Streptococcus

58

Bij Isala vonden we 58 vrouwen bij wie deze bacterie dominant was in hun vagina. Dat is ongeveer 2% van alle Isala deelneemsters.

Streptococcus

Hoe ziet deze bacterie eruit? 

Deze bacterie heeft de vorm van kleine bolletjes en lijkt een beetje op een open parelketting. Streptococcus zijn, afhankelijk van de precieze soort, tussen 0,5 tot 2 micrometers groot (dat is klein als je weet dat er 1000 micrometers passen in één millimeter). Vaak hangen deze bacteriën per twee of zelfs in lange strengen samen.

microscoop

Wat weet de wetenschap hier al over? 

Je denkt misschien meteen aan negatieve verhalen bij het horen van de naam van deze bacterie, maar dat hoeft niet zo te zijn. Er zijn inderdaad Streptococcus soorten die je heel ziek kunnen maken, maar op en in veel plekken van je lichaam zijn ze onschuldig. In het labo van Universiteit Antwerpen onderzoeken we bijvoorbeeld de aanwezigheid van Streptococcus salivarius in de bovenste luchtwegen, daar kunnen ze zelfs een positief gezondheidseffect hebben, bijvoorbeeld tegen chronische oorontstekingen. 

Er bestaan ook probiotica op basis van Streptococcus, waaronder Streptococcus thermophilus. Die Streptococcus thermophilus vind je ook terug in bijna alle yoghurts, waar ze gebruikt worden als startercultuur om melk te verzuren en dikker te maken. In Europa mogen fabrikanten van levende yoghurt fermenten de gezondheidsclaim gebruiken dat Streptococcus thermophilus samen met de andere levende yoghurtfermenten kan helpen bij moeilijke vertering van lactose. 

De genoomgrootte ligt rond de 2 miljoen basenparen. Ze hebben dus gemiddeld rond de 1900 genen en kunnen heel wat moleculen produceren.

Komt ze nog ergens anders voor?

Wat doet deze bacterie in mijn vagina? 

De Streptococcus is verre familie van de lactobacillen en produceert ook melkzuur. Meestal veroorzaakt de aanwezigheid van dit type bacterie in je vagina dus geen enkel probleem. Eén soort Streptococcus, Streptococcus agalactiae of de B-variant, kan bij het voorkomen in je vagina wel lastig zijn. Soms veroorzaken ze blaasontstekingen.

Als je zwanger bent, krijg je in België standaard een test op deze Groep B Streptococcus of kortweg GBS. Test je positief dan krijg je tijdens de bevalling preventief antibiotica. Want de bacterie is meestal onschuldig voor volwassen vrouwen, maar kan in uitzonderlijke gevallen gevaarlijk zijn voor de pasgeboren baby.

De gebruikte techniek bij Isala laat ons jammer genoeg momenteel niet toe om te achterhalen welke Streptococcus soort in je vagina zit: een gunstige of minder gunstige. Maar, zoals we eerder hebben uitgelegd is jouw vaginaal microbioom iets dynamisch. Het zou best kunnen dat de dominantie van de Streptococcus intussen al is verdwenen. En sowieso geeft de aanwezigheid van deze bacterie doorgaans helemaal geen klachten en ben je perfect gezond. Het belangrijkste advies dat we je kunnen geven, blijft altijd hetzelfde: ervaar je klachten of maak je je ergens zorgen over? Neem dan contact op met je arts. Binnen Isala hebben we zelfs een aparte pagina met meer achtergrondinformatie speciaal voor artsen, dus daar kan je zeker naar verwijzen.

Wat doet deze bacterie in mijn mond?

Streptococcen hebben vaak speciale structuren aan hun celwand, waardoor ze makkelijk kunnen aanhechten op verschillende plaatsen in de mond. Verder spelen ze een belangrijke rol om de zuurtegraad in evenwicht te houden. 

Wat doet deze bacterie op mijn huid?

Dit geslacht van bacteriën komt wel vaker in lage aantallen voor op je huid. Bij Isala vonden we alleen op de huid rond de mond een iets hogere concentratie. Dit kunnen we verklaren door het contact met speeksel, waar we Streptococcus wel vaker hebben gevonden. Slechts enkele soorten van deze Streptococcus kunnen infecties veroorzaken. Zo kan groep A Streptococcus (ook bekend als GAS of ‘strep’) naast jouw keel ook jouw huid infecteren met Impetigo of krentenbaard tot gevolg. 

Waar komen ze nog voor?

Komt ze nog ergens anders voor?

Ja, Streptococcus is een vrij bekende bacterie die ook op andere plekken in je lichaam kan voorkomen: je huid, speeksel, darmen, keel, … Meestal hebben verschillende soorten een specifieke voorkeur. Zo komt Streptococcus salivarius liefst voor in je speeksel of saliva.