Lactobacillus iners

903

Bij Isala vonden we 903 vrouwen bij wie deze bacterie dominant was in hun vagina. Dat is ongeveer 28% van alle deelneemsters.

Lactobacillus iners

Hoe ziet deze bacterie eruit? 

Lactobacillus iners is een kort staafje, soms bijna een bolletje met een iets dunnere wand dan de gemiddelde Lactobacillus. Deze bacterie is soms kleiner dan 1 micrometer, wat héél klein is als je weet dat er 1000 micrometers in één millimeter passen. De naam verwijst naar het woord iners, lui. Maar eigenlijk is deze bacterie niet echt lui, ze is gewoon heel moeilijk op te groeien in een labo. In je vagina voelt deze bacterie zich wel helemaal thuis!

microscoop

Wat weet de wetenschap hier al over? 

Doordat deze bacterie zo klein is en heel moeilijk op te groeien is in een labo, werd Lactobacillus iners pas in 1999 ontdekt. We weten dus nog niet zoveel over dit type Lactobacillus. Al staan we voor een doorbraak, want we hebben in ons eigen labo van Isala na heel wat pogingen onlangs onze eerste Lactobacillus iners laten opgroeien!

We weten wel al dat deze bacterie een kleiner genoom heeft van zo’n 1,3 miljoen basenparen met meer dan 1400 genen. Dit wil zeggen dat deze bacterie zo’n 1400 verschillende moleculen kan aanmaken. Dat is minder dan de gemiddelde Lactobacillus, maar dat komt net omdat ze zich helemaal thuis voelt in de vrouwelijke vagina. Deze bacterie  is minder aangepast om in omstandigheden buiten de vagina te overleven.

Komt ze nog ergens anders voor?

Wat doet deze bacterie in mijn vagina? 

Zoals elke soort Lactobacillus, produceert deze bacterie melkzuur en zorgt zo voor een lagere zuurtegraad. Maar ze kan ook nog heel wat andere nuttige moleculen maken. Op die manier beschermt de Lactobacillus iners jouw vagina tegen infecties of ziekmakende bacteriën of schimmels. Het ontrafelen van die moleculen is iets waar het team van Isala met veel plezier werk van maakt in de toekomst.

We zullen ook de schommelingen in de aanwezigheid van Lactobacillus iners verder onderzoeken. We vermoeden immers dat de samenstelling van je vaginale microbioom schommelt tijdens je cyclus. De hypothese is dat deze Lactobacillus iners vaker voorkomt net nadat je ongesteld was. Bloed bevat veel voedingsstoffen waarop deze bacterie goed kan groeien. Lactobacillus iners heeft daarnaast ook een heel goed afweersysteem voor zogenaamde bacteriofagen, dat zijn virussen die (gezonde) bacteriën ziek kunnen maken. We vermoeden dat net die eigenschap ervoor zorgt dat deze bacterie stabiel kan blijven tijdens je menstruatie.

Wat doet deze bacterie op mijn huid?

Lactobacillus iners werd al in eerder onderzoek in lage concentraties teruggevonden op de huid en in de neus. Bij Isala vonden we ze het meest terug in de liesstreek, maar we kunnen deze Lactobacillus iners op veel verschillende plaatsen op de huid terugvinden. In eerder onderzoek vonden wij L. iners bijvoorbeeld ook al terug in de elleboogholte van kinderen en volwassenen.  

Waar komen ze nog voor?

Komt ze nog ergens anders voor?

We vonden ze zelf al in eerder onderzoek terug op de huid en in de neus, maar in veel lagere aantallen dan in de vagina. De verklaring hiervoor is misschien dat deze bacterie moeilijk te zien is door de microscoop en niet eenvoudig te kweken is in het labo. Dus misschien komen we deze bacterie in de komende jaren nog ergens anders tegen.