Isala zoekt Ramadan deelneemsters!

Het is weer bijna zover: de Ramadan staat voor de deur. Deze maand staat vooral bekend om het vasten van zonsopgang tot zonsondergang, maar voor degenen die zelf deelnemen, is het ook een periode van spirituele groei en mindfulness. Een mooie maand met veel impact dus. Het Isala team is daarom druk bezig geweest en is een dochterproject gestart: het Rufaida project. We zijn namelijk heel benieuwd naar wat vasten met ons lichaam en onze geest doet. En hoe kunnen we dat beter bestuderen dan tijdens de Ramadan? Inderdaad! Neem je dit jaar deel aan de Ramadan en wil je ons helpen door vragenlijsten te beantwoorden? Dan ben jij de persoon die we nodig hebben! Maak je samen met ons het Rufaida project succesvol?

Heb je je geregistreerd, maar toch geen vragenlijst ontvangen?
Geef een seintje via isala@uantwerpen.be
Dan krijg je aanstaande zondag je eerste vragenlijst!

Een cool project betekent een coole naam

Over welke tijdspanne loopt de studie?

Je zal 3 vragenlijsten ontvangen voor de Ramadan van start gaat (één per week), 4 vragenlijsten tijdens de Ramadan (ook één per week) en 3 vragenlijsten na de Ramadan (ook één per week). In het schema hieronder wordt de planning zeker en vast duidelijk:

Waarover gaan de vragen?

In elke vragenlijst komen uiteenlopende thema’s aan bod. Bij het opstellen kregen we de hulp van Professor Charlotte De Backer. Zij maakt al enkele jaren deel uit van de Isala adviesraad en voeding en communicatie zijn belangrijke onderzoekinteresses van haar. Super fijn! We geven je graag enkele voorbeelden van vragen. Zo weet je goed wat je te wachten staat. Eerst peilen de vragen naar je algemene gezondheid (denk bijvoorbeeld aan zwangerschap, medicatiegebruik en eventuele aandoeningen). Er zijn ook vragen over je mentale gezondheid, je slaapritme en je energielevels. Verder zijn we ook benieuwd naar de impact van het vasten op je sociale leven. En Isala zou Isala niet zijn als we geen vragen hadden rond reproductieve gezondheid, zoals menstruatie, vaginale en seksuele gezondheid. Maar de gezondheid van een vrouw omvat meer dan dat. Daarom hebben we ook gedacht aan vragen rond je respiratoire en darmgezondheid. En last but not least: je voedingspatroon en voedingsgedrag zullen in kaart gebracht worden. Daarvoor hoef je zeker geen dagboek bij te houden. We zouden het wel heel fijn vinden als je elke zondag even kan reflecteren over wat je de voorbije 24 uur at. Kunnen we even inschatten hoe lang zo’n volledige vragenlijst duurt? Wel, wij schatten ongeveer een halfuurtje per week. Dat valt reuze mee, toch!?

We hopen een heleboel nuttige data te verkrijgen waar we nog een hele tijd zoet mee gaan zijn! En of we daar naar uitkijken! Jouw antwoorden zullen ons super goed vooruit helpen om een mooi totaalbeeld te krijgen van de vrouwelijke gezondheid en het voedingspatroon voor, tijdens en na de Ramadan. Wauw! We houden je nadien zeker op de hoogte van onze vaststellingen. Dat staat vast!  Zou je ons ook willen helpen met het delen van dit onderzoek zodat we zoveel mogelijk vrouwen kunnen bereiken? Op onze sociale media kanalen (Instagram en LinkedIn) hebben we alvast uitgebreid gepost. Deel er gerust op los!

Zit je nog met popelende vragen? Die kan je zoals altijd stellen via isala@uantwerpen.be. Geef je mailtje even ‘Rufaida’ als onderwerp. We hopen snel van je te horen! Tot binnenkort!