! 

De menstruatiecup wint duidelijk niet enkel binnen mijn eigen vriendinnengroep aan populariteit.

Uit de Isala survey blijkt dat één op vier vrouwen reeds een menstruatiecup gebruikt. Maandverband (61%) is wel nog steeds het populairste hygiëneproduct en wordt meteen opgevolgd door de tampon (56%).

In onze eerdere blog post over de ‘International Menstrual Hygiene Day’ gaven we ook al de meest populaire methoden mee. Maar het is niet duidelijk welke methode of combinatie het gunstigste is voor je gezondheid. Hoogstwaarschijnlijk is het persoonsafhankelijk. Ook de impact op het vaginale microbioom is nog onbetreden terrein. 

Hier wordt nog eens haarfijn uitgelegd hoe het werkt.

16 antwoorden

  1. De menstruatiecup bestaat al veel langer dan 8 jaar! De voorganger van de menstruatiecup bestond al in 1867. Rond 1937 produceerde Leona Chalmers wat waarschijnlijk de eerste menstruatiecup is zoals we ze vandaag kennen!

  2. Yes! And i love it. Als het tegoei zit tenminste . Ik doe wel meestal nog een inlegkruisje aan (wasbaar) voor het geval ik toch een accidentje heb. Maar dat gebeurd zelden.
    Van maandverband krijg ik meestal uitslag. Tampons vind ik niet fijn om te gebruiken. De cup is DE oplossing. Weinig gedoe. 2, soms 3 keer per dag even leeg kappen. En goed voor het milieu!
    Zeker een aanrader!

  3. Ik ben fan van de cup! Ik heb zelfs het voornemen als ik ooit mijn eigen badkamer inricht, ik ervoor zorg dat het handenwasbakje vlak langs het toilet zal hangen. Nu moet ik altijd een paar passen overbruggen tussen toilet en lavabo en dat is soms minder handig 🙂

    1. Al jaren gebruiker en fan van de cup. Maandverband en tampons vond ik altijd een gedoe en het is vooral een degelijk ecologisch ‘alternatief’
      Het is de eerste keren wel wat wennen, maar nu zou ik de cup voor geen miljoen meer omruilen. Vooral omdat (naar mijn aanvoelen) minder last heb van mijn regels. Ondertussen mijn zus en een reeks vriendinnen en collega’s kunnen overtuigen om de stap te maken.

  4. Ik gebruik al ondertussen 12 jaar een cup en zou niets anders meer willen. Meestal wel in combinatie met wasbaar maandverband of inlegkruisje. Tampons lukken me niet, is echt pijnlijk. En wegwerp maandverbanden kan ik niet verdragen. Na mijn bevallingen was het weer even zoeken naar de goeie maat. Maar vind het zo een gemak. Is even wennen in het begin en je moet jezelf ook wel de tijd geven om er handigheid in te krijgen. Nog een voordeel ervan vind ik dat je meer zicht hebt op hoe je menstruatie verloopt. Eens gehad dat ik echt heel grote stolsels had en dan toch maar eens bij de gynaecoloog langs geweest.

  5. Jep fan van de cup. Maar ’s nachts altijd extra ondersteuning van een verbandje nodig. Want dan durft het zo hevig te zijn dat ik tegen de ochtend toch doorlek (tsja vol is vol en heb al de grootste die voor mij aangenaam zit.) maar 3 à 4 dagen verband dragen is geen optie voor mij dan heb ik uitslag en zelfs open wondjes… En tampon vind ik niet zo fijn, ooit begin gehad van TSS en daarom nooit meer…

  6. Hier ook enorme fan van de menstruatiecup! Nu 2 jaar overgeschakeld en I ain’t looking back. Nooit meer zorgen over doorlekken, geen gefrummel met tampons (zeker als je niet thuis bent), het is heeeel veel goedkoper én ook nog eens goed voor het milieu. Dat ik in het begin van de maand een klein beetje meer moeite moet doen om te steriliseren, neem ik er heel graag bij!

  7. Is de prijs van de menstruatiecup of andere hygiëne producten een doorslaggevende factor bij je keuze? Vandaag stond in de Metro dat maandverband en tampons nu niet vanzelfsprekend zijn voor Britse meisjes.
    Dat wees de enquête van Plan International UK uit die in april dit jaar werd afgenomen en ingevuld werd door 1.010 jonge vrouwen tussen de 14 en 21 jaar. 22% kan zich de producten wel veroorloven maar krijgt er geen toegang toe, waarvan 64% omdat ze niet in de winkels aanwezig zijn. 15% kon het huis niet verlaten door de lockdown en de rest durft ze niet te gaan aanschaffen uit angst om besmet te worden met het nieuwe coronavirus. Meer dan de helft van de bevraagde meisjes zoekt daarom hun toevlucht in toiletpapier als alternatief, maar door hamstergedrag is er ook daar een tekort aan. Andere oorzaken zoals armoede of taboes spelen eveneens een rol in de huidige situatie.
    Bron: https://nl.metrotime.be/2020/05/08/must-read/een-op-de-drie-meisjes-in-het-verenigd-koninkrijk-krijgen-door-de-coronalockdown-moeilijker-toegang-tot-maandverbanden-en-tampons/

