Over ons

Onderzoeksgroep LebeerLab

Het idee van Isala ontstond in de onderzoeksgroep van Prof. Sarah Lebeer, allemaal wetenschappers die gefascineerd zijn door bacteriën en hun positieve invloed op onze gezondheid. Dit multidisciplinaire team bestaat uit microbiologen, bio-informatici en bio-ingenieurs en werkt vaak samen met artsen, zoals gynaecologen en huisartsen. Ze worden gedreven door een grote bezorgdheid over het veelvuldige gebruik van antibiotica en het gebrek aan alternatieven. De Wereldgezondheidsorganisatie voorspelt dat er tegen 2050 waarschijnlijk meer mensen zullen sterven aan antibiotica-resistente microben dan aan kanker als we het gebruik van antibiotica niet anders aanpakken. Dit team van wetenschappers zal daarom met de grootste zorg de kostbare stalen van Isala analyseren.

Sarah Lebeer

Sarah Lebeer is professor, microbiologe en bio-ingenieur en bestudeert al meer dan 15 jaar het potentieel van lactobacillen. Sarah kreeg recent een belangrijke Europese beurs om het belang van deze bacteriën op onze gezondheid nog meer in detail te onderzoeken, zoals met dit project.

Sarah Ahannach

Sarah Ahannach is doctoraatsonderzoekster en gepassioneerd door Women’s Health. Ze voerde de pilootstudie van Isala uit. Sarah staat in voor het onderzoek in het labo van alle swabs. Ze analyseert het microbioom en zal nuttige micro-organismen bestuderen in de swabs.

Eline Oerlemans

Eline Oerlemans is postdoctoraal onderzoekster en werkte tijdens haar doctoraat op het belang van het vaginale microbioom. Eline gaat zowel in het labo als achter de computer aan de slag met onderzoeksdata van Isala.

Stijn Wittouck

Stijn Wittouck is bio-informaticus gespecialiseerd in het analyseren van DNA sequenties van bacteriën. Hij werkt momenteel aan een doctoraat over de evolutie en ecologie van lactobacillen, maar heeft een brede interesse in de bacteriën die in en op ons lichaam leven. Stijn plant de bio-informatische en biostatistische analyses van de stalen van Isala.

Gilbert Donders

Gilbert Donders is gynaecoloog en gespecialiseerd in vulvo-vaginitis, vulvodynie en HPV-infecties/vaccinaties in het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen en het Regionaal Ziekenhuis in Tienen. Hij is ook gastprofessor aan de Universiteit Antwerpen en de KULeuven. Verder richtte hij ook de onderzoeksorganisatie Femicare op.

Veronique Verhoeven

Veronique Verhoeven is professor en huisarts, gespecialiseerd in infectieziekten, humaan papillomavirus en baarmoederhalskanker. Ze doet onder andere onderzoek naar het opsporen van infecties en baarmoederhalskanker op vaginale stalen, die meisjes en vrouwen bij zichzelf afnemen.

Maar deze onderzoekers zijn voor hun ambitieuze onderzoeksopzet afhankelijk van voldoende stalen. Ze worden daarom bijgestaan door onder andere Prof. Charlotte De Backer van Onderzoeksgroep MIOS UAntwerpen en haar team, Studio Maria, het Provinciaal Instituut voor Hygiëne (PIH), Sensoa vzw, en zo goed als het hele UAntwerpen communicatieteam. Zij helpen met het motiveren van voldoende deelnemers en het communiceren over het belang van vaginale gezondheid.

Met dank aan onderzoeksfinanciering van

ERC
This project has received funding from the European Research Council (ERC) under the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme
(Grant agreement 852600 Lacto-Be0)
Universiteit Antwerpen

Met dank aan onze adviesraad

UZA
RZ Tienen
Femicare
Provincie Antwerpen
Sensoa
mios
Eliza
Endemic UA
Studio Maria