Ons allereerste Isala evenement is bijna daar!

Groot nieuws! Het allereerste Isala evenement komt eraan! Tijdens dit event zullen er heel wat bekende experts een wetenschappelijke lezing geven over een saga aan onderwerpen gelinkt aan vaginale gezondheid. Het Engelstalig Isala symposium vindt plaats op dinsdag 24 januari 2023 tussen 13u en 20u30 op Campus Drie Eiken van de Universiteit Antwerpen. Hopelijk schreef jij je al in (al dan niet online) om deze unieke dag samen met ons te beleven. 😊

Het publiek zal heel wat bekende sprekers te zien krijgen. We geven jullie nu alvast de unieke kans om kort kennis te maken met hen:

  • Prof. Jacques Ravel is een pionier in het onderzoeksveld van het vaginale microbioom. Zoals jullie weten, beschikken vrouwen over een tweede ‘microbioomorgaan’ naast de darm. Hierover ontbreekt echter heel wat nuttige kennis. Dat was een drijfveer voor Prof. Ravel om het vaginale microbioom te bestuderen om zo vrouwen beter te kunnen ondersteunen. Hij en zijn team startten dit onderzoek op in Amerika, meer bepaald aan de University of Maryland School of Medicine. Snel werd hij wereldwijd expert en er volgde al een hele waslijst aan wetenschappelijke publicaties. Heel mooi werk en zeker een unieke kans om hem te zien en horen spreken hier in België!
  • Prof. Sarah Lebeer is ook zo’n echte pionier, maar dan aan de andere kant van de Atlantische Oceaan, in ons Belgenlandje. Jullie kennen haar als leading lady van het Isala project en of ze dat knalt! Intussen reikt het Isala onderzoek al veel verder dan onze eigen landsgrenzen. Op het symposium vertelt zij met veel plezier over hoe alles startte. Verder neemt ze jullie mee in een boeiend verhaal om te tonen waar we nu staan en licht ze een tipje van de sluier op over de rooskleurige Isala toekomst.
  • Als verantwoordelijke huisarts van het Isala onderzoek beantwoordde Prof. Veronique Verhoeven al heel wat vragen van deelneemsters. Daarnaast doet zij ook onderzoek naar self-sampling en het humaan papillomavirus (HPV), waar ze graag meer over komt vertellen. Zij zag in haar carrière al heel wat vaginale stalen passeren die één voor één gescreend werden op infectieziekten. Op die manier maakte zij al voor heel wat meisjes en vrouwen het verschil.  Regelmatig gooit ze haar uitgebreide ervaring als arts over een andere boeg, iets verder hier vandaan. Zo maakte ze al heel wal avontuurlijke expedities naar Antarctica. Hoe cool is dat!
  • Prof. Gilbert Donders is verantwoordelijk gynaecoloog bij Isala. Hij is druk aan het werk in het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen (UZA) en het Heilig Hart ziekenhuis in Tienen. Verder richtte hij zijn eigen praktijk en VZW voor klinisch onderzoek op, die de naam Femicare kreeg. Hij bekijkt het vaginale microbioom vanuit klinisch standpunt en is gespecialiseerd in vaginale infecties. Hij was degene die als eerste de vaginale aandoening ‘aerobe vaginitis’ beschreef, waar wij een interessante blogpost over schreven. Op ons symposium neemt hij zijn publiek met veel plezier mee in zijn verhaal. En of hij op de hoogte is van het reilen en zeilen van Isala’s dromen en verwezenlijkingen. Als co-promotor van doctoraatstudente Sarah Ahannach kan dit ook niet anders!
  • Ook onze postdoctorale Isala onderzoekster Dr. Sandra Condori zal jullie enthousiast toespreken. Zij doet onderzoek naar de verschillende stofjes die aanwezig zijn in de Isala swabs. Mede dankzij haar is Isala ook op internationaal niveau aan een echte opmars bezig! Ze neemt jullie graag mee in dit buitenlands verhaal met een interessante trip naar haar thuisland Peru en ons zusterproject Laura.

Sandra zal samen met Dr. Caroline Masquillier de microfoon in de hand nemen. Caroline komt op haar beurt vertellen over haar onderzoek naar het humaan immuundeficiëntievirus (HIV) in Zuid-Afrika. Zij onderzoekt hoe het huishouden waarin HIV-positieve patiënten leven hen steun kan bieden en gaat zo de strijd aan met deze epidemie. Enkele jaren terug won zij al de prijs voor Wetenschapscommunicatie. Deze skills verklaren mede haar plaatsje in de Isala adviesraad.

  • Prof. Karolien Poels is dan wel de laatste spreker op het symposium, maar zeker niet de minste. Met haar onderzoek verwerft zij inzichten in verschillende mediaomgevingen en ‘complexe’ communicatie. Ook zij komt graag vertellen over haar onmisbaar onderzoek en wat dit betekent voor een project zoals Isala. Aangezien er heel wat intieme informatie wordt verzameld door de Isala onderzoekers, is de bijdrage en betrokkenheid van haar en onze fijne communicatie expert collega Charlotte De Backer van MIOS zeker en vast een must-have.

En nee hoor, het houdt nog niet op. Het ontstaan van het Isala verhaal en interessante resultaten zullen verder in geuren en kleuren toegelicht worden door Sarah Ahannach tijdens haar doctoraatsverdediging die avond. We geven alvast een klein voorproefje van deze Isala trip. 😊 Oorspronkelijk waren we op zoek naar 200 vagina’s. Dat werden er uiteindelijk meer dan 6000 (wow!) en zo konden we samen met jullie geschiedenis schrijven! We zijn nu net geen 3 jaar later. En of we zijn uitgebreid! Er kwamen heel wat teamleden bij. Dat wil zeggen dat er ook verschillende Isala onderzoekslijnen gelanceerd werden. Ook in het buitenland drukte Isala haar stempel door met het oprichten van verschillende zusterprojecten. Jullie kunnen ons onderzoek intussen volgen via verschillende communicatiekanalen en ook op evenementen zijn we graag te gast.

Eén van onze voornemens voor het nieuwe jaar is het verder verwezenlijken van Isala’s dromen, en dat op verschillende vlakken. Om te beginnen kijken we alvast enorm uit naar 24 januari om deze dag in teken van Isala te vieren. Dit evenement is een echte mijlpaal in ons verhaal en dat verhaal konden we niet schrijven zonder onze epic deelneemsters. Nogmaals MERCI! Maar zeker niet getreurd indien je belet bent of er niet geraakt. Het Isala team laat in de (nabije) toekomst zeker nog van zich horen. Stay tuned!