Let’s swab

5528 keer merci!

Onze oproep om deel te nemen aan Isala was een ontzettend groot succes. Dankzij jou kunnen we sneller dan gehoopt geschiedenis schrijven en vrouwelijke gezondheid op de kaart zetten. Merci!

Isala is een gloednieuw citizenscienceproject van de Universiteit Antwerpen. De ambities van Isala zijn groot. En belangrijk. We willen voor de allereerste keer proberen om met state of the art DNA-technologie het vrouwelijke microbioom beter te begrijpen. Say what?

Wel, in je vagina zitten miljoenen bacteriën die een cruciale rol spelen in je gezondheid. Ze zijn ontzettend belangrijk om je te beschermen tegen infecties, blaasontstekingen, soa’s, … en we vermoeden dat ze ook een grote rol spelen bij vruchtbaarheid en gezonde zwangerschappen. Alleen… we weten het niet zeker. Want wetenschappelijk onderzoek was tot nu toe vaak een mannenwereld en dus was er weinig interesse in het vaginale microbioom. Isala wil hier verandering in brengen.

En daarom lanceerden we een oproep om 200 vrouwen te vinden die in de privacy van hun eigen badkamer een aantal eenvoudige ‘swabs’ willen afnemen van hun vagina, huid en speeksel. We zochten 200 vrouwen, we vonden er meer dan 5000. Wauw!

En met al die vrouwen gaan wij nu geschiedenis schrijven.

5528 vrouwen gaven een krachtig signaal door zich in te schrijven voor Isala. Help jij hen geschiedenis te schrijven?

De oproep om deel te nemen aan ons burgeronderzoek verspreidde zich ontzettend snel. Vrouwen pikten onze boodschap op en hielpen actief mee het taboe rond vrouwelijke gezondheid te doorbreken. We willen hen allemaal de kans geven om een bijdrage te leveren aan baanbrekend onderzoek voor de gezondheid van vrouwen.
Help jij ons daarbij?

Isala Van Diest

Isala Van Diest (1842-1916) was de allereerste vrouwelijke arts in België. Ze moest haar studies in Zwitserland volgen omdat aan Belgische universiteiten toen nog geen vrouwen waren toegelaten. Maar ze zette door. En ze schreef geschiedenis. Want dankzij haar verscheen in 1884 een Koninklijk Besluit dat vrouwen in België toeliet om arts te worden. Wij vernoemden ons citizenscienceproject naar deze sterke dame, want ook wij zijn klaar om samen met meer dan 5000 vrouwen geschiedenis schrijven.

#LetsSwab handjes

Blijf op de hoogte van het onderzoek

#LetsSwab