121
Bij Isala vonden we 121 vrouwen bij wie deze bacterie dominant was in hun vagina. Dat is ongeveer 4% van alle Isala vrouwen.
Hoe ziet deze bacterie eruit?
Lactobacillus jensenii is een redelijk dun staafje van 2 tot wel 4 micrometers groot. Dat zegt je misschien meer als je weet dat er 1000 micrometers in één millimeter passen. Deze Lactobacillus is genoemd naar de Deense microbioloog S. Orla-Jensen. De bacterie heeft een redelijk klein genoom en lijkt daarom goed aangepast aan de vagina, met minder zin om nog veel andere plaatsen te koloniseren.
Wat weet de wetenschap hier al over?
Nog niet zoveel. Deze soort Lactobacillus komt minder vaak voor dan een aantal andere, bekendere soorten en daarom werd er tot nu toe minder onderzoek naar gedaan. In de literatuur wordt tot nu toe vooral de Lactobacillus crispatus geassocieerd met een gezonde vagina, maar bij Isala vermoeden we dat de Lactobacillus jensenii eigenlijk even gezond zou kunnen zijn. We staan op het punt om veel meer te leren over deze bacterie, zeker omdat we in ons labo al heel wat isolaten konden halen uit de roze swabs om verder te onderzoeken.
We weten wel al dat deze bacterie een redelijk klein genoom heeft van gemiddeld zo’n 1,6 miljoen basenparen met meer dan 1500 genen. Dit wil zeggen dat deze bacterie meer dan 1500 verschillende moleculen kan produceren.
Wat doet deze bacterie in mijn vagina?
Deze bacterie produceert o.a. melkzuur en zorgt dus ook voor een lagere zuurtegraad. Op die manier beschermt Lactobacillus jensenii jouw vagina tegen infecties of ziekmakende bacteriën en schimmels. Lactobacillus jensenii maakt ook moleculen die werken als natuurlijke antibiotica of die beschermen tegen schimmels of ontstekingen.
Deze bacterie lijkt zelfs een soort natuurlijke zeep te maken die kan beschermen tegen infecties. Maar die actieve moleculen zijn nog niet allemaal goed gekend. Het ontrafelen van die moleculen is iets waar het team van Isala met veel plezier werk van maakt in de toekomst.
Wel lijkt het dat Lactobacillus jensenii je vagina beter kan beschermen bij aanwezigheid van ijzer. En dat ijzer zit in bloed. We vermoeden dus dat tijdens je menstruatie Lactobacillus jensenii je vagina extra zal beschermen. Daarbovenop lijkt ze ook een goed afweersysteem te hebben voor zogenaamde bacteriofagen, dat zijn virussen die (gezonde) bacteriën ziek kunnen maken.
Er valt nog heel veel te ontdekken over deze veelbelovende bacterie.
Komt ze nog ergens anders voor?
Ja! Je verwacht het waarschijnlijk niet maar Lactobacillus jensenii kan je ook vinden aan de buitenkant van druiven op het moment van de oogst. Daarom wordt deze bacterie ook vaak gebruikt in het proces van fermentatie in de wijnproductie. Verder vonden we ze in ons eigen onderzoek al op de huid en in de neus van gezonde proefpersonen.