
Heb je al eens gehuild omdat je je trein hebt gemist? Of is je dag al eens slecht begonnen omdat je favoriete sokken in de wasmand lagen? Of ben je iets te snel geïrriteerd geraakt wanneer de persoon die voor je wandelt onverwachts stopt? Ik wel hoor! En enkele dagen later ben ik ongesteld en denk ik: ‘Oh dat was het! Fieuw ik snapte mezelf even niet’. En door de manier waarop onze maatschappij is opgesteld, zou je je bijna schuldig voelen voor je totaal normale mood swings. Of nog erger: ze worden tegen je gebruikt. “Amai Sarah, vandaag precies wel een beetje prikkelbaar, tijd van de maand?!” Ik citeer dan ook heel graag Rachel van Friends:
“No uterus, no opinion”
Maar hoe zit het allemaal biologisch in elkaar? Zijn onze mood swings doorgrond of overdrijven we? En heeft het vaginale microbioom er ook iets mee te maken?
Jij, ik en 75% van de vrouwen overdrijven zeker niet en hebben wel degelijk last van PMS of het premenstrueel syndroom.
PMS heeft verschillende symptomen waaronder lichamelijke (bv. gevoelige borsten, zwelling van de buik) en/of emotionele symptomen (bv. prikkelbaarheid, vermoeidheid, overgevoeligheid, depressie) die optreden tijdens de periode net vóór je menstruatie. De klachten zijn soms ernstig genoeg om je dagdagelijkse functioneren in gedrang te brengen. En wel 3 tot 8% van de vrouwen heeft last van Premenstruele dysfore stoornis (PMDD) waardoor ze een week of zelfs twee voor hun menstruatie onder meer lijden aan ernstige depressie.
En je hoort ons als komen… De juiste oorzaak is nog niet gekend maar men denkt dat de hormonale schommelingen van oestrogeen en progesteron tijdens de tweede helft van menstruele cyclus een grote rol kunnen spelen. Wetenschappers vermoeden dat na de ovulatie een stijgen en dalen van oestrogeen en progesteron een invloed heeft op de serotonine levels. Serotonine is een neurotransmitter die je humeur, slaapritme en appetijt reguleert. Lage serotonine levels zijn dan ook gelinkt met verdriet, prikkelbaarheid, en naast slaapproblemen ook een ongewone eetlust. Nu is de vraag van de eeuw. Wat kan je eraan doen? Praat hier zeker over met je huisarts, gynaecoloog en directe omgeving. Soms kan het liggen aan de anticonceptiemethode of is cognitieve gedragstherapie een mogelijke oplossing.
Zit je maag soms ook in de knoop na een lange tijd piekeren? Denk je ook soms dat je darmen en hersenen veelvuldige gesprekken houden? Wel dan heb jij het bij het rechte eind want je spijsverteringsstelsel en hoofd staan in directe en indirecte verbinding met elkaar door signalen uit te wisselen. En de bacteriën in je darmen babbelen maar heel graag met elkaar en je hersenen. Wetenschappers noemden dit de ‘Gut-Brain Axis’ of GBA en zo was een nieuw onderzoeksdomein geboren. Verschillende onderzoeken lopen over de link met neuro psychiatrische aandoeningen (zoals autisme, schizofrenie, …), het effect van probiotica bij depressie en de fundamentele aspecten waar er wel of geen causaal verband is.
Nu is de hamvraag of de miljoenen bacteriën in onze vagina ook signalen sturen naar onze hersenen of juist omgekeerd. Bestaat er ook een Vagina-Brain Axis of een Gut-Vagina-Brain Axis? Ook hier is nog weinig onderzoek naar gedaan, nochtans is het niet onbelangrijk. Want enkele studies op proefdieren vonden reeds dat vaginale microbiota kunnen bijdragen aan maternale stress tijdens de zwangerschap. Zo zou het zelfs kunnen dat micro-organismen in de vagina bijdragen aan de ontwikkeling van de hersenen van foetussen. Meer onderzoek is echter broodnodig. Ook vonden we nog geen studies terug die een verband tussen het humeur en het vaginale microbioom onderzochten. Daarom gaan we hier ook met Isala dieper op in gaan. En stiekem wil ik ook wel weten of die reddende chocolade naast dopamine ook mijn vaginale microbioom geruststelt… 😊
Hier en hier kan je ook nog enkele tips terugvinden. Maar laat ons in de comment sectie hieronder zeker weten of je ook nog handige tips hebt want alle beetjes helpen.