Wist je dat er nog maar heel weinig onderzoek is gebeurd naar de invloed van menstruatieproducten op het vrouwelijk lichaam? Dit terwijl een enkele vrouw in haar leven zo’n 15.000 menstruatieproducten gebruikt! In een nieuw dochterproject van Isala testen we de invloed van verschillende menstruatieproducten op het vaginale en vulva microbioom! Lees hier meer over de Luna studie.

Voor deze studie zijn onze deelneemsters
- 18 jaar of ouder
- niet zwanger
- nemen de pil met een stopweek (zodat ze een bloeding hebben)
- OF nemen geen hormonale anticonceptie en hebbe een natuurlijke menstruatiebloeding
De laatste twee punten zijn belangrijk, want we weten al dat anticonceptie een invloed heeft op het vaginale microbioom én op de samenstelling van menstrueel bloed. Evenzo hebben bloedingen tijdens de stopweek en menstruatie mogelijks ook een impact op het microbioom.
Wat verwachten we van de deelneemsters?
De studie startte in oktober 2024. Gedurende vijf opeenvolgende menstruatiecyclussen dragen de deelneemsters telkens een ander menstruatieproduct:
- Maandverband katoen
- Tampon
- Menstruatiecup
- Maandverband synthetisch
- Menstruatieondergoed met synthetische stof
Ons Isala team voorziet alle menstruatieproducten in de juiste maat voor maximaal comfort. Tijdens elke menstruatiecyclus worden drie soorten stalen afgenomen op drie verschillende momenten: vlak voor de menstruatie, tijdens de menstruatie en vlak erna (zie figuur). De twee soorten stalen zijn vaginale swabs en vulva swabs. Per menstruatiecyclus wordt ook een gebruikt menstruatieproduct aan ons terug bezorgen in een afgesloten zakje. Het afnemen van de stalen per menstruatiecyclus duurt ongeveer 30 minuten en dit kan eenvoudig gebeuren in de privacy van de eigen badkamer. Ten slotte wordt bij elk staalafname moment een korte vragenlijst ingevuld waarmee we peilen naar de algemene gezondheid en de persoonlijke ervaringen bij de gebruikte menstruatieproducten.

Stalen onder de loep
Van zodra we de stalen ontvangen in ons Isala labo, gaat ons enthousiast team van onderzoekers er meteen mee aan de slag! In deze studie bepalen we het vaginale en vulva microbioom aan de hand van de swabs. We bestuderen ook stofjes in menstruatiebloed om na te gaan of deze afkomstig zijn van het gedragen menstruatieproduct. Door alle data te combineren met de informatie uit de vragenlijsten, hopen we beter te begrijpen wat de impact is van menstruatieproducten op het intieme microbioom. Uiteraard worden de deelneemsters ook op de hoogte gehouden van hun persoonlijke resultaten!
We nemen menstrueren bloedserieus!
Wist je dat vrouwen gemiddeld zo’n 2700 dagen (bijna 8 jaar!) van hun leven al menstruerend spenderen? Wow! Op die dagen gebruiken heel wat vrouwen menstruatieproducten. Denk maar aan maandverband, tampons, menstruatiecups, enzovoort. Maar stond je er ooit bij stil hoe nauw deze producten contact maken met de vagina en de micro-organismen die erin leven en in de buurt ervan? De laatste jaren wordt er gelukkig al wat meer aandacht besteed aan de veiligheid van menstruatieproducten. Zo onderzochten wetenschappers de aanwezigheid van irriterende stofjes en allergenen in menstruatieproducten. Maar voor ons Isala team blijft een belangrijke vraag nog onbeantwoord: Wat is de invloed van menstruatieproducten op het intieme microbioom? Daarmee bedoelen we het vaginale microbioom, maar ook het microbioom van de vulva (dit zijn de uitwendige huiddelen van de vrouwelijke voortplantingsorganen). Daar komt Luna op het toneel, onze gloednieuwe menstruatiestudie!
Een enthousiast team van onderzoekers!
Achter elke studie staat een enthousiast team van onderzoekers! Leonore Vander Donck staat als doctoraatstudente aan het roer van dit dochterproject van Isala met de hulp van doctoraatstudente Caroline Dricot. Uiteraard kunnen zij rekenen op bekende Isala gezichten zoals Professor Sarah Lebeer (de enige echte!), Professor Veronique Verhoeven (de arts van Isala) en Dr. Sarah Ahannach (aanwezig van bij de start van Isala). Zoals altijd bij Isala geldt ook nu: Teamwork makes the dream work! 🙂 We bedanken graag Drylock Technologies voor het sponsoren van deze studie.
De inschrijvingen voor deze studie zijn afgelopen!
Geïnteresseerd in onze andere studies?
