Deel jij vaginale bacteriën met je naasten?

Wist je dat jouw bacteriën worden overgedragen naar mensen in je omgeving? In een nieuw dochterproject van Isala kan je samen met je naasten je intieme microbioom leren kennen. Een unieke kans om bij te dragen aan nieuwe inzichten in de rol van sociale netwerken op het microbioom! Help je graag mee? Lees hier meer over de studie en hoe je jezelf kan inschrijven!

Logo Maggie-studie

 Voor deze studie zoeken we deelneemsters

  • van 18 jaar of ouder
  • die niet zwanger zijn 
  • die in hun naaste omgeving drie tot tien mensen kunnen optrommelen, waaronder hun moeder, om samen met deze ‘mede-deelnemers’ dit avontuur aan te gaan (lees snel verder om te ontdekken wie dat allemaal kunnen zijn)

Wat verwachten we van jou?

De studie start in september 2024 en is opgedeeld in twee fases (zie figuur). In een eerste fase zullen zowel je mede-deelneemsters als jij twee vaginale swabs afnemen op één tijdstip. Een mannelijke mede-deelnemer zal twee penis swabs verzamelen. Om te onderzoeken of er sprake is van overdracht van darmbacteriën naar de vagina of penis (of andersom), zullen jullie ook een stoelgangstaal verzamelen. In de tweede fase van deze studie zetten we jou als centrale deelneemster graag in de kijker. Dan zal je op acht verschillende momenten telkens twee vaginale swabs afnemen. Dat is belangrijk om veranderingen in je vaginale microbioom goed op te volgen en de factoren die hiervoor zorgen. Het afnemen van je swabs duurt ongeveer vijf minuten per staalafname moment en dit kan eenvoudig gebeuren in de privacy van je eigen badkamer. Ten slotte vragen we jou, je mede-deelneemsters en eventuele mede-deelnemer om vragenlijsten in te vullen waarmee we peilen naar jullie algemene gezondheid.

Enkele voorbeelden van mini-netwerkjes in de eerste fase van de studie en een detailweergave van de tweede fase. Kortom, een echt wetenschapsavontuur met familie en vrienden
Enkele voorbeelden van mini-netwerkjes in de eerste fase van de studie en een detailweergave van de tweede fase. Kortom, een echt wetenschapsavontuur met familie en vrienden!

Stalen onder de loep

Eens we jullie stalen ontvangen in ons Isala labo, gaat ons enthousiast team van onderzoekers er meteen mee aan de slag! In deze studie bepalen we zowel jouw vaginale microbioom als dat van je mede-deelneemsters aan de hand van jullie vaginale swabs, alsook het penis microbioom van je eventuele mannelijke mede-deelnemer. Door alle data te combineren met de informatie uit de vragenlijsten, hopen we beter te begrijpen wat de rol is van sociale netwerken op het vaginale microbioom. Uiteraard word je als deelneemster ook op de hoogte gehouden van je persoonlijke resultaten!

Een wetenschappelijke reis met je naaste omgeving

We weten al dat lactobacillen (onze favoriete goede bacteriën) belangrijk zijn voor vrouwen, maar we zitten nog met een belangrijke vraag: waar komen ze vandaan? Erven dochters vaginale bacteriën van hun mama bij de geboorte? Of komen lactobacillen pas veel later in de vagina terecht vanuit de omgeving of voeding? Hebben vrouwen binnen eenzelfde huishouden dan dezelfde vaginale bacteriën? En hoe zit het nu juist met de overdracht van bacteriën tussen partners die seksueel actief zijn? Zo kunnen we nog wel eventjes doorgaan. Stuk voor stuk super boeiende vragen die tot nu toe onbeantwoord bleven… Maar niet lang meer! Ons Isala team is op zoek naar deelneemsters, hun familieleden en dichte vrienden om samen een super leuke uitdaging aan te gaan.

Een nieuwe studie start uiteraard met een geschikte naam. Wij kozen voor Maggie.

We vernoemden deze studie naar Margaret Dayhoff (1952-1983). Zij was een pionier in de bioinformatica, een domein van de wetenschap dat biologie en computerwetenschappen verbindt. Ze begon aan haar carrière als biochemicus en werd al snel een van de weinige vrouwen die toegelaten werd tot een doctoraatsprogramma, een eer die in die tijd bijna enkel aan mannen toebedeeld werd. Haar baanbrekend onderzoek leidde tot de identificatie van verschillende superbelangrijke patronen die vandaag de dag nog steeds gebruikt worden door wetenschappers om ingewikkelde vragen op te lossen. Het is duidelijk dat Maggie een echte powervrouw was! We willen haar dan ook heel graag eren door deze studie naar haar te noemen én door gebruik te maken van haar ontdekkingen. Zo gaan we met deze studie op zoek naar puzzelstukjes om vaginale mysteries te ontrafelen!

Een enthousiast team van onderzoekers!

Achter elke studie staat een enthousiast team van onderzoekers! Maria Pinedo Bardales staat als doctoraatstudente aan het roer staan van dit dochterproject van Isala. Uiteraard kan zij rekenen op enkele bekende Isala gezichten zoals Professor Sarah Lebeer (de enige echte!) en Dr. Stijn Wittouck (onze bio-informatica expert met een passie voor evolutie), Dr. Sarah Ahannach (aanwezig van bij de start van Isala), Isabel Erreygers (die de moeder- en dochterstalen uit de eerste onderzoeksfase al onderzocht) en Dr. Camille Allonsius (onze fantastische projectcoördinator). Zoals altijd bij Isala geldt ook nu: Teamwork makes the dream work! We bedanken graag FWO voor het sponsoren van deze studie.

De inschrijvingen voor deze studie zijn afgelopen!