Een nieuw kompas voor je menstruatiecyclus?

Wist je dat je vaginale afscheiding (of baarmoederhalsslijm) verandert doorheen je menstruatiecyclus? In een nieuw dochterproject van Isala kan je ontdekken welke eiwitten hiervoor verantwoordelijk zijn én je vaginale microbioom leren kennen! Een unieke kans om bij te dragen aan nieuwe inzichten in de veranderingen van baarmoederhalsslijm doorheen de menstruatiecyclus. Help je graag mee? Lees hier meer over de studie en hoe je jezelf kan inschrijven!

Logo EMIRA-studie

Voor deze studie zoeken we deelneemsters

  • van 18 jaar of ouder 
  • die niet zwanger zijn 
  • die geen borstvoeding geven 
  • die geen hormonale anticonceptie nemen (zoals de pil, prikpil, minipil, hormoon spiraal of staafje), want we weten al dat anticonceptie een invloed heeft op je baarmoederhalsslijm
  • die een regelmatige menstruatiecyclus hebben (elke maand ongeveer even lang)

Wat verwachten we van jou?

De studie start in september 2024. Je zal gedurende één menstruatiecyclus twee vaginale stalen verzamelen op drie verschillende momenten: tijdens je folliculaire fase, ovulatiefase (in te schatten op basis van een ovulatietest die je meekrijgt) en luteale fase. Check zeker de kader onder de figuur voor meer uitleg. Het afnemen van je stalen duurt ongeveer vijf minuten per staalafname moment en dit kan eenvoudig gebeuren in de privacy van je eigen badkamer. Ten slotte zal je bij elk staalafname moment een korte vragenlijst invullen waarmee we peilen naar je algemene gezondheid en de kenmerken van je baarmoederhalsslijm.

Overzicht van de staalafnames tijdens een menstruatiecyclus van 30 dagen met een menstruatie van vijf dagen (rood). Dit is slechts een voorbeeld aangezien de lengte van een menstruatiecyclus varieert van persoon tot persoon en soms ook van cyclus tot cyclus.
Overzicht van de staalafname momenten tijdens een menstruatiecyclus van 30 dagen met een menstruatie van vijf dagen (rood). Dit is slechts een voorbeeld aangezien de lengte van een menstruatiecyclus varieert van persoon tot persoon en soms ook van cyclus tot cyclus.
  • Folliculaire fase: Dit is het eerste deel van je menstruatiecyclus waarin follikels in je eierstokken rijpen en zo een eicel voorbereiden voor ovulatie. In deze fase voelt je baarmoederhalsslijm dik en romig aan.
  • Ovulatiefase: Dit is het kortst durende deel van je menstruatiecyclus waarin een gerijpte eicel vrijkomt uit een van de eierstokken en klaar is om bevrucht te worden. Rond je ovulatie maakt je lichaam overvloedig ‘vruchtbaar slijm’ aan dat doorzichtig oogt en aanvoelt als een rekbare, glibberige eiwitachtige structuur.

  • Luteale fase: Dit is het laatste deel van je menstruatiecyclus waarin de overgebleven follikel verandert in een ‘geel lichaampje’, dat het hormoon progesteron produceert om de baarmoeder voor te bereiden op een mogelijke zwangerschap. In je luteale fase is er minder baarmoederhalsslijm aanwezig, voelt het dik aan, en oogt het eerder troebel.

Stalen onder de loep

Van zodra we je stalen ontvangen in ons Isala labo, gaat ons enthousiast team van onderzoekers er meteen mee aan de slag! In deze studie bepalen we je vaginale microbioom aan de hand van je stalen en onderzoeken we hoe je vaginale microbioom verandert doorheen je menstruatiecyclus. We kijken ook naar welke eiwitten verantwoordelijk zijn voor de veranderende structuur van je baarmoederhalsslijm. Door alle data te combineren met de informatie uit de vragenlijsten, hopen we beter te begrijpen wat nu net zorgt voor de veranderende samenstelling en structuur van baarmoederhalsslijm doorheen de menstruatiecyclus. Uiteraard word je als deelneemster ook op de hoogte gehouden van je persoonlijke resultaten!

