Hoera! Dankzij de vaginale swabs van onze vele Isala deelneemsters ontdekten we een volledig nieuwe bacteriesoort in de vagina! We mochten deze nieuwe bacteriesoort dan zelf ook een naam geven en we doopten het Lactobacillus isalae. We wilden hiermee graag Isala Van Diest eren, maar de wetenschappers die ons voorstel bekeken, vonden dat we ook ons Isala project zelf in de kijker mochten zetten bij de beschrijving! Een hele eer dus! Dit was niet mogelijk zonder onze fantastische deelneemsters. Blijf lezen om meer te ontdekken over deze nieuwe vaginale bacterie en het wetenschappelijk artikel dat we hieraan toewijden! 😊
Hoe kwamen we aan die nieuwe soort? Na de staalname campagne zijn we, naast DNA analyses, ook actief aan de slag gegaan met het kweken van bacteriën uit de swabs en dat doen we nog steeds. Zo hebben we al 3000 verschillende vaginale bacteriën kunnen kweken. Dat is echt een groot succes!
Hoe we dat doen? De inhoud van de swab wordt voorzichtig aangebracht op een petriplaat met groeimedium, want ook bacteriën hebben nood aan nutriënten om te kunnen groeien. Enkele dagen later controleren we of de bacteriën voldoende gegroeid zijn en kunnen we de kolonie met het blote oog zien. Zo’n kolonie is een groep dezelfde bacteriën die allemaal samen een zichtbare ‘stip’ vormen (zie foto). Nu kunnen we deze gegroeide bacteriën identificeren om zo een beter beeld te krijgen van met welke bacterie we werken. Hiervoor maken we gebruik van een specifiek stukje DNA, het 16S-rRNA gen. Hiermee kunnen we een idee krijgen van het geslacht (genus) van deze bacteriële kolonie. Dit is vergelijkbaar met het onderscheiden van hondachtigen (het geslacht), maar zonder de exacte soort zoals een hond, een wolf of een coyote te kennen.
Nadat we de bacteriën hebben geïdentificeerd, onderzoeken we hun eigenschappen. We bestuderen hoe goed ze groeien, hoeveel zuur ze produceren en hoe effectief ze schadelijke micro-organismen kunnen remmen. Zoals jullie weten, zijn wij grote fan van lactobacillen, net omwille van hun gezondheidsbevorderende eigenschappen. De beste van deze bacteriën willen we beter leren kennen en daarom ontrafelen we vervolgens hun volledige DNA-code. Door dat DNA met gekende bacteriën te vergelijken, hebben we een nieuwe bacteriesoort ontdekt. Om terug te komen op de analogie hierboven: we hadden niet een wolf of een hond, maar een compleet nieuwe soort die nog nooit eerder was beschreven.
Dit was een spannende ontdekking voor ons al microbiologen! We reageerden net zo enthousiast als wanneer macrobiologen in de jungle een dier- of plantensoort zien die nog nooit eerder door iemand werd gezien. Uiteraard hebben we ook deze soort grondig onderzocht. Zo vonden we bijvoorbeeld dat deze bacterie minder verschillende soorten suikers kan gebruiken om te groeien in vergelijking met verwante soort Lactobacillus gasseri, waardoor lijkt dat deze meer aangepast is aan het leven in de vagina.
Onze eerste Isala bacteriesoort, hoe cool is dat! En nu zijn we extra gemotiveerd om nog meer coole ontdekkingen te doen in de unieke Isala collectie. To be continued! #LetsSwab