Neisseria

Neisseria

Hoe ziet deze bacterie eruit? 

Neisseria is ongeveer 1 micrometer groot en groeit het best in een zuurstofrijke omgeving. Deze bacterie heeft een ronde vorm en komt vaak voor in paren waarbij de zijden die elkaar raken een beetje worden afgeplat. Deze bacterie werd voor het eerst beschreven in 1885.

microscoop

Wat weet de wetenschap hier al over? 

Ook deze bacterie is grotendeels goedaardig. Zo lijken soorten zoals Neisseria oralis en Neisseria mucosa typisch in de mond voor te komen.  Sommige varianten staan wel bekend als ziekteverwekkers. Een belangrijk voorbeeld hiervan is Neisseria gonorrhoeae dat verantwoordelijk is voor de seksuele overdraagbare aandoening  gonorroe.

Komt ze nog ergens anders voor?

Wat doet deze bacterie in mijn mond? 

De meeste varianten van deze bacterie zijn belangrijk in het behouden van een gezond oraal microbioom. Er zijn meer dan 20 soorten binnen deze groep, waarvan er tot op heden maar twee zijn die ziekteverwekkend zijn. Niets om je zorgen over te maken dus.

Wat doet deze bacterie op mijn huid? 

Deze bacterie heeft het normaal gezien moeilijk om te overleven op je huid, het is er vaak te droog. Maar omdat de huid rond je mond regelmatig in contact komt met speeksel, vinden we ze daar toch terug. 

Waar komen ze nog voor?

Komt ze nog ergens anders voor?

Deze bacterie vinden we terug op slijmvliezen zoals in de mond, bovenste luchtwegen en de vagina.