Baarmoederhalsslijm als kompas voor je gezondheid

In je lichaam zijn er verschillende slijmlagen te vinden, van in je neus tot je darmen, maar ook in je baarmoederhals. Baarmoederhalsslijm (of vaginale afscheiding) wordt aangemaakt door de baarmoederhals en verlaat je lichaam langs je vagina. Net zoals andere soorten slijm beschermt baarmoederhalsslijm jou ook tegen allerlei schadelijke bacteriën, schimmels en andere indringers!

In deze studie onderzoeken we twee zaken in dit baarmoederhalsslijm: enerzijds zijn dat bacteriën en anderzijds mucines. Mucines zijn eiwitten die zorgen voor een specifieke structuur van je baarmoederhalsslijm (rekbaar, romig, enzovoort) en kunnen ons veel vertellen over je gezondheid. De rol die mucines spelen in de veranderende samenstelling en structuur van baarmoederhalsslijm doorheen de menstruatiecyclus is nog steeds niet duidelijk. Met nieuwe inzichten kunnen we vruchtbaarheidsproblemen en aandoeningen zoals endometriose beter opsporen en behandelen.

Een nieuwe studie start uiteraard met een geschikte naam. Wij kozen voor EMIRA.

EMIRA is een samentrekking van een lange studienaam die luidt als volgt: Exploring Mucin-microbe Interactions for Reproductive health Assessment. Met zo’n afkorting weet iedereen in een vingerknip over welke studie het gaat. En dat is zéker belangrijk aangezien we verschillende studies tegelijk lanceren, elk met een uniek doel! Even samenvatten: Met de EMIRA studie onderzoeken we hoe mucines en het vaginale microbioom de samenstelling en structuur van baarmoederhalsslijm doorheen de menstruatiecyclus beïnvloeden.

Een enthousiast team van onderzoekers!

Achter elke studie staat een enthousiast team van onderzoekers! Inas Rahou staat als doctoraatstudente aan het roer van dit dochterproject van Isala. Uiteraard kan zij rekenen op enkele bekende Isala gezichten zoals Professor Sarah Lebeer (de enige echte!), Professor Gilbert Donders (de verantwoordelijke gynaecoloog van Isala), Dr. Stijn Wittouck (altijd paraat om nieuwe hoogstaande bio-informatische analyses voor Isala binnen te brengen), Dr. Sarah Ahannach (aanwezig van bij de start van Isala), Dr. Camille Allonsius (onze fantastische projectcoördinator) en Dr. Ilke De Boeck (onze experte in klinische studies). Voor deze studie werkt ons Isala team ook samen met de onderzoeksgroep van Professor Annemieke Smet (de mucine experte) aan de Universiteit Antwerpen met onder andere doctoraatstudent Wout Arras. Zoals altijd bij Isala geldt ook nu: Teamwork makes the dream work! 🙂 We bedanken graag Medical Rovers Sciences en FWO voor het sponsoren van deze studie.

Geïnteresseerd en wil je bijdragen? Schrijf je snel in!

Indien je reeds bent ingeschreven voor deze studie krijg je binnenkort te horen of je geselecteerd bent of niet. Ben je te laat, maar wil je graag geschiedenis schrijven? Neem gerust een kijkje bij een van onze andere studies.

Nieuw Account Registreren

Wist je dat je vaginale afscheiding (of baarmoederhalsslijm) verandert doorheen je menstruatiecyclus? In een nieuw dochterproject van Isala kan je ontdekken welke eiwitten hiervoor verantwoordelijk zijn én je vaginale microbioom leren kennen! Een unieke kans om bij te dragen aan nieuwe inzichten in de veranderingen van baarmoederhalsslijm doorheen de menstruatiecyclus. Help je graag mee?