Op 4 november 2024 vond er iets bijzonders plaats aan de Universiteit Antwerpen: ons eerste Isala mini-symposium met als titel “Reis met Isala van de darm naar de vagina”. Dit unieke evenement was niet alleen gericht op wetenschappers, maar ook op het bredere publiek. Het was een waar community outreach moment. Ons doel? Iedereen kennis laten maken met de fascinerende link tussen ons microbioom en vrouwelijke gezondheid. En dit is echt wel een belangrijke stap, aangezien de meeste congressen vaak alleen toegankelijk zijn voor vakgenoten. We vertellen jullie graag meer over het verloop van dit evenement en hopen deze trend van betrokkenheid en toegankelijkheid in de toekomst verder te zetten met Isala.
De avond werd opgevuld met verschillende wetenschappelijke presentaties die op een fijne manier tot bij het publiek gebracht werden. Zo wist Prof. Sarah Lebeer iedereen te boeien met haar passie voor microbiologisch onderzoek. Prof. Jeroen Raes kwam helemaal van Leuven om meer te vertellen over het darmmicrobioom in ziekte en gezondheid. Ikzelf deelde meer over het vaginale microbioom en de link met voeding en onze darmen. Daarnaast nam ik jullie mee in de wereld van ons Rufaida project, een dochterproject van Isala. Met Rufaida richten we ons op de effecten van Ramadan1 vasten op het vaginale microbioom en daarmee is het project niet alleen vernieuwend, maar ook van cruciaal belang voor het begrijpen van de gezondheid van vrouwen. Het project ging van start tijdens de voorbije Ramadan in 2024 en ik was dan ook heel enthousiast om iedereen een update te kunnen geven over de resultaten van deze eerste fase op ons mini-symposium. Het was echt bijzonder om te zien hoe wetenschap en sociale aspecten hand in hand gaan, vooral als het gaat om het doorbreken van taboes rond intieme gezondheid.
Een van de hoogtepunten van het symposium was de uitreiking van de Biocodex Microbiota Foundation Belux Grant 2024. Hierdoor krijgt ons Rufaida project heel binnenkort een vervolg en gaan we opnieuw op zoek naar deelneemsters om in meer detail onderzoek te kunnen doen. Zo hopen we met deze grant award de dynamiek van het microbioom van moslimvrouwen verder in kaart te brengen en de impact van verschillende levensstijlfactoren te onderzoeken. Veel groepen in de samenleving (zoals moslimvrouwen) worden zelden betrokken bij wetenschappelijk onderzoek, terwijl hun levens even waardevol zijn. Nochtans zijn moslimvrouwen met wel 1 miljard wereldwijd. Hier hopen we met Isala en Rufaida verandering in te brengen.
Tijdens het symposium was er ruimte voor interactie, met enthousiaste vragen uit het publiek. Dit liet zien hoe belangrijk het is om kennis te delen en gesprekken te stimuleren over gezondheid en het microbioom.
Bij Isala zijn we enorm trots op ons team en de vooruitgang die we boeken in het onderzoek naar het vaginale microbioom. De passie en inzet van onze Isala onderzoekers zijn de drijvende kracht achter deze ontwikkelingen. We kijken uit naar de volgende resultaten en zijn ervan overtuigd dat dit een waardevolle bijdrage zal leveren aan de kennis over vrouwelijke gezondheid. Een special thanks gaat uit naar doctoraatstudent Isabel Erreygers, die een cruciale rol speelde in de organisatie van dit symposium. Isabel doet onderzoek naar de darm-vagina-as en haar toewijding aan het onderwerp droeg bij aan de rijke inhoud van de presentaties en discussies. Lees meer over onze huidige studie rond de darm-vagina link en vitamines.
Duizendmaal dank aan iedereen die live aanwezig was of online volgde! Samen maken we een verschil in het onderzoek naar het microbioom en de impact op onze gezondheid. Blijf ons zeker volgen voor meer updates! 🙂
1Ramadanvasten = tijdgebonden vasten en houdt in dat men zich gedurende 29 of 30 dagen volledig onthoudt van voedsel- en drankinname van zonsopgang tot zonsondergang