  8. Ik krijg steeds vaker te horen/te lezen dat het geen goed idee is om de cup gebruiken als je een spiraal hebt en dat gynaecologen het zelfs ten stelligste afraden. Ik heb hier zelf geen last van gehad (met koperspiraal), en mijn gynaecologe heeft mij hier ook niets over gezegd. Weet iemand hier meer over? Waarom zouden sommige gynaecologen dit afraden, en andere niet? Ik vind het zo triest dat sommige vrouwen niet de voordelen van een menstruatiecup zouden kunnen ervaren door iets waar precies toch geen consensus over bestaat…

    1. Dag Maïté,
      Goed dat je dit aanhaalt! Om heel eerlijk te zijn: ik wist zelf ook niet dat dat werd afgeraden en moest dus toch even opzoeken hoe dat juist zat en navragen bij de gynaecoloog van het Isala team. De reden waarom sommige gynaecologen dit afraden is omdat bij het verwijderen van de cup deze zou kunnen aanhaken aan de draadjes van de spiraal, waardoor je het spiraaltje omlaag zou kunnen trekken. Hierbij zou dus het spiraaltje te laag kunnen komen te zitten of zelfs verwijderd worden. Het is dus toch niet helemaal zonder gevaar.

  9. Ik ben zelf geen gebruiker van de cup omdat het me een gedoe lijkt om het te kunnen legen op het werk etc. Maar ik heb vorig jaar menstruatie ondergoed ontdekt. Fantastisch gewoon! Het is als een gewone onderbroek, maar je hebt geen lekken. Niet alleen gemakkelijk, maar ook ecologisch aangezien ze gewoon mee in de was kunnen. Nog niet zo bekend of gemakkelijk te vinden in België, maar hopelijk binnenkort wel want het is een fantastische uitvinding.

  10. Een menstruatiecup is ook gezonder voor je vagina dan een tampon want die absorbeert niet enkel menstruatiebloed maar ook al het ander vocht dat de gevoelige slijmvliezen van je vagina beschermt.
    Ik kocht mijn DivaCup zo’n 16 jaar geleden. Vorig jaar kocht ik een nieuwe want mijn eerste exemplaar had z’n beste tijd nu wel gehad.

  11. ik ben er supertevreden bij! echt super handig, vind ik. het enige nadeel dat ik ondervind, is dat je gemiddeld een kwartiertje moet nemen om je te verversen, maar voor de rest zijn er voor mezelf enkel voordelen aan! je kunt het langer inhouden, je voelt het niet zitten (als je de juiste maat hebt genomen alleszins), ik voel me minder ‘niet proper’ tijdens mijn regels,… ik gebruik haar nu een 5 jaar, heb 2 cups, voor als ik op weekend ga/verplaatsing ga… heel handig!

  12. Ik gebruik het liefst een menstruatiecup, maar sinds ik bevallen ben (ongeveer een jaar geleden) en een litteken bij mijn vagina heb, is het te pijnlijk om de cup in- en uit te brengen.
    Ik vind dat heel jammer, omdat de cup menstrueren voor mij veel minder onaangenaam had gemaakt.

  13. Ik gebruik al 7 jaar de cup en sinds 1.5 jaar gebruik ik de Nixit menstruatiedisk! Aanrader. Ik vind het zelf aangenamer zitten en zeker bij het uitdoen heb je niet dat trekkend gevoel. Ik ben daar heel tevreden van. Je moet het wel dieper duwen, maar eens het goed zit, voel je er niets van. Ik krijg het wel moeilijk ‘verkocht’ aan vriendinnen. Zelfs de cup blijkt echt nog moeilijk te ‘verkopen’. Handig zou zijn als hier bij de mutualiteiten een promo rond zou zijn… voor elke leeftijd!!

Doe je mee aan het gesprek?

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Isala wil het taboe rond vaginale gezondheid doorbreken. In elke onderzoekskit zitten daarom mooie gespreksstarters. Gebruik deze kaartjes als inspiratie voor interessante babbels in je omgeving en ontdek dat er veel te vertellen valt over de vaginale gezondheid van vrouwen. Ook in jouw familie of vriendenkring.

Je kan hier ook online een gesprek starten door op een vraag te klikken en te reageren. Dat mag gerust anoniem, je voornaam is voldoende. De onderzoekers van Isala beantwoorden je vraag. Zo kunnen we allemaal samen de kennis rond het vrouwelijke microbioom vergroten en het taboe doorbreken. Want dat is precies waar we bij Isala van dromen. Laat dus gerust je reacties en vragen achter, samen starten we het gesprek!