Leptotrichia

Leptotrichia

Hoe ziet deze bacterie eruit? 

Leptotrichia is smal en staafvormig en werd genoemd naar het griekse ‘leptos thrix’ wat letterlijk ‘fijn haar’ betekent. Deze bacterie kan tot 20 micrometers lang zijn, wat tegenover heel wat andere bacteriën vrij groot is. Leptotrichia werd voor het eerst geïsoleerd uit de baarmoeder van een konijn in 1896.

microscoop

Wat weet de wetenschap hier al over? 

Over Leptotrichia zijn er nog wel wat onduidelijkheden. De bacteriecellen groeperen zich vaak per twee of kunnen ook kettingen vormen. Voor het doorbreken van eerste melktandjes worden varianten van deze bacterie bij 17% van de baby’s gevonden. Na het verschijnen van de melktanden, stijgt dit percentage tot 71%. Bij de deelneemsters van Isala komt deze bacterie in meer dan 98% van de ingestuurde speekselstalen voor.

Komt ze nog ergens anders voor?

Wat doet deze bacterie in mijn mond? 

Over het algemeen wordt deze bacterie gezien als een normaal onderdeel van het orale microbioom. Leptotrichia soorten zouden wel belangrijk kunnen zijn in veranderingen van het pigment op de tanden, zoals het ontstaan van bruine vlekken op het tandoppervlak bij kinderen.

Waar komen ze nog voor?

Komt ze nog ergens anders voor?

Leptotrichia maakt deel uit van een gezond menselijk microbioom en komt naast de mond nog voor in de darmen en de vagina.