Maak kennis met Dora: ons zusterproject voor vaginale gezondheid in Nigeria

Terwijl zusterprojecten zich als Harmattan-vuur over de hele aardbol verspreiden, blijft Nigeria niet achter. Maak nu kennis met het Dora project! We zijn, als Dora team, heel enthousiast om ons Nigeriaanse project aan je voor te stellen. Nadat we het Isala project al voor drie jaar volgden, raakten we geïnspireerd om zelf een zusterproject in ons thuisland op te starten. Het was onze hoofdcoördinator, Dr. Kingsley Anukam van de Nnamdi Azikiwe Universiteit in Nigeria, die ons verbond met het Isala team in België en dat is exact waar onze reis begon. In deze blog nemen we je graag mee op onze geweldige trip tot nu toe. 🙂

Wie is Dora?

Net als in de andere sisterhood landen hebben we ook dit project vernoemd naar een unieke vrouw uit ons thuisland. Wij stellen haar graag voor! Maak kennis met Dora, een vrouw die een inspiratiebron is voor veel Nigeriaanse vrouwen en die nu wordt geëerd in dit citizen-science project voor vaginale gezondheid.

Professor Dorothy 'Dora' Akunyili (1954-2014) Director-General, NAFDAC (2001-2008)

Dora Akunyili (haar volledige naam) werd geboren in Nigeria en vervulde verschillende rollen. Ze studeerde in Nigeria en werd niet alleen apotheker en farmacoloog, maar ook een echt rolmodel, academicus, mentor, opvoeder, ambtenaar, politicus, kruisvaarder tegen corruptie, en zo kunnen we zeker nog een tijdje doorgaan. Dora speelde een belangrijke rol voor de volksgezondheid en de Nigeriaanse politiek. Een mooi voorbeeld hiervan is haar strijd tegen namaakmedicijnen en onveilig voedsel in het begin van de jaren 2000. Er volgden verschillende pogingen om deze middelen die leidden tot de dood van veel mensen, voornamelijk vrouwen en kinderen, te bestrijden. Hiermee bewees ze dat ze onbevreesd, moedig en vastbesloten was om Nigeria hiervan te verlossen, terwijl ze zelf talloze uitdagingen en bedreigingen te verduren kreeg. Haar inspanningen en eerlijkheid bij het nastreven van haar dromen zorgden uiteindelijk voor de veiligheid en kwaliteit van medicijnen en voedsel in het Nigeriaanse thuisland. Echt geweldig werk van Dora!

De enorme successen die ze behaalde leverden zowel lokale als internationale erkenning op. Ze won 930 prijzen voor haar inspirerend werk, wow! Zo’n immens aantal werd nog nooit eerder door een Afrikaan(se) geëvenaard. Nigeria en andere delen van de wereld zullen haar enorme bijdrage in de strijd tegen namaakmedicijnen en onveilig voedsel nooit vergeten, en het stroomlijnen van de regelgeving wat ze ook op zich nam. Nigeriaanse vrouwen hebben veel baat bij Dora’s werk, omdat dankzij haar ook medicijnen die de vaginale gezondheid negatief beïnvloeden uit de circulatie zijn gehaald.

Over het algemeen werd het werk van Dora gekenmerkt door toewijding, eerlijkheid en haar strijd tegen corruptie. Ze leidde het Ministerie van Informatie en Communicatie in Nigeria van 2008 tot 2010 en verbeterde het imago ervan door de verspreiding van eerlijke informatie aan te moedigen.

Helaas stierf onze legende Dora enkele jaren later, in 2014, aan baarmoederkanker. Ze werd 59 jaar. Tot vandaag blijft ze een bron van inspiratie voor veel mensen over de hele wereld, maar vooral in Nigeria zullen we haar altijd blijven herinneren, bewonderen en vieren omwille van de onuitwisbare voetafdrukken die ze achterliet in het zand van de tijd door op te komen voor een betere volksgezondheid en politieke normen. De sporen die Dora in ons thuisland en elders achterlaat, alsook haar directe impact op de volksgezondheid en het bestuur in Nigeria, maken haar tot een echt icoon voor veel mensen, maar vooral voor Nigeriaanse vrouwen. Dora leeft voort in onze harten en vooral in dit citizen-science project voor vaginale gezondheid. De belangrijkste doelstellingen van het Dora project zijn de volgende:

  • Bewustwording creëren rond de rol van micro-organismen in seksuele en reproductieve gezondheid
  • Stigma’s en culturele taboes beperken die verband houden met vaginale gezondheid
  • Micro-organismen identificeren die de vagina gezond helpen houden
  • Het vaginale microbioom in kaart brengen aan de hand van hightech methoden
  • Een collectie vaginale micro-organismen creëren die voor therapeutische doeleinden kunnen worden gebruikt
  • Mogelijkheden opbouwen voor vrouwen en meisjes via burgerwetenschap, zodat zij hun vaginale gezondheid zelf in handen kunnen nemen

Het Dora team kijkt enorm uit naar de komende maanden! Blijf ons volgen, want binnenkort plaatsen we zeker en vast updates over ons werk!

Prof. Cecilia Eme*, Prof. Nneka Agbakoba en Kingsley Anukam droegen bij aan deze blog.

*Cecilia Eme werkt bij de Afdeling Taalkunde, Faculteit Letteren aan de Nnamdi Azikiwe Universiteit in Awka, Nigeria en heeft vrijwillig de kerndoelstellingen van het Dora project vertaald naar de Igbo taal.