Een branderig gevoel, jeuk, roodheid, zwelling van de vagina of vulva… Het klinkt allesbehalve aangenaam. En dat is het ook! Het zijn stuk voor stuk erg vervelende symptomen die gepaard kunnen gaan met een vaginale infectie. Heel vaak wordt zo’n infectie veroorzaakt door de overgroei van een welbepaalde gist. We spreken hier over Candida. Omdat gisten behoren tot het rijk van de schimmels, spreken we typisch over een vaginale schimmelinfectie, of met een meer wetenschappelijke term over “vulvovaginale candidiasis”. En dat is precies wat het Isala team verder wil onderzoeken met de DeVEnIR studie! Lees snel verder 😉
Vaginale schimmelinfecties: een stille oorlog
Helaas komen vaginale schimmelinfecties veel te vaak voor. Ongeveer 70% van de vrouwen krijgt hier minstens één keer in hun leven mee te maken. Verontrustender nog is dat een geschatte 5 tot 10% van alle vrouwen dit minstens vier keer per jaar meemaakt… Ondanks deze hoge aantallen en de ongemakken die met een vaginale schimmelinfectie gepaard gaan, hangt er nog steeds een taboesfeer rond dit onderwerp. Natuurlijk zijn vaginale schimmelinfecties niet het leukste gespreksonderwerp, maar té vaak lijden vrouwen nog in stilte. Dat werd ook duidelijk bij het doornemen van de ingevulde Isala vragenlijsten van onze eerste onderzoeksfase. Zo vond 80% van de deelneemsters het erg “schaamtelijk” om over vaginale infecties te praten… Hierbij stellen we dus vast dat een schimmelinfectie, net als andere vaginale infecties, niet de maatschappelijke en wetenschappelijke aandacht krijgt die het werkelijk verdient. Jullie volgen Isala nu al een tijdje en weten dan ook als geen ander dat ons team staat te popelen om hier verandering in te brengen. And that’s where I come in!
In strijd tegen vaginale schimmelinfecties!
In mijn doctoraatsonderzoek krijgen vaginale schimmelinfecties een centrale rol. Maar hoe pakken we dit juist aan? Om deze infecties van dichterbij te kunnen bekijken en onderzoeken, hebben we in eerste instantie héél wat stalen nodig van vrouwen die er last van hebben, en daarnaast ook van asymptomatische vrouwen (zij ervaren doorgaans geen last). Waarom hebben we deze verschillende groepen nodig? Wel, zo kunnen we de verschillen in hun vaginaal microbioom onderzoeken en linken aan bepaalde factoren, zoals bijvoorbeeld voeding, hygiëne en seksuele gewoontes. Daarnaast kunnen we uit hun stalen ook allerlei micro-organismen opkweken zoals Candida gisten, maar ook onze favoriete bacteriën die we mogelijks kunnen inzetten tegen zulke infecties, namelijk de lactobacillen! Met allerlei complexe labotests kunnen we dan verder onderzoeken waarom overgroei van Candida in de vagina nu net zorgt voor die vervelende symptomen, én hoe de goede eigenschappen van lactobacillen gebruikt kunnen worden om deze infecties in te dammen. Maar daar blijft het niet bij! We willen ook graag ontdekken welke afweerstoffen en metabolieten verband houden met vaginale schimmelinfecties. Een hele boterham dus… Maar gelukkig staan we er niet alleen voor! Voor dit project (gesponsord door FWO) werken we nauw samen met de enige echte Prof. Gilbert Donders (de gynaecoloog van Isala), met onze collega’s van de KU Leuven onder leiding van Prof. Patrick Van Dijck én zelfs een buitenlands onderzoekscentrum, namelijk het Hans-Knöll Instituut onder leiding van Dr. Mark Gresnigt in Duitsland.
Heb of had je wel eens (vaker) last van de reeds beschreven symptomen of zou je graag wat meer weten over deze studie? Neem dan snel een kijkje op onze webpagina en schrijf je meteen in!
Wie ben ik?
Hoi iedereen! Mijn naam is Maline Victor en ik ben sinds oktober 2023 doctoraatstudente in het labo van Professor Sarah Lebeer. Ik behaalde een master in bio-ingenieurswetenschappen aan de UGent. Mijn onderzoek zal zich voornamelijk richten op de rol van het vaginale microbioom bij (terugkerende) vaginale schimmelinfecties binnen de DeVEnIR studie. Vulvovaginale candidiasis is een zéér onaangename vaginale schimmelinfectie die vaak wordt veroorzaakt door een gist, namelijk Candida. Wist je dat bijna 70% van alle vrouwen wereldwijd ten minste één keer in hun leven deze infectie krijgt? Ongelooflijk, toch? Tijdens mijn doctoraat zal ik samen met een enthousiast team van onderzoekers proberen deze schimmelinfecties beter te begrijpen. We gaan op zoek naar nieuwe manieren om deze infecties te bestrijden en dat met behulp van onze favoriete bacteriën: lactobacillen!