Lactobacillus crispatus

1398

Bij Isala vonden we maar liefst 1398 vrouwen bij wie deze bacterie dominant was in hun vagina. Dat is ongeveer 43% van alle deelneemsters.

Lactobacillus crispatus

Hoe ziet deze bacterie eruit? 

Lactobacillus crispatus is een redelijk lang staafje van 2 tot 11 micrometers groot met een dikke wand. Dat is niet zo groot als je weet dat er 1000 micrometers in één millimeter passen. De naam komt van het Engelse ‘curled, crisped’. Deze bacterie werd voor de eerste keer ontdekt in 1953 door Brygoo and Aladame.

microscoop

Wat weet de wetenschap hier al over? 

Vrij veel! Deze bacterie heeft een heel uitgebreid genoom van zo’n 2 miljoen basenparen met meer dan 2000 genen, wat zoveel wil zeggen dat deze bacterie meer dan 2000 verschillende moleculen kan aanmaken. Ook lijkt ze goed uitgerust om in relatief veel verschillende dierlijke en menselijke omgevingen te overleven. 

Komt ze nog ergens anders voor?

Wat doet deze bacterie in mijn vagina? 

Lactobacillus crispatus wordt heel vaak geassocieerd met een gezonde vagina. Deze bacterie produceert veel melkzuur en zorgt dus voor een lagere zuurtegraad. Op die manier beschermt deze bacterie jouw vagina tegen infecties of ziekmakende bacteriën en schimmels. Lactobacillus crispatus maakt ook andere moleculen die werken als natuurlijke antibiotica of die beschermen tegen ontstekingen, maar die zijn nog niet allemaal goed gekend. Bij onderzoek naar een gezond vaginaal microbioom focussen we vaak op melkzuur, maar elke soort Lactobacillus produceert ook een heel arsenaal aan  beschermende of nuttige moleculen voor onze gezondheid. 

Het ontrafelen van die moleculen is iets waar het team van Isala met veel plezier werk van maakt in de toekomst. We weten bijvoorbeeld al dat Lactobacillus crispatus ook een zeer goed en actief afweersysteem heeft waardoor deze bacterie zichzelf kan beschermen tegen bacteriofagen, dit zijn virussen die (gezonde) bacteriën ziek kunnen maken. 

Wat doet deze bacterie op mijn huid?

Deze bacterie vonden we massaal terug in het vaginaal microbioom, maar ook op de huid kan Lactobacillus crispatus in lage concentraties voorkomen. En ook daar kan deze bacterie een rol spelen in de gezondheid. Want wetenschappers hebben al ontdekt dat Lactobacillus crispatus bijvoorbeeld minder voorkomt op de huid van patiënten met psoriasis. Bij Isala vonden we deze bacterie rond de borst maar vooral op de huid van de liesstreek was een grotere hoeveelheid terug te vinden. Dit kunnen we verklaren door het contact van je lies met vaginaal vocht.  

Waar komen ze nog voor?

Komt ze nog ergens anders voor?

Ja, Lactobacillus crispatus komt ook voor in je darmen en wetenschappers vonden ze ook al bij kippen. Als je deze bacterie ingeeft in een zoekmachine op internet kom je waarschijnlijk een aantal probiotica tegen. Er werd immers al heel wat wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de gezondheidseffecten van deze bacterie.