Internationale erkenning voor Isala in een prestigieus tijdschrift

Het is zover! De belangrijkste resultaten van onze eerste onderzoeksfase worden vandaag gepubliceerd in een wetenschappelijk tijdschrift. En wat voor één! We spreken hier over het enige echte Nature Microbiology tijdschrift. We hadden al een tijdje een eerste preprint (dat is een soort van proefdruk waar we nog heel wat nuttige feedback op kregen) maar vanaf vandaag is de echte publicatie een feit! We zijn super trots bij het bereiken van deze mijlpaal en vooral heel dankbaar. 😊 Dit is een hele fijne erkenning voor Isala. In deze blog komen verschillende auteurs aan het woord die een hele grote bijdrage leverden om deze publicatie mogelijk te maken. Lees snel verder! 

Deze publicatie betekent dat de wetenschappelijke gemeenschap erkent dat de Isala data van absolute topkwaliteit is. Dit is een belangrijke mijlpaal omdat het niet gemakkelijk is om citizen science en topwetenschap te combineren. Vaak moeten er compromissen gemaakt worden bij zo’n burgeronderzoek. Dit betekent bijvoorbeeld dat de duurste analysetechnieken meestal niet worden toegepast op stalen die verzameld werden door burgers. Waarom? Omdat men vreest dat er meer ‘fout’ kan gaan dan wanneer ervaren wetenschappers de stalen verzamelen. Professor Sarah Lebeer licht graag toe hoe wij dit ervaren bij Isala: “We vertrokken van de overtuiging dat vrouwen zelf hoogkwalitatieve stalen konden nemen van hun vagina – dit werd ook bevestigd in een pilootstudie – en vervolgens analyseerden we die met de meest innovatieve DNA technologieën voor vaginaal microbioomonderzoek”.   

“We twijfelen er niet aan dat deze publicatie de wetenschappelijke wereld met grote stappen vooruithelpt. Naast al het onderzoek dat al verricht was in de context van zwangerschap en infecties ontbrak nog steeds een belangrijk puzzelstuk en dat is de samenstelling van het vaginale microbioom bij gezonde vrouwen”, vertelt Dr. Sarah Ahannach. Dat bracht ons, ondertussen enkele jaren geleden, bij de vraag of het vaginale microbioom van Vlaamse vrouwen nog wel zo gezond is als dat we dachten. En ja hoor, dat konden we bevestigen dankzij onze geweldige deelneemsters!

“Opvallend was dat we vonden dat specifieke groepen van bacteriën vaak samen voorkomen in hetzelfde vaginale staal”, vertelt Dr. Stijn Wittouck. “Dat zou erop kunnen wijzen dat ze met elkaar interageren, of met hun menselijke gastheer.” “Daarbovenop legden we als onderzoeksteam heel wat factoren bloot die gelinkt zijn aan het vaginale microbioom. Dit deden we aan de hand van complexe biostatistische analyses”, vult  Dr. Thies Gehrmann aan. Meteen voldoende stof om een nieuwe lichting onderzoekers aan het werk te zetten om het effect van voeding, hygiëne, menstruatieproducten en zoveel meer te ontrafelen. Het waren trouwens de deelneemsters zelf die actief meedachten over de verder te bestuderen vragen, wat de hoge nood voor levensstijladvies nogmaals bevestigt op het vlak van vaginale gezondheid. Hiermee wordt nog eens aangetoond hoe belangrijk de input van studiedeelnemers kan zijn, niet enkel op het vlak van het voorzien van stalen, wat in dit geval in de privacy van het eigen huis gebeurde, maar ook om richting te bieden aan het wetenschappelijk onderzoek. Zonder hen was het niet mogelijk om dit alles te verwezenlijken en de dankbaarheid is dan ook enorm groot.  We zeggen nogmaals: Een Dikke Merci!

Maar zoals jullie weten wordt er ook buiten onze landsgrenzen niet stilgezeten. Intussen breidde het Isala netwerk verder uit en niet zomaar: er zijn al meer dan 10 zusterprojecten verspreid over 3 verschillende continenten. Samen met hun overkoepelende grote zus Isala, geboren en getogen in Antwerpen, kijken de lokale onderzoekers in die landen ernaar uit om het vaginale microbioom verder op de wereldkaart te zetten om zo vrouwen wereldwijd te kunnen helpen in hun zoektocht naar een optimaal vaginaal ecosysteem en gezondheid. We houden jullie zeker en vast op de hoogte van de laatste updates! 😊