De ochtend van de Isala lancering, 24 maart 2020… Ik herinner me het nog levendig, alsof het gisteren was. Na anderhalf jaar enorm hard voorbereiden richting dat moment, leek het bijna surreëel. Gingen we echt lanceren? Nadat velen zeiden dat het bijna onmogelijk zou zijn om 200 vrouwen te vinden die een vaginaal staaltje willen doneren? En dat midden in de pandemie? We waren ‘goe zot’ en ‘heel ambitieus’. Er werd ons veel succes gewenst. Fast forward naar 10 dagen later… We hadden meer dan 6000 inschrijvingen en moesten zelfs even alles stopzetten. Faster forward naar vandaag: meer dan 4 jaar later…
Het Isala dreamteam is een feit! We zijn ondertussen met meer dan 10 Isala teamleden. Iedereen met hun eigen talenten, interesses en onderzoekvisies. Zo brachten we niet alleen het vaginale microbioom van gezonde vrouwen in België in kaart, maar onderzochten we ook het effect van verschillende levensstijl- en omgevingsfactoren op dat vaginale microbioom (lees meer). Maar hier is het niet bij gebleven: we groeiden goede bacteriën (zoals lactobacillen) op in ons labo en onderzoeken hun therapeutisch potentieel om de gezondheid te bevorderen. En dit allemaal terwijl we volop taboe proberen te doorbreken; vrouwen empoweren om hun gezondheid in eigen handen te nemen; het brede publiek het microbioom laten leren kennen; en interdisciplinair onderzoek en citizen science promoten.
En we zijn nog lang niet klaar. Achter de schermen (en in ons labo) zijn we elke dag opnieuw volop in de weer om raadsels van het vaginale microbioom te ontrafelen en om samen toe te werken naar een betere gezondheid voor alle vrouwen. Het gaf me dan ook altijd zo’n fijn gevoel de afgelopen jaren om de fakkel door te geven en ons Isala project zo te zien groeien. Intussen is die groei enorm gaande van wel bijna 20 landen met Isala zusterprojecten; naar inclusievere projecten en samenwerkingen (zoals onze Rufaida Ramadan studie); unieke onderzoekslijnen zoals het gebruik van microbioom onderzoek in seksuele geweldszaken (lees meer over GeneDoe); unieke samenwerkingen (lees meer over Volupta onderzoek naar borstkanker); en nu ook naar wel vijf nieuwe studies over vitamines, menstruatieproducten, de menstruele cyclus, familiebanden en vaginale infecties!
Het blijft nog steeds een eer om samen met ons Isala team, internationale sisterhood, adviesraad en vooral geweldige participanten toe te werken naar een gemeenschappelijk doel: betere gezondheid voor alle vrouwen. En ik kijk dan ook enorm uit naar nog vele happy Isala-jaren 🙂
Wat een grote eer om genomineerd te zijn voor de EOS Pipetprijs! Wat is dat nu juist die ‘EOS Pipetprijs’? Wel, dit is een prijs die elk jaar wordt uitgereikt door EOS en de Jonge Academie aan een jonge, beloftevolle onderzoek(st)er. Het zou écht supercool zijn als ik de EOS Pipet van 2024 in ontvangst zou mogen nemen en daar kan jij mee voor zorgen! Het neemt maar een minuutje van je tijd. Stem nu! 🙂