Welk menstruatieproduct voor je vaginale gezondheid?

Wist je dat menstruatieproducten je microbioom kunnen beïnvloeden? In een nieuw dochterproject van Isala kan je zelf verschillende menstruatieproducten dragen én je vaginale en vulva microbioom leren kennen! Een unieke kans om bij te dragen aan nieuwe inzichten in de rol van menstruatieproducten op het intieme microbioom. Help je graag mee? Lees hier meer over de studie en hoe je jezelf kan inschrijven!

Logo Luna-studie

Voor deze studie zoeken we deelneemsters 

  • van 18 jaar of ouder 
  • die niet zwanger zijn
  • die de pil nemen met een stopweek (zodat ze een bloeding hebben) of bereid zijn om stopweken te hebben tijdens de studie
  • OF die geen hormonale anticonceptie nemen en een natuurlijke menstruatiebloeding hebben

De laatste twee punten zijn belangrijk, want we weten al dat anticonceptie een invloed heeft op het vaginale microbioom én op de samenstelling van menstrueel bloed. Evenzo hebben bloedingen tijdens de stopweek en menstruatie mogelijks ook een impact op het microbioom.

Wat verwachten we van jou?  

De studie start in september 2024. Je zal gedurende vijf opeenvolgende menstruatiecyclussen telkens een ander menstruatieproduct dragen:

  1. Menstruatiecup 
  2. Tampon 
  3. Maandverband 
  4. Menstruatieondergoed met katoenen kruis 
  5. Menstruatieondergoed met bamboe kruis 

Tijdens elke menstruatieperiode draagt elke deelneemster een katoenen onderbroek, omdat uit ons vorig onderzoek blijkt dat het type ondergoed een effect heeft op het vaginale microbioom. Ons Isala team voorziet alle menstruatieproducten in de juiste maat voor maximaal comfort. Tijdens elke menstruatiecyclus zal je vier soorten stalen nemen op drie verschillende momenten: vlak voor je menstruatie, tijdens je menstruatie en vlak erna (zie figuur). De drie soorten stalen zijn vaginale swabs, vulva swabs en swabs van de huid in de liesplooi. Per menstruatiecyclus zal je ook een gebruikt menstruatieproduct aan ons terug bezorgen in een afgesloten zakje. Het afnemen van je stalen per menstruatiecyclus duurt ongeveer 30 minuten en dit kan eenvoudig gebeuren in de privacy van je eigen badkamer. Ten slotte zal je bij elk staalafname moment een korte vragenlijst invullen waarmee we peilen naar je algemene gezondheid en je persoonlijke ervaringen bij de gebruikte menstruatieproducten.

Overzicht van de studie met vijf opeenvolgende maanden plezier
Overzicht van de studie met vijf opeenvolgende maanden plezier!

Stalen onder de loep

Van zodra we je stalen ontvangen in ons Isala labo, gaat ons enthousiast team van onderzoekers er meteen mee aan de slag! In deze studie bepalen we je vaginale, vulva en huid microbioom aan de hand van je swabs. We bestuderen ook stofjes in je menstruatiebloed om na te gaan of deze afkomstig zijn van het gedragen menstruatieproduct. Door alle data te combineren met de informatie uit de vragenlijsten, hopen we beter te begrijpen wat de impact is van menstruatieproducten op het intieme microbioom. Uiteraard word je als deelneemster ook op de hoogte gehouden van je persoonlijke resultaten!

Een enthousiast team van onderzoekers!

Achter elke studie staat een enthousiast team van onderzoekers! Leonore Vander Donck staat als doctoraatstudente aan het roer van dit dochterproject van Isala met de hulp van doctoraatstudente Caroline Dricot. Uiteraard kunnen zij rekenen op bekende Isala gezichten zoals Professor Sarah Lebeer (de enige echte!), Professor Veronique Verhoeven (de arts van Isala) en Dr. Sarah Ahannach (aanwezig van bij de start van Isala). Zoals altijd bij Isala geldt ook nu: Teamwork makes the dream work! 🙂 We bedanken graag Drylock Technologies voor het sponsoren van deze studie.

Geïnteresseerd en wil je bijdragen? Schrijf je snel in!

Als je vroeger al hebt deelgenomen aan Isala, log hier eerst in om je daarna ineens te kunnen inschrijven.

Nieuw Account Registreren

Wist je dat menstruatieproducten je microbioom kunnen beïnvloeden? In een nieuw dochterproject van Isala kan je zelf verschillende menstruatieproducten dragen én je vaginale en vulva microbioom leren kennen! Een unieke kans om bij te dragen aan nieuwe inzichten in de rol van menstruatieproducten op het intieme microbioom. Help je graag mee?