Voel je je angstig, prikkelbaar, eenzaam of emotioneel instabiel juist vóór je menstruatie?
Je bent niet alleen. 50% van de vrouwen wereldwijd ervaart stemmingswisselingen in de dagen voorafgaand aan de menstruatie. Wanneer deze symptomen zo ernstig worden dat ze het dagelijks leven verstoren, spreken we van premenstrueel syndroom (PMS). PMS wordt voornamelijk veroorzaakt door fluctuaties in de vrouwelijke hormoonhuishouding, met name in de niveaus van oestrogeen en progesteron. Maar hoe deze hormonale veranderingen precies leiden tot stemmingswisselingen, blijft onduidelijk.
Kunnen cognitieve factoren een rol spelen?
Sommige vrouwen voelen zich alsof ze twee verschillende identiteiten hebben. Ze ervaren veranderingen in hun uiterlijk, emoties en sociaal gedrag vóór hun menstruatie, waardoor ze zich onzeker voelen. Zodra de menstruatie begint, keren ze terug naar hun ‘normale’ zelf.
Tussen 2021 en 2022 verzamelde het Ghep Lab gegevens van meer dan 300 vrouwelijke deelnemers om PMS-symptomen, depressie, angst en stressniveaus te beoordelen. Ook toen bundelden we onze krachten met Isala, via een oproep in onze vorige blog over PMS. Daarnaast werden de niveaus van piekeren en cognitieve stress twee keer gemeten: één keer tijdens de folliculaire fase (op de zevende dag na het begin van de menstruatie) en één keer tijdens de luteale fase (op de zevende dag voor de volgende menstruatie). De ernst van PMS-symptomen was nauw verbonden met cognitieve en emotionele factoren. Personen met matige tot ernstige PMS ervaarden hogere niveaus van depressie, angst en stress, evenals meer waargenomen stress en vaker terugkerende negatieve gedachten tijdens zowel de luteale als de folliculaire fase. Bovendien voorspelde de ernst van PMS sterkere schommelingen in waargenomen stress en piekeren van de folliculaire naar de luteale fase.
Toch is ons begrip van de emotionele en cognitieve patronen van vrouwen voorafgaand aan de menstruatie nog steeds beperkt. In de week voor de menstruatie, wanneer de niveaus van oestradiol (een vorm van oestrogeen) en progesteron hun laagste punt bereiken (zoals weergegeven in Figuur 1), ervaren vrouwen dan meer veranderingen in cognitieve processen? Voelen ze zich bijvoorbeeld eenzamer, hebben ze vaker boze gedachten of vertonen ze meer impulsief gedrag? En blijft de mate van deze veranderingen gekoppeld aan de ernst van premenstrueel syndroom? Dit zijn de vragen die wij proberen te beantwoorden.

Figuur 1: De veranderingen in temperatuur, baarmoederslijmvlies en hormonen tijdens de menstruatiecyclus
Daarom voeren we een grootschalige studie uit om de cognitieve risicofactoren (Sommige ongezonde denkgewoonten, zoals altijd maar weer over dingen nadenken, de neiging om problemen op een bijzonder slechte manier te bekijken, enz.) van PMS te onderzoeken. Om ons doel te bereiken, hebben we minstens 5.000 vrouwen nodig. Help dus mee door dit bericht te delen met anderen die geïnteresseerd zouden kunnen zijn of om simpelweg meer aandacht te vragen voor PMS! Onze studie vindt volledig online plaats en deelname is eenvoudig en toegankelijk.
Doe mee en help het onderzoek naar PMS vooruit, jouw bijdrage maakt het verschil! Wil je nagaan of je kan deelnemen? Kijk dan of je aan de volgende criteria voldoet:
- Je bent tussen de 18 en 65 jaar oud
- Je hebt een min of meer regelmatige (maandelijkse, 21-38 dagen) menstruatiecyclus
- Het gebruik van anticonceptie is toegelaten (anticonceptie: pil, minipil, staafje, (koper)spiraal….).
- Het onderzoek is in het Nederlands uitgevoerd, dus Nederlands spreken is essentieel.
De enquête duurt 15-20 minuten en bevat vragen over je gedachten en ervaringen in de week vóór je menstruatie. Voordat je begint, word je gevraagd om het toestemmingsformulier door te nemen, dat alle informatie bevat die je moet weten voordat je deelneemt aan het onderzoek, en je hebt ongeveer 3-5 minuten nodig om het door te nemen.
Om de beste resultaten te bekomen, moet je de enquête invullen tijdens je menstruatie, omdat veel vragen nét over die periode gaan.
- Als je op dit moment ongesteld bent, klik dan op de link en beantwoord alle vragen nu.
- Als je nog niet ongesteld bent, laat dan je e-mailadres en de datum van je volgende verwachte menstruatie achter, dan sturen we je de link zodra het zover is.
De deelname is vrijwillig en vertrouwelijk, en je kunt op elk moment stoppen. Hoewel er geen financiële beloning is, ontvang je aan het einde van de studie een rapport over de cognitieve oorzaken van PMS. Resultaten worden enkel op groepsniveau gedeeld, je individuele antwoorden worden dus vertrouwelijk verwerkt. Superhard bedankt voor je deelname, je hulp is erg waardevol! Een dikke merci!
Samen streven naar een betere gezondheid voor vrouwen!
Wil jij ook meehelpen het gat in de kennis rond menstruatie en PMS te vullen, wat volledig vanuit je zetel kan? Neem dan deel via deze link!