Staphylococcus

Staphylococcus

Hoe ziet deze bacterie eruit? 

Dit geslacht van bacteriën heeft de vorm van kleine bolletjes die vaak samen groeien in de vorm van een druiventros. Staphylococcus betekent in het Grieks dan ook letterlijk druiventros. Stafylokokken zijn, afhankelijk van de soort, tussen 0,5 en 10 micrometers groot en dat is klein als je weet dat er 1000 micrometers passen in één millimeter. 

microscoop

Wat weet de wetenschap hier al over? 

De meeste Staphylococcus zijn onschuldig en kunnen geen ziektes veroorzaken. Toch zorgt de meest bekende variant van deze soort wel voor problemen:  Staphylococcus aureus. Je kent deze bacterie misschien als oorzaak van voedselvergiftiging of de tamponziekte (Toxic Shock Syndrome of kortweg TSS) en ze is ook beter bekend als de ziekenhuisbacterie (meticilline-resistente Staphylococcus aureus of kortweg MRSA).

Komt ze nog ergens anders voor?

Wat doet deze bacterie in mijn mond? 

Staphylococcus vormt het meest voorkomende bacteriegeslacht op de huid en bestaat uit ongeveer 40 verschillende soorten. Ze groeien zowel op droge, vochtige en olie-achtige delen van je huid (zoals respectievelijk de voorarm, je lies en je rug, maar ook op je voeten). Staphylococcus epidermidis, Staphylococcus warneri en Staphylococcus hominis zijn voorbeelden van het grote gamma aan Staphylococcus die teruggevonden worden op de gezonde huid. Ze kunnen zelfs antimicrobiële producten maken die de groei van Staphylococcus aureus, beter bekend als de ziekenhuisbacterie, en andere ongunstige bacteriën kunnen stoppen. Maar soms kunnen ze – meestal onschadelijk – zo actief worden op de huid zodat ze zorgen voor onaangename geurtjes. Als je last hebt van stinkvoeten, kan dat bijvoorbeeld veroorzaakt worden doordat Staphylococcus epidermidis een bepaald stofje maakt (isovalerine) dat niet lekker ruiktStaphylococcus hominis kan er dan weer voor zorgen dat je oksels stinken naar rotte uien of vlees.  

Waar komen ze nog voor?

Komt ze nog ergens anders voor?

Staphylococcus komt bij mensen voornamelijk voor op de huid en andere lichaamsdelen zoals de neus, maar deze bacterie is ook aanwezig bij dieren. Daarnaast werden deze bacteriën ook al teruggevonden in nectar, bij bodemonderzoek en in zeesponzen.