Over ons

Onderzoeksgroep LebeerLab

Het idee van Isala ontstond in de onderzoeksgroep van Prof. Sarah Lebeer, allemaal wetenschappers die gefascineerd zijn door bacteriën en hun positieve invloed op onze gezondheid. Dit multidisciplinaire team bestaat uit microbiologen, bio-informatici en bio-ingenieurs en werkt vaak samen met artsen, zoals gynaecologen en huisartsen. Ze worden gedreven door een grote bezorgdheid over het veelvuldige gebruik van antibiotica en het gebrek aan alternatieven. De Wereldgezondheidsorganisatie voorspelt dat er tegen 2050 waarschijnlijk meer mensen zullen sterven aan antibiotica-resistente microben dan aan kanker als we het gebruik van antibiotica niet anders aanpakken. Dit team van wetenschappers zal daarom met de grootste zorg de kostbare stalen van Isala analyseren.

Sarah Lebeer

Sarah Lebeer is professor, microbiologe, bio-ingenieur en de hoofdonderzoeker van het Isala project. Ze bestudeert al meer dan 15 jaar het potentieel van lactobacillen. Aan de UAntwerpen leidt ze sinds 2012 het Labo voor Toegepaste Microbiologie en Biotechnologie. Hier worden technieken uit de moleculaire microbiologie en bacteriële genetica geïntegreerd met functionele  en microbioom analyses en citizen-science. Een hele boterham dus :-).

Sarah Ahannach

Sarah Ahannach is postdoctoraal onderzoekster, microbiologe en Isala projectmanager. Ze heeft mee de pilootstudies opgezet, en staat in voor logistiek, labo onderzoek, wetenschapscommunicatie en sociale media van Isala. Ze analyseert ook het microbioom en bestudeert nuttige micro-organismen in de swabs. Een heel belangrijk dochterproject van Isala, GeneDoe, staat onder leiding van Sarah. Het heeft als doel om het potentieel van de microbiële vingerafdruk in seksuele geweldzaken te bestuderen.

Eline Oerlemans

Eline Oerlemans is postdoctoraal onderzoekster en werkte tijdens haar doctoraat op het belang van het vaginale microbioom. Eline gaat zowel in het labo als achter de computer aan de slag met onderzoeksdata van Isala.

Stijn Wittouck

Stijn Wittouck is bio-informaticus gespecialiseerd in het analyseren van DNA sequenties van bacteriën. Hij onderzoekt hoe melkzuurbacteriën zich aanpassen aan verschillende levensstijlen, en hoe ze in interactie gaan met hun mobiele genetische elementen. Stijn is verantwoordelijk voor het achterhalen welke bacteriën aanwezig zijn in de Isala stalen, en denkt mee na over de statistische analyses. 

Gilbert Donders

Gilbert Donders is gynaecoloog en gespecialiseerd in vaginale infecties, vulvodynie en HPV-infecties/vaccinaties in het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen en het Regionaal Ziekenhuis in Tienen. Hij is ook gastprofessor aan de Universiteit Antwerpen en de KU Leuven. Verder richtte hij ook de onderzoeksorganisatie Femicare op en is hij voorzitter van ISIDOG 

Veronique Verhoeven

Veronique Verhoeven is professor en huisarts en is gespecialiseerd in infectieziekten, humaan papillomavirus (HPV) en baarmoederhalskanker. Ze doet onder andere onderzoek naar het opsporen van infecties en baarmoederhalskanker op vaginale stalen, die meisjes en vrouwen bij zichzelf afnemen. Verder zorgt Veronique binnen Isala  voor de medische achtergrond bij kleine en grote vragen van Isala deelnemers. 

Jelle Dillen is doctoraatsonderzoeker en onderzoekt de stoffen die gezonde bacteriën produceren als bescherming tegen pathogenen. Jelle bestudeert de nieuwe bacteriën verkregen uit de roze swabs. Door genoomsequenering en analyse van deze bacteriën zoekt hij naar nieuwe of alternatieven voor antibiotica. Ook is hij de editor van de verschillende video’s die je op de website kan vinden.

