Prevotella

187

Bij Isala vonden we 187 vrouwen bij wie deze bacterie dominant was in hun vagina. Dat is ongeveer 6% van alle deelneemsters.

Prevotella

Hoe ziet deze bacterie eruit? 

Deze bacterie ziet eruit als een klein staafje van 1,5 micrometers en heeft een dunne celwand. Dat is klein als je weet dat er 1000 micrometers in één millimeter gaan.

microscoop

Wat weet de wetenschap hier al over? 

Deze bacterie kan niet goed tegen zuurstof en is dus moeilijk te kweken in het labo. Daarom kent de wetenschap deze bacterie eigenlijk nog niet zo goed en is er nog veel onderzoek nodig. We weten wel dat er verschillende soorten Prevotella bacteriën bestaan die zich allemaal een beetje anders gedragen. De Prevotella soorten van de darm zijn al veel beter bestudeerd dan die van de vagina. Prevotella bivia en Prevotella timonensisis lijken de meest voorkomende soorten in de vagina.

We weten intussen dat deze bacterie een genoom heeft van gemiddeld 2,4 miljoen basenparen met meer dan 2000 genen. Dit wil zeggen dat deze bacterie ongeveer 2000 verschillende moleculen kan produceren.

Komt ze nog ergens anders voor?

Wat doet deze bacterie in mijn vagina? 

We willen je graag eerlijk vertellen dat de dominantie van deze bacterie niet het allerbeste nieuws is. Prevotella wordt soms gelinkt aan het ontstaan van een chronische ontsteking of irritatie in je vagina. Deze bacterie kan de zuurtegraad in je vagina verstoren zodat je vatbaarder bent voor infecties of ontstekingen. Prevotella lijkt weinig tot geen melkzuur te maken.

Maar je hoeft vooral niet te panikeren. Niet alle soorten Prevotella hebben deze slechtere eigenschappen. De gebruikte techniek bij Isala laat ons momenteel jammer genoeg niet toe om te achterhalen welke Prevotella soort in je vagina zit: een gunstige of minder gunstige.

Heel vaak vinden we deze bacterie terug samen met verschillende soorten lactobacillen. Die lactobacillen kunnen helpen om Prevotella mee in toom te houden. En zoals we hebben uitgelegd is jouw vaginaal microbioom iets dynamisch. Het zou best kunnen dat de dominantie van de Prevotella intussen al is verdwenen. Het belangrijkste advies dat we je kunnen geven, blijft altijd hetzelfde: ervaar je klachten of maak je je ergens zorgen over? Neem dan contact op met je arts. Binnen Isala hebben we zelfs een aparte pagina met meer achtergrondinformatie speciaal voor artsen, dus daar kan je zeker naar verwijzen.

Wat doet deze bacterie in mijn mond?

Prevotella maakt deel uit van de normale flora in de mond. Een aantal specifieke soorten zoals Prevotella oralis worden echter vooral teruggevonden bij ontstekingen in de mond.  

Wat doet deze bacterie op mijn huid?

Prevotella komen naast de vagina ook voor in jouw speeksel. Op jouw huid komt deze bacterie normaal niet voor, het is er vaak te droog en Prevotella heeft niet graag zuurstof. Maar toch hebben we deze bacterie bij Isala gevonden in huidswabs. Dat is ook logisch, want de huid rond je mond komt vaak in contact met speeksel en de huid in je liesstreek met vaginaal vocht.

Waar komen ze nog voor?

Komt ze nog ergens anders voor?

Ja, Prevotella komt heel vaak voor in speeksel en je mondholte en verschillende soorten van deze bacterie werden ook gevonden in het grote Vlaamse darmonderzoek.