Lactobacillus gasseri

107

Bij Isala vonden we 107 vrouwen bij wie deze bacterie dominant was in hun vagina. Dat is ongeveer 3% van alle Isala vrouwen.

Lactobacillus gasseri

Hoe ziet deze bacterie eruit? 

Lactobacillus gasseri is een behoorlijk lang staafje van 3 tot bijna 5 micrometers groot. Het is eerder dun. Goed om te weten: er passen 1000 micrometers in één millimeter. Deze Lactobacillus is genoemd naar de Franse bacterioloog F. Gasser.

microscoop

Wat weet de wetenschap hier al over? 

Heel veel! Dit is één van de bekendste soorten lactobacillen want ze komt heel vaak voor in de darmen. Deze Lactobacillus gasseri zal je dus ook vinden in heel wat probiotica net omdat ze een aantal gezondheidsbevorderende eigenschappen heeft.

We weten intussen dat deze bacterie een genoom heeft van gemiddeld bijna 2 miljoen basenparen met ongeveer 2000 genen. Dit wil zeggen dat deze bacterie meer dan 2000 verschillende moleculen kan produceren.

Komt ze nog ergens anders voor?

Wat doet deze bacterie in mijn vagina? 

Deze bacterie produceert veel melkzuur en zorgt dus voor een lagere zuurtegraad. Op die manier beschermt deze bacterie jouw vagina tegen infecties of ziekmakende bacteriën en schimmels. De Lactobacillus gasseri maakt ook moleculen die werken als natuurlijke antibiotica of die beschermen tegen schimmels of ontstekingen. We weten bijvoorbeeld dat deze bacterie lactocillin en gassericin kan produceren en dat die stoffen veelbelovend zijn in de strijd tegen slechte bacteriën die resistent zijn tegen antibiotica.

Deze bacterie lijkt ook een soort natuurlijke zeep te maken die kan beschermen tegen infecties. Maar die actieve moleculen zijn nog niet allemaal goed gekend. Het ontrafelen van die moleculen is iets waar het team van Isala met veel plezier werk van maakt in de toekomst. Lactobacillus gasseri heeft ook een heel goed afweersysteem voor zogenaamde bacteriofagen, dat zijn virussen die (gezonde) bacteriën ziek kunnen maken.

Waar komen ze nog voor?

Komt ze nog ergens anders voor?

Ja, deze bacterie hebben wetenschappers al heel vaak gevonden in je darmen. Het is ook een veel gebruikte bacterie in probiotica. Maar of er een rechtstreeks verband is tussen de bacteriën in je darmen en vagina, weten we nog niet. Dat willen we in de toekomst verder onderzoeken met het team van Isala. 

Verschillende fabrikanten van probiotica maken vandaag wel al reclame dat je probiotica gewoon oraal kan innemen en dat die een positieve impact kunnen hebben op je vaginaal microbioom. Dat is iets wat wij de komende jaren graag wetenschappelijk willen onderzoeken en bewijzen. Wait and see :-).