Samen strijden tegen vaginale schimmelinfecties!

Wist je dat vaginale schimmelinfecties je vaginale microbioom kunnen beïnvloeden? In een nieuw dochterproject van Isala kan je, als je een vaginale schimmelinfectie hebt, je vaginale microbioom leren kennen. Een unieke kans om bij te dragen aan nieuwe inzichten in de rol van het vaginale microbioom bij vaginale schimmelinfecties. Help je graag mee? Lees hier meer over de studie en hoe je jezelf kan inschrijven!

Logo DeVEnIR-studie

Voor deze studie zoeken we deelneemsters 

  • van 18 jaar of ouder 
  • die niet zwanger zijn 
  • die een spontane (of acute) vaginale schimmelinfectie hebben
  • of die terugkerende vaginale schimmelinfecties hebben

Voor deze studie zoeken we drie groepen (zie figuur):

  1. De eerste groep bestaat uit vrouwen met een spontane vaginale schimmelinfectie, die ofwel voor de eerste keer optreedt of opnieuw na een lange periode (1-2 jaar). Uiteraard is het niet zo eenvoudig om vrouwen te bereiken net op het moment van zo’n infectie. Daarom werken we ook samen met huisartsen en gynaecologen. Heb jij op dit moment symptomen maar twijfel je of je kan deelnemen? Neem dan gerust contact op met ons via isala@uantwerpen.be voor meer informatie!
  2. Een tweede groep bestaat uit vrouwen die jammer genoeg last hebben van vaginale schimmelinfecties op terugkerende basis, zo’n vier of meer keer per jaar. Omdat we de onderliggende oorzaak van die terugkerende infecties beter willen begrijpen, zoeken we in eerste instantie vrouwen die last hebben van zo’n terugkerende vaginale schimmelinfecties, maar op het moment dat ze geen actieve infectie hebben. Herken jij jezelf in deze situatie? Dan zoeken we jou voor onze studie.
  3. Daarnaast zoeken we ook vrouwen die last hebben van terugkerende vaginale schimmelinfecties én op dit momentweleen actieve infectie hebben. Herken je de symptomen van terugkerende vaginale schimmelinfecties als geen ander? En heb je er momenteel last van? Dan kan jij ook deelnemen aan onze studie!
n deze studie bestuderen we drie groepen van vrouwen met vaginale schimmelinfecties.
In deze studie bestuderen we drie groepen van vrouwen met vaginale schimmelinfecties.

Wat verwachten we van jou?

Je zal minstens drie vaginale swabs afnemen op een welbepaald tijdstip. Het afnemen van je swabs duurt ongeveer 10 minuten en dit kan eenvoudig gebeuren in de privacy van je eigen badkamer of bij een arts of gynaecoloog. Bij dit staalafname moment zal je ook een vragenlijst invullen waarmee we peilen naar je algemene gezondheid.

Stalen onder de loep

Van zodra we je stalen ontvangen in ons Isala labo, gaat ons enthousiast team van onderzoekers er meteen mee aan de slag! In deze studie bepalen we je vaginale microbioom aan de hand van je swabs en bestuderen we vaginale schimmels door ze op te kweken in het labo. Door alle data te combineren met de informatie uit de vragenlijsten, hopen we beter te begrijpen wat de rol is van het vaginale microbioom bij vaginale schimmelinfecties. Uiteraard word je als deelneemster ook op de hoogte gehouden van je persoonlijke resultaten!

Vaginale schimmelinfecties achter een gordijn van taboe

Wist je dat ongeveer 70% van alle vrouwen wereldwijd wel eens last heeft van een vaginale schimmelinfectie? En zelfs 5% tot 10% van alle vrouwen heeft zo’n infectie vier of meer keer per jaar! Zo’n vaginale schimmelinfectie (ook wel vulvovaginale candidiasis genoemd) gaat typisch gepaard met klachten, zoals jeuk, een branderig gevoel en abnormale vaginale afscheiding. En die klachten kunnen echt ongemakkelijk zijn of zelfs schaamte oproepen. Net daarom wordt er vaak niet over gepraat en zo blijft het probleem nog veel te vaak onder de radar. Daar brengt ons Isala team graag verandering in met een nieuwe studie!

Een nieuwe studie start uiteraard met een geschikte naam. Wij kozen voor DeVEnIR.


Nee hoor, dit is geen les Frans! De naam van onze studie, DeVEnIR, is een samentrekking voor een lange studienaam die luidt als volgt: Defining Vulvovaginal candidiasis – Elements of Infection and Remedy. Met zo’n afkorting weet iedereen in een vingerknip over welke studie het gaat. En dat is zéker belangrijk aangezien ons Isala team verschillende studies tegelijk lanceert, elk met een uniek doel! Even samenvatten: Met de DeVEnIR studie willen we vaginale schimmelinfecties in meer detail onderzoeken. We hopen dat dit zal helpen bij het beter opsporen van vaginale schimmelinfecties en de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen een duwtje in de rug zal geven!

Een enthousiast team van onderzoekers!

Achter elke studie staat een enthousiast team van onderzoekers! Maline Victor staat als doctoraatstudente aan het roer staan van dit dochterproject van Isala. Uiteraard kan zij rekenen op enkele bekende Isala gezichten zoals Professor Sarah Lebeer (de enige echte!), Professor Gilbert Donders (de gynaecoloog van Isala), Professor Veronique Verhoeven (de arts van Isala), Dr. Sarah Ahannach (aanwezig van bij de start van Isala) en Dr. Camille Allonsius (onze fantastische projectcoördinator). Voor deze studie werkt ons Isala team ook samen met de onderzoeksgroep van Professor Patrick Van Dijck (met daarin Dr. Paul Vandecruys, Dr. Liesbeth Demuyser en doctoraatstudentes Mart Sillen en Silke Baldewijns) aan de KU Leuven en de onderzoeksgroep van Dr. Mark Gresnigt (met doctoraatstudente Karen Cheng) aan het Hans-Knöll Instituut (Duitsland). Zowel Professor Patrick Van Dijck als Dr. Mark Gresnigt hebben aanzienlijke expertise op het gebied van vaginale schimmels! Teamwork makes the dream work! We bedanken graag FWO voor het sponsoren van deze studie.

Geïnteresseerd en wil je bijdragen? Schrijf je snel in!

Indien je reeds bent ingeschreven voor deze studie krijg je binnenkort te horen of je geselecteerd bent of niet. Ben je te laat, maar wil je graag geschiedenis schrijven? Neem gerust een kijkje bij een van onze andere studies.

Nieuw Account Registreren

Wist je dat vaginale schimmelinfecties je vaginale microbioom kunnen beïnvloeden? In een nieuw dochterproject van Isala kan je, als je een vaginale schimmelinfectie hebt, je vaginale microbioom leren kennen. Een unieke kans om bij te dragen aan nieuwe inzichten in de rol van het vaginale microbioom bij vaginale schimmelinfecties. Help je graag mee?