1
Deze bacterie vonden we bij 42% van alle deelneemsters in kleine aantallen terug. Ze was bij welgeteld 1 deelneemster de dominante of meest voorkomende bacterie.
Hoe ziet deze bacterie eruit?
Limosilactobacillus is een redelijk dik, kort staafje van ongeveer 2 micrometer groot. Handig om te weten: er passen 1000 micrometer in één millimeter. De naam van deze bacterie is afgeleid van het Latijnse woord limosus, wat slijmerig betekent. Dit verwijst naar een specifieke molecule die Limosilactobacillus aanmaken en die zorgen voor een plakkerige laag tussen de bacteriën.
Wat weet de wetenschap hier al over?
Limosilactobacillus is de overkoepelende naam van het geslacht, en het geslacht Limosilactobacillus bestaat eigenlijk nog uit verschillende soorten (net zoals Lactobacillus crispatus en Lactobacillus jensenii twee soorten van het geslacht Lactobacillus zijn). Sommige soorten zoals Limosilactobacillus reuteri en Limosilactobacillus fermentum zijn al redelijk goed bestudeerd door de wetenschap, maar over heel wat andere soorten is nog heel weinig tot bijna niets geweten. We willen bijvoorbeeld nog veel leren over Limosilactobacillus vaginalis en Limosilactobacillus mucosae.
Het genoom van Limosilactobacillus verschilt van soort tot soort, maar we weten al dat deze bacterie zo’n 2000 verschillende moleculen kunnen aanmaken.
Wat doet deze bacterie in mijn vagina?
Limosilactobacillus komt eigenlijk steeds in lage concentraties voor in de vagina. Daarom hadden we deze bacterie bij Isala aanvankelijk ingedeeld bij de grote groep ‘overige bacteriën’. Maar deze bacterie kwam steevast terug in onze analyse van factoren die het vaginale microbioom beïnvloeden. Ook vonden we deze bacterie heel vaak samen terug met Lactobacillus crispatus en Lactobacillus jensenii, en dat meestal in gezonde vagina’s!
In de vagina produceert deze bacterie net zoals Lactobacillus soorten melkzuur en zorgt zo mee voor lagere zuurtegraad. Daarnaast kan Limosilactobacillus ook antimicrobiële moleculen aanmaken, belangrijk om de groei van slechte bacteriën of schimmels af te remmen of te stoppen. Op deze manier beschermt de Limosilactobacillus jouw vagina tegen infecties.
Komt ze nog ergens anders voor?
De meeste Limosilactobacillus soorten werden gevonden in het darmkanaal van de mens of van dieren (zo werden Limosilactobacillus gorillae en Limosilactobacillus caviae eerst gevonden in – je raadt het al – gorilla’s en cavia’s). Dat deze bacteriesoorten voorkomen bij verschillende dieren is ontzettend boeiend voor evolutiewetenschappers. Zij bestuderen het verband tussen de specifieke bacteriën en hun gastheren (zoogdier, knaagdier, vogel,…). Zo leren ze dat bacteriën en gastheer alsmaar beter op elkaar afgestemd zijn, wat er op wijst dat dieren en hun Limosilactobacillus soorten samen geëvolueerd zijn! Ook bij de mens is dit waarschijnlijk zo.
De meest gekende Limosilactobacillus soort is de Limosilactobacillus reuteri. Deze bacterie wordt gebruikt als probiotica voor de darmen, vooral bij jonge kinderen. Een andere soort die al vaak werd bestudeerd is Limosilactobacillus fermentum. Die wordt vaak gevonden bij de fermentaties van voedingsproducten, zoals zuurdesem en cacao. Deze bacterie zorgt dan mee voor de smaak en geur!