Ines Tuyaerts is al vanaf het prille begin van Isala betrokken bij Isala als laborante. Je kent ze misschien wel van de instructie video over het nemen en verzenden van je stalen. Als hoofdlaborante was ze betrokken bij de logistiek achter de schermen, het verwerken van je stalen, maar ook in de communicatie met de participanten.

Leonore Vander Donck is doctoraatsonderzoekster en gaat dieper in op het effect van jullie levensstijl en hygiëne gewoontes op het vaginaal microbioom. Zo onderzoekt zij in haar doctoraat specifiek de invloed van de stof van je onderbroek op het vaginaal microbioom. Hiervoor gebruikt ze ook de bacteriën verkregen uit jullie roze swabs! Daarmee maakt ze ook de vaginale gemeenschappen in het labo na. Daarnaast verzorgt ze de Isala instagram pagina. 

Nele Van de Vliet is laborante en kwam voor het eerst in contact met Isala tijdens haar stage. Ze hielp toen mee aan de Isala pilot studie. Daarna hielp  ze mee met het samenstellen van de Isala kits en het inventariseren van de Isala stalen als jobstudent. In oktober 2020 werd ze aangenomen als laborant op te helpen met het labowerk voor het verwerken van de Isala stalen. 

Sandra Condori is een postdoctorale onderzoeker en coordineert mee de internalisering van het Isala project met de projecten in Peru  (Laura) & Zwitserland (Marie). Binnen Isala, bestudeert ze de verschillende metabolieten uit julie swabs. Daarbuiten, motiveert en leidt ze jonge Peruviaanse onderzoekers op onderzoek op te starten op vaginale microbiomen.

Thies Gehrmann is een postdoctoraal onderzoeker die verantwoordelijk is voor de belangrijke statistische analysen van het Isala project. Hij heeft een achtergrond in informatica en statistiek van genetische en transcriptoom analyses bij schimmels en mensen. Nu gaat hij de verschillende types van data binnen de Isala studie aanpakken.

Camille Allonsius  is projectmanager in het Isala team, en helpt bij de wetenschapscommunicatie en de organisatie van de volgende onderzoeksfases van Isala. Ze is ook een postdoctoraal onderzoekster en deed haar PhD onderzoek over interacties tussen leden van het vaginale microbioom.

Tom Eilers is postdoctoraal onderzoeker die verantwoordelijk is voor de lange vragenlijsten die jullie uitgebreid hebben ingevuld. Hij focust voornamelijk op de ecologie en de rol van lactobacilli in wortel fermentaties. Voor Isala focust hij op het effect van voeding en levensstijl op het vaginaal microbioom.

Caroline Dricot werkt aan haar doctoraat en onderzoekt hoe de bacteriën uit jullie roze swabs het immuunsysteem van de vagina beïnvloeden, zowel op een beschermende als aanvallende manier. Hierbij zoomt ze in op  specifieke metabolieten, zoals vitamines, die door jullie vaginale bacteriën geproduceerd worden. Graag zou ze deze ooit voor therapeutische doeleinden gebruiken. 

Maar deze onderzoekers zijn voor hun ambitieuze onderzoeksopzet afhankelijk van voldoende stalen. Ze worden daarom bijgestaan door onder andere Prof. Charlotte De Backer van Onderzoeksgroep MIOS UAntwerpen en haar team, Studio Maria, het Provinciaal Instituut voor Hygiëne (PIH), Sensoa vzw, en zo goed als het hele UAntwerpen communicatieteam. Zij helpen met het motiveren van voldoende deelnemers en het communiceren over het belang van vaginale gezondheid.

Met dank aan onderzoeksfinanciering van

ERC
This project has received funding from the European Research Council (ERC) under the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme
(Grant agreement 852600 Lacto-Be0)
Universiteit Antwerpen

Met dank aan onze adviesraad

UZA
RZ Tienen
Femicare
Provincie Antwerpen
Sensoa
mios
Eliza
Endemic UA
Studio